På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 150515

HMS Falken

God kväll! I denna stund är Falken på väg in i floden Elbe och vi förväntas lägga till i Hamburgs hamn i morgon strax efter att frukostkaffet värmt våra kroppar. Detta efter att tillbringat snart tre dygn till havs (kan en sång om det). Jag som skriver har raskt ändrat mitt liv från ett ordinärt ämbetsrum till segelfartyget HMS Falken. Jag fick frågan för en vecka sedan om jag ville åka med då det saknades elever, och utan att veta vad jag tackade ja till, svarade jag tveklöst ja. För mig är det utmanande att gå utanför min comfort zon och tillbringa flera dagar till havs tillsammans med ynglingar i ålder med mina barn.

Sedan jag klev ombord på Falken har jag lärt mig massor, både om segling och om mig själv. Det här är en veckas lång utbildning i sjömanskap och för mig även en personlig utveckling. Det första vi skulle göra innan vi fick bära ombord vår packning, var att klättra upp för masten på styrbord sida och ner på babord sida. Jag kom två-tre meter upp i nätet innan jag fick vända och klättra ner, vilket var en bedrift för mig. Jag kan inte annat än imponeras av dessa unga matroser som tveklöst klättrade upp nästan femtio meter (kan vara en lätt överdrift, men min känsla var femtio meter – minst). Vissa av dessa ungdomar hade aldrig tidigare varit ombord på ett segelfartyg eller ens en segelbåt, ändå hade de målet i sikte och tvekade inte en sekund när de tog tag i vanten och började klättra upp, steg för steg.

Känslan av att leva, vara vid liv, är stor till havs. Även om jag saknar att jag inte får ha min egentid, byta om i avskildhet, att få vara i min ensamhet en stund, finns det mycket här ombord som väger upp. Kaffet har aldrig smakat så gott, maten är helt underbar vilka kockar (jag hoppas att de har hög lön). Bara att få uppleva natten på ett öppet hav inrymmer en mångfald utan dess like. Att få betrakta när solen går upp i horisoneten, höra vågorna, seglet som slår, vinden… det går inte att beskriva, det måste upplevas.

Det är också en ynnest att få ha tillgång till så många kunniga i besättningen som svarar på alla våra frågor, är ständigt till hands, alla tider på dygnet. Även om jag i framtiden inte kommer att användning för allt som jag får möjlighet att lära mig ombord, så tror jag att all kunskap är bra att ha. Ju mer vi vet om någonting, desto större förståelse får vi för det som finns omkring oss.

När jag satt fram i fören som utkik klockan tre på natten och blickade ut över de (för mig) ganska vilda vågorna med bara stjärnorna och månen som ljus, kunde jag inte låta bli att tänka på flyktingströmmen över medelhavet. Den fasa som det mörka havet kan ge, den skräck som människorna i de utsatta situationerna måste känna. Det var med en ödmjukhet för livet jag satt där under stjärnorna och kände mig trygg och fri ombord med människor som jag litade på. Ödmjuk inför det faktum att jag befann mig på ett segelfartyg, som för besättningen nästan är som ett hem. Där jag var välkommen. Är välkommen.

Avslutningsvis vill jag citera Kenta. Try it, you´ll like it.

 

Vid tangenterna
Ylva Thomander

Skyddsöövningsgenomgång

Skyddsövningsgenomgång

S

S

Arbete på däck

Arbete på däck

Sol

Sol

Nöjd

Nöjd

Segelbåt

Segelbåt

Toppsegel

Toppsegel

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *