På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 20141204

HMS Falken

Resebrev 20141204

Hej! Nu har vi kastat loss från Marina Rubicon och satt fem segel. För att komma fram till Santa Cruz som beräknat så måste vi hålla en snittfart på 2,8 knop vilket motsvarar cirka 5 km/h. Just nu håller vi 8 knop och kommer med den här farten fram alldeles för tidigt. De andra kadetterna har just nu segeltaktikmöte för att åtgärda denna hiskeliga fart och således få ett bättre ETA (estimated time o arrival).

Vi kadetter är snart uppe i 500 observationer och vi knappar nu in på vår äldrekurs som seglade förra året och då tog 515 observationer. Vi satsar givetvis på att slå dem även om vi är färre individer än var de var och de hade fler dygn att observera. Om några dagar ska vi vara klara med alla beräkningar och vår NavigationsOfficer har rättat alla positioner.

Skriv fler kommentarer till era nära och kära! Det är väldigt uppskattat och alla blir så glada när de får en hälsning. Har ni inga ni känner ombord men vill skriva en liten hälsning eller kommentar så är det lika uppskattat. Hoppas att vädret är vitt och fint hemma och att ni myser med ljus och glögg!

Till Axel: Det är inte ett piratskepp jag seglar på men det ser nästan ut som ett. Vi har vita segel och två jättehöga master som vi klättrar i. Som tur är så är vi bara snälla sjömän som inte rövar och slåss. Jag lovar att berätta mer på juldagen när vi ses. Då ska jag visa bilder. Finns det något speciellt du vill jag tar kort på?

Med glad hälsning,
Flaggkadett Maria Svensson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

6 kommentarer

  • Incognito 4 december 2014 18:25

    Äntligen har de utåtvända skepphundarna gifvit lite resultat! Idag har det knackat på min dörr inte mindre än två gånger! Den ene var en trädgårdsmästare som gått fel, och den andre hade långt vitt skägg. Kul ändå när man ser resultat av ansträngningar, visst? Börjar bli lite jobbigt nu så kanske dags vända dem inåt igen? Du kommer ju snart hem igen! :)

  • Annica Söderqvist 4 december 2014 19:21

    Till Karolina: U2 ska turnera näst år. Ska vi se dem i Sverige eller i Irland?
    Första snön kommer nu.
    Längtar efter dig.

  • David Norberg 4 december 2014 20:02

    Ni gör ett kanonjobb där nere. Vi tänker på er. Ser fram emot att få hämta upp en sjöbjörn på söndag.

  • Helena Lissner 4 december 2014 21:22

    Tjenahej 242 Lissner! Nu har du samma begynnelsesiffra som mig, coolt va? Jag har 220. Du har fått brev idag, två stycken jätteointressanta brev från försäkringskassan. Vet du? ABBA är asfknjättebra, jag nördar den just nu #efter. Och jag får fan rösta i nyvalet, coolt va???? För jag fyller år om 58 dagar, det vill säga om 8 veckor och två dagar. Sjukt. Önskelistan bifogade jag i dagens förra inlägg, visst är jag aktiv idag? Måste kompensera för de dagar jag glömde skriva ju! Nu ska jag sista minuten-plugga på tyskan till imorgon, dröm sött under stjärnornas gnistrande bevakning. Resten av familjen hälsar säkerligen och hoppas att du är frisk som en nötkärna(jobbigt att vara frisk som en nötkärna om man är nötallergiker btw). Puss hej från en förvirrad tjej som inte heter mej(ram)

  • Fartygsmeteorologen 4 december 2014 22:50

    Hej alla!
    Härligt att höra att ni jobbar på med observationerna och att skutan går fort!
    Hamnen var otroligt tom sedan ni lämnat Funchal och givetvis har jag saknat er enormt mycket under hela semestern. Jag har nyss kommit hem till Sverige och inleder arbetsveckan i morgon. Ser dock fram emot att få vila upp mig i helgen! :)
    Kör hårt nu resten av seglatsen och passa på att njuta av sol och värme, här hemma är det runt 0 grader och smådropp från dimman som ligger tät.
    Många kramar Sara

  • Martina 4 december 2014 23:08

    Här kommer en hälsning till min fina syster Maria Svensson. Allt är bra här hemma
    med mig, saknar dock dig men det är ju något man kan leva med när jag vet att du är ute på ett sånt äventyr (inte alls avis). Vår nya passare från Brasilien har nu kommit och hon är HUR BRA SOM HELST, jag har aldrig presterat så bra volleyboll som jag gör nu när jag får hennes pass. Hur kul som helst. Denna vecka har jag typ levt i Lindesberg då jag har haft mindre skola och tränat två gånger om dagen. Okej nu fick du en liten upptatering på mitt liv, som jag förstår på bloggen flyter ert liv på bra! Massa kramar från din syster hemma i ett kallt Sverige.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *