På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130617

gladanochfalken

Resebrev 17 Juni 2013

God morgon!

Ni kanske inte är vakna än men vi i kvarter 3 är nu uppe och har post. Detta innebär att vi hjälper till V.O genom att hålla utkik, slå glas, vara beredd med frälsningskrans, att navigera och att agera som rorgängare.

Igår, lördag, mönstrande vi på HMS Falken i Frankrike efter 18 timmars bussresa. Vi fick en riktig rivstart med mycket nytt att lära på lite tid, vi som trodde att vi hade sommarlov. Under kvällen fick vi ledig tid och vissa bestämde sig för att titta runt i staden vi var i, Rouen. Men vi var 7 stycken elever som fick äran att följa med på båtmingel på Frankrikes 3:e största båt. Väl där fick vi smaka på skitgoda makarons och därför kan vi, Olivia och Filippa nu bocka av att vi ätit äkta makarons i Frankrike. Det är ett måste! Vi var tre tjejer som fick en rundtur på båten, vilket var ganska mäktigt. Det gjorde att vi kunde sova gott på kvällen sen.

I förmiddags kastade vi loss och lämnade Frankrike. Vi gick för motor genom den lååånga kanalen där flera hundratals människor stod och vinka till oss. Det blev mycket tutande och många vinkningar, inte undra på varför man har ont i armen efter det. Vädret är lite pendlande mellan sol, moln och regn men som tur var har vi klarat oss förbi det stora regnmolnet som vi egentligen skulle ha hamnat i. Nu är klockan 06.05 och solen går alldeles strax upp i nordost rakt för.

På båten är det en bra sammanhållning och det har inte blivit något tjafs ännu. Falken lämnade kanalen igår förmiddag vilket gjorde att det började gunga lite. Vi har ett sjösjukepar (Ja det är vi, David).

Vi har några dagar kvar till sjöss innan vi når till Den Helder i Holland. Nu ska vi fortsätta våra poster ett par timmar till innan vi får äta en god frukost med de andra.

Detta var allt från oss för denna gången!
// 321 Filippa Mossberg, 323 Olivia Blixt & 311 Herman Karlsson.

 

God morgon! Måndag den 2013-06-17. kl 0430 lokal tid.

Ja då har vi äntligen kastat loss och kommit ut i Engelska Kanalen. Går dagen lotsades vi utför floden Sein där tusentals personer kantade floden för att skåda alla segelfartyg som löpte ut. Vi som tillhör nyckel besättningen tycker att det börjar närma sig hem och längtar nog lite i alla fall. När vi väl är i Östersjön känns det hemma. Sol, små vågor och stadig slör, precis det vi längtar efter. Våra nya elever mönstrades på i Lördagens största regnskur efter en bussresa från Sverige. Eleverna denna gång kommer från Sjövärnskår och Bernadotte gymnasium. Under kommande dygn skall vi få lite motvind och regn, Tidvatten börjar närma sig högvatten vid Dover vilket gör att även strömmen kommer att vara emot oss under ett antal timmar. Stämningen ombord är god, midsommar närmar sig, för oss blir firandet i Den Helder. Där några av segelfartygen från Rouen även kommer att vara, Där den Holländska Marinen firar 525 års jubileum. Närmaste dygnet passerar vi trafiksepareringen mellan Dover- Calais om allt går som det ska.

Med vänlig hälsning  R.Lange 1.sk.  Ha en riktigt God Midsommar !!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • David Falk 17 juni 2013 13:47

    Hej på er alla! Bra kämpat!!

    Det var ju tråkigt att höra Herman......HEHEHE :)

    Vi hoppas den (sjösjukan) ger med sig fort så ni kan fokusera på den fina upplevelsen ni har framför er.

    Hälsningar från ett regnit/soligt Kristianstad :)

  • Yvonne Rydén 17 juni 2013 14:22

    Mycket trevligt att ni skriver bloggen. Vi ser fram emot era berättelser om vardagen ute på havet. Har följt bloggen ända sedan förra Bernadottegymnasisterna var ombord och det är roligt att få ta del av resan på detta sätt. Speciella hälsningar till Lukas Rydén, det är säkert trevligare att vara ombord på HMS Falken än att ta Finlandsbåten till Helsingfors. Kram till Lukas från mamma

  • Tina Blomqvist 17 juni 2013 19:35

    Hejsan Lukas Ryden
    Hälsningar från Lovisa i Finland av din
    moster Tina ps kommer att följa med bloggen sköt om dej.

  • Eva Persson 18 juni 2013 09:50

    Nu Närmar ni er hemmatrakter. Måste ändå vara skönt för er som har varit ute ett bra tag. Här skiner solen. Det var 20 grader på morgonen(08.00) idag den 18:e och jag ska jobba kväll.!!! Hälsningar till er alla. Langeman! Vi sess snart. Kram Eva

  • Ralf Blomqvist 19 juni 2013 11:06

    Hej Lukas. Bästa hälsningar från mormor och morfar i Lovisa, Finland. Hoppas att allt är går bra för dej och att sjösjukan är över.
    Din morfar Ralf

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *