På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 141107

HMS Falken

Tjenare bloggen, Hermansson och Kylberg här.

Nu är det endast sex dagar kvar på hela resan och tre dagar tills vi ska vara framme i Malaga. Det är med både glädje och sorg som vi alla räknar dagarna då vi lämnar HMS Falken och hennes besättning. Vi har lärt oss en hel del om segling men också om oss själva och varandra. Saker som är så självklara och som man gör obehindrat hemma så som, duscha, äta, sova, gå på toaletten, klä på sig, blir till ett stort uppdrag och det krävs en hel del planering och tankeverksamhet för varje moment. Försök själva hålla i tre talrikar med chili con carne samtidigt som du ska äta ur den fjärde och bordsgrannen ber om saltet eller att gå upp på morgonen med sockor på fötterna och sätta på sig byxor i 25 graders lutning. PLANERING!
Sen kommer vi till det här med sömnen. I de första två veckorna snittade vi 3-4 timmars sömn per dygn, och andra nätter snittade man 5-6 timmar. När man fått för lite sömn och ska planera ut morgonens rutt från bingen till skåpet med kläder slutar det med att man slår huvudet i något. 325 Nyström ser numera ut som en enhörning som håller på att få ett horn.
Den senaste veckan har vi gått över på något som heter 3 vakt, vilket kort och gott betyder mer sömn. Lite invecklat att förklara men istället för att ta vartannat fyra-timmarspass så tar man var tredje = mer sömn i bingen (inte under några tampar på däck gömmandes för skepparna som innan).
Här på Falken så sysslar vi inte endast med seglingsrelaterade missions, utan nu sista veckan är det dags för FM. Falken mästerskapen i Rubriks Kub. Det hela började med att jag, Kylberg, och lärare Ekstrand småtävlade mot varandra, sen eskalerade det totalt. Vi fick varsin lärling och uppdraget var att få vår egen adept i tävlingsform för att se vem som är snabbast i slutet. Lek blev till allvar på bara några dagar… 1:e skepparen (Kylbergs adept) och 2:e skepparen (Ekstrands adept) köpte en varsin kub på Korsika. Hur tävlingsformen ser ut just nu kan jag tyvärr inte avslöja men uppdateringar kommer vill jag lova.
Vågorna börjar avta något, ändå fast vi vart uppe i 31 graders lutning. Idag mår nästan alla bra och humöret är på topp. Dessutom så är ordningen på trossbotten återställd, fruktansvärt skönt att vakna upp till.
Till sist vill jag hylla de två lärarna som är med från vår skola, Westholm och Ekstrand. Allt de har gjort både före och under resan uppskattas så sjukt mycket och jag tror jag pratar för alla elever när jag säger att den här resan kommer vara oförglömlig och det är till stor del deras förtjänst. Dessutom så har de hanterat sjösjukan på ett exceptionellt sätt. De har alltid vart leenden på deras läppar. Till och med när Westholm var riktigt sjuk med feber slutade han aldrig sprida glädje. Och när Ekstrand mådde som värst hjälpte han mig med att plugga tampar. De visar gott föredöme även till havs och ingen av dem har missat någon uppställning, även fast det kanske framstod som det ur det förra blogginlägget. Vi vet att inga andra hade kunnat göra det bättre en er två.

Vi vill hälsa till våra nära och kära samt alla som följer och läser bloggen!
Många kramar
//103 Hermasson & 141 Kylberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Anna o Joakim 8 november 2014 09:27

    Hej Tim och Falken,
    Härligt att ni snart når Malaga och fast mark ;)
    Vi ska idag besöka Saltgruvan utanför Krakow som finns med på UNESCOs världsarvslista. Igår besökte vi Auschwitz vilket var ett omtumlande studiebesök. Hemskt. Nu längtar vi efter både dig och Ellen.
    Puss och kram Ma&Pa

  • Alexandra Edgren 8 november 2014 11:50

    Hallå Falken!
    Även vi här hemma börjar räkna dagarna tills ni kommer hem

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *