På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 141205

HMS Gladan

DSC_7239 (536x800)

Hej alla där hemma i kalla Sverige!

I morse kastade vi loss från Lanzarote efter ett trevligt dygn till kaj och satte segel mot Teneriffa. Jag som jungman som är här för att jag tycker om att segla blir såklart lite extra glad när vi fick upp underriggen och satte av i en bra fart (8-9 Knop).  Tyvärr så var det lite för fort då vi inte får komma i hamn förens i morgon (6/12) men det innebär bara att vi får ta lite omvägar vilket innebär mer segling så jag är glad ändå! Förhoppningsvis får vi en chans att sätta toppseglen snart också!

Om ni nu sitter hemma i raggsockor och undrar hur vi har det så kan jag berätta att det är shorts och t-shirts som gäller på dagarna, runt 20° och sol för det mesta. Några timmar utanför Marina Rubicon så hördes det lite spridda utrop ”Delfiner om Babord”, och ett 20-tal dvärgdelfiner simmade kors och tvärs runt båten.

Jag som skriver heter Markus Winberg och detta är min femte resa ombord på skonert och min andra på Falken, så jag börjar lära mig skillnad på fall och skot. Men trots det så finns det fortfarande nya kunskaper att hämta av skepparna, t.ex. så har jag under den här resan lärt mig att splitsa kvadratflätat förtöjningsgods, klä en tamp eller splits med hjälp av en klädspånare, väldigt praktiskt och snyggt. Jag har även vart högst upp i toppstången och musat jagers falls översta block, så högt upp har jag aldrig vart ombord förut och högre går inte att komma. Vad är musa undrar ni? Det är ett sätt att låsa schackel, man trär en ståltråd runt bulten så den inte råkar gänga ur. Skepparna här även lovat att visa och lära ut hur man splitsar wire, vilket ska bli spännande.

Nu är det snart dags för mig att slå fyra glas på hundvakten (ni som vart med förr kan räkna ut att klockan är snart 02:00 på natten). Sen väntar lite mer segling och lite hamnbesök och om en vecka är det dags att åka hem till kalla och kanske snöiga(?) Sverige igen.

 

Puss och kram och hade bra alla där hemma!

 

Jungman 121 Winberg

DSC_7241 (800x536)

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • Hillevi winberg 5 december 2014 09:56

    Halloj äntligen kom resbrev från winberg bra skrivet, men måste du klättra så högt,här är kallt o ruggigt, regnar småspik,ingen snö.har inte hänt så mycket. Robban bil är inte ny längre.han vart på körd, hade aldrig hänt om det va en Audi, Hur många kockar finns det?får dom bli sjösjuka?!? Saknar dej winberg kram från mamma

  • Helena Lissner 5 december 2014 10:06

    Heeeeeeej 242 Lissner!! Är det fredag idag? JAAAAA det är det och tyskaprovet var jättelätt, vet att du undrade(och säkert ni andra som hör också). Ska ha onödig lektion nu till lunch och sen ska jag och mamma shoppa ljusslingor och adventsstakar ihhh. Fett taggad. Har ni det bra, bättre eller bäst? Hoppas på bättre än bäst för då är livet som allra bäst ju. Så att nu ska jag äta kladdkaka och titta på tysk film, hejdå banankaka

  • Gitte Grann 5 december 2014 12:40

    Till Linus Grann

    Härligt o höra att ni har de bra på båten :-)
    Teneriffa visar sig från sin bästa sida idag . Bara lite vind sol kanske 24 gr .badar vid poolen idag . 26 gr rena himmelriket =D
    Hoppas ni inte kommer in FÖR tidigt så vi missar er "ankomst ". Är nog framme strax innan 9 . Kram vi längtar massor

  • SarahLinn 5 december 2014 13:15

    Hej min älskade Simon!
    Drygt att höra att ni tvingas fördriva tid utanför Teneriffa! Ni syns på AIS:en nu i alla fall, så det är skönt! Nu väntar vi bara på att täckningen ska komma också. Sista riktiga skoldagen innan examen avklarad! Provet gick bra också. Hurra! Nu väntar stora julstädet och julbaket i helgen. Längtar så tills du kommer hem! Älskar dig! <3
    Puss och kram din Sarah

  • Morfar Winberg 6 december 2014 14:35

    Hej jungman 121 Winberg det verkar inte gå nån större nöd på er,det är nästan så man är lite avundsjuk på eran segling. Här hemma är det grått och trist ,mamma och jag titta på ett hus på Singö idag. Ha det bra hälsningar Morfar.

  • Emma Dyrssen 8 december 2014 11:07

    Skepp o'hoj Winberg!
    Kul att läsa att du får klättra i stortoppen och kanske slippa hala klyversskot, dirkdrängen eller backstagen, vilket för övrigt jag är ganska grym på.

    När du lär dig splitsa massa saker så lär jag mig vad 85-percentilen är för något, vad kirrschoff kom fram till, räkna med oändligheten och det grekiska alfabetet.

    Det närmsta jag kommer båtar är om jag tar färjan över till Helsingör. Men har man tur ibland kan färjornas radiotrafik komma in i föreläsningssalen. De flesta blir sura men jag skrattar mest åt det. Så jag är ju absolut inte avundsjuk på dig eller så. (LÄS: GANSKA MYCKET AVUNDSJUK)

    En annan sak jag lärt mig är att en morakniv är bra att ha när man jobbar på järnvägen, för då kan man skära sig loss om man nu skulle hamna illa till, har fått berättat x antal sådana berättelser nu. Det är nog därför ni får ut knivar när ni seglar.

    Sen en visste du att sak jag fick veta häromdagen.
    Visste du att Facebooks servrar i Luleå drar 2% av Sveriges totala energiförbrukning, det är lika mycket energi som vad järnvägen i Sverige drar.

    Det är ganska sjukt!

    Nu ska jag nog snart återgå till att räkna med oändligheten och lära mig om tåg så jag om 2,5 år kan fixa Sveriges järnväg. Har nog en lösning snart!

    Segla lugnt!
    / Emma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *