På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 141023

HMS Falken

Hej alla loggläsare! De har nu gått en och en halv dag sen vi kom ombord på HMS Falken. Vi bemöttes av HMS Falkens besättning genom en invigningsceremoni där vi klättrade över båda masterna och sedan mönstrade vi ombord.

Efter mönstringen vart alla tilldelade ett specifikt kvarter och en arbetsposition ombord på fartyget. Efter tilldelning av arbetsposition och kvarter så var det middag ombord på HMS Falken som var gjord av Falkens egna kockar, maten var gudomligt god och fyllde våra magar tills det sa stopp.

Det har varit många och lärorika genomgångar om tampar och redskap på fartyget. Vi tog för första gången idag användning av våra lärdommar och segla ut med HMS Falken på Medelhavet för första gången.

Men innan vi lämnade hamnen i Palma hade vi genomgångar och testade hur man lägger ut och lägger till fartyget. När vi väl kom ut ur hamnen var det snart dags att använda våra kunskaper om tampar. Vi skulle hissa fyra av de nio seglen som finns ombord på fartyget. De var tungt och stressigt att hissa seglen men till sist fick vi upp dem och adrenalinet började pumpa. Efter några timmar när börja falla slog sjösjukan till hos de allra flesta tappra elever ombord. Just nu sitter vi här i natten med stjärnklar himmel och stora vågor som bryts vackert av HMS Falken och dess besättning på väg mot Toulon, Frankrike.

Tack oh hej we just set sail!

204 Björklund

232 Koivuniemi

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

21 kommentarer

  • Lena Gardmo Sönnergaard 23 oktober 2014 07:35

    Härligt att vakna och se ett inlägg i bloggen!
    Följer er på Marine Traffic. Ha en fantastisk seglats upp till Toulon. Hälsningar till alla och kramar till Thora!

  • Lotta Ottosson 23 oktober 2014 08:15

    Hej! Ska bli så kul att få följa er på denna resa via bloggen. Ha det jättebra och hoppas ni får tur med vädret! Stor kram till Viktor Björklund! Hälsar Lotta och Anders

  • Helena Timdahl franke 23 oktober 2014 08:48

    Det verkar inte gå någon nöd på er. Njut till fullo, här hemma är det grått, mörkt och ruggigt. Hälsa alla och ta hand om er.

    Hälsningar
    Helena Timdahl Franke

  • Alexandra Edgren 23 oktober 2014 10:20

    Hej!
    Vill skicka en hälsning till min fantastiska dotter Sara Nordmark. Hoppas att ni får en härlig segling!
    Stor kram Mamma och Christian

  • Astrid Olofsson 23 oktober 2014 10:28

    Hej Caroline Olofsson! Såg att ni nu har lättat ankare! Hoppas det 1:a dygnet varit härligt och att du klarat dig från allt för kämpiga 'sjöben'... Att uppleva stjärnhimmelen på öppet hav måste ha varit magiskt! Vi ses i drömmen! Massa pussar från mamma, pappa & vovvarna

  • Hagaström klass 4 23 oktober 2014 10:33

    Hejsan Falken, Hagas klass 4 önskar er en trevlig resa, vi är med er och övar vidare på våra knopar!

  • Charlotte Lundqvist 23 oktober 2014 12:40

    Vad roligt att följa er här på bloggen! Stor kram till Alexandra Lundqvist, hoppas att du klarat dig från sjösjuka..

  • Michael Andersson 23 oktober 2014 12:46

    Hej
    Vill förmedla ett meddelande till Vanessa ANdersson. Meddela henne att "grisen väger nu 5 hekto"
    Härligt å se att ni nu är ute på havet. Magiskt med stjärnklar himmel.
    MVH Pappsen

  • Tora Juhlin 23 oktober 2014 13:04

    Hejsan allihopa! Det verkar gå fint för er! Njut njut njuut och lycka till med allt!! Vill såklart hälsa lite extra till mr.Saffo som jag vet finns ombord, du är bäst? Kramar från Tora

  • Marika Nordquist 23 oktober 2014 13:34

    Hej allesammans! Hoppas att havet lugnat ner sig vid det här laget, så att ni slipper sjösjukan och kan njuta av er fantastiska resa :) Jag vill hälsa till Vanessa Andersson att tänk, nu är ni äntligen på väg, hoppas att du går en underbar resa! Hälsningar ifrån mamma, Tommy, Amanda och katterna <3

  • Birgit Hedin 23 oktober 2014 16:16

    Till Caroline Olofsson
    Lycka till med sjölivet, saknar dig!
    Kram från Mormor

  • Marika Nordquist 23 oktober 2014 17:36

    Hej! Vill skicka glada hälsningar till min underbara dotter Vanessa Andersson som äntligen har kommit iväg på den här seglatsen! Hoppas att ni får en härlig tur till Toulon och att ni slipper ha oväder hela resan!
    Stor kram till Vanessa ifrån mamma, Tommy, Amanda och Sandor o Iza!

  • Fredrik Axelson 23 oktober 2014 18:41

    Spännande!
    Vi ser nu att ni vände ett tag, var det för att reva segel inför stormen?
    Höga vågor verkar ni behöva passera också.
    Ha det gott allihopa speciellt Frida Axelson! ;-)

  • Mari Axelson Mikkonen 23 oktober 2014 18:53

    Hej! Spännande att följa er på bloggen och Marine Traffic ända sen start. Hoppas ni får en toppen segling till Toulon. Ha det bäst och många kramar till våran Frida.

  • Hannamari Koivuniemi 23 oktober 2014 19:16

    Hej alla!

    Njut av resan, upplevelser och alla lärdomar! I Helsingfors har det snöat under dagen och temperaturen har hållit sig på minus sidan, kallt! Ni har det betydligt varmare :))
    Miikka <3 - terkkuja tytöiltä ja isiltä kotoa! Toimistolla, Pauli poikkesi täällä ja toi sulle synttärilahjan :)Nauti matkasta! Puss, Äiti

  • Lasse Friberg 23 oktober 2014 20:22

    Hej alla Falken-seglare!
    Vi vill hälsa till Calle Friberg och hoppas allt går bra för er ute på det stora havet!
    Vi saknar dig här i höstmörknet men är otroligt glada att du fått en sådan här chans! Hälsningar Pappa och Lisa.

  • Lars Johansson 23 oktober 2014 21:43

    Vill skicka en hälsning till Marcus Johansson. Ser fram emot att följa er Blogg. Hoppas vi får se lite bilder från resan. Avundas er!
    Kram från pappa & mamma, Emelie & Madde

  • Berndt Lehnert 23 oktober 2014 22:00

    Spännande att ni har kommit igång. Det är kul att följa er på bloggen och via marintraffic. Jag hoppas att ni börjar få lite sjövana och att ni inte mår dåligt av allt gung.
    Hälsningar till Cecilia från hela familjen

  • Anna Lindholm 23 oktober 2014 22:22

    Hej Falken! Vi följer ert spännande äventyr från ett grått Sverige. Hoppas ni snart kommer över sjösjukan. Hälsningar till er alla och en bamsekram till Tim från hela familjen Lindholm

  • Viktor 23 oktober 2014 23:22

    Hej min finaste Thora! Hoppas du inte spyr mest av besättningen för det skulle suga, men är du sjö sjuk och kapten säger att de ska gå över om du håller på med något så se till att fokusera på uppgiften till 100 så att du inte tänker på sjösjukan så lär du må toppen! Jag knegar vidare å glider runt i calles 740. Hör av dig när du kan, puss älskar dig min Thorlutt !! Vi alla saknar dig <3

  • Astrid olofsson 24 oktober 2014 07:47

    Hej alla 'sjöbusar'! Följer er med spänning på MarineTraffic. Såg att vindarna kan bli tuffa... Varma kramar till er alla, men särskilt till vår fantastiska Caroline! Sjösjukan kommer gå över, men minnena av en fantastisk resa kommer finnas kvar! Önskar er alla en härlig helg! /Astrid

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *