På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130613

gladanochfalken

Resebrev 130613

”När ni kommer till Rouen så kommer det vara en liten båtmässa där. Det kommer att vara en del fartyg som ska visa upp sig och som ni kan gå runt och kolla på.” Ja, ungefär så hade vi blivit informerade om hur våra dagar i Frankrikes hamn skulle se ut. Det skulle visa sig att så inte riktigt var fallet.

Det är i detta nu för mig svårt att beskriva den känsla jag hade när vi kom in mot hamn efter 13 dygn på havet. Den syn som vi möttes av var en oändligt lång kaj, helt insvept i förtöjda fartyg av alla slag och storlekar. Man kunde med beundran och hängivenhet beskåda bland annat briggare, barkar, fullriggare, andra övningsfartyg och även modernare motorbåtar. Skeppen och dess besättning hade ursprung från Brasilien, Portugal, Mexiko, Ryssland och flera andra nationer. Alltså var detta inte en liten båtmässa, detta var en gigantisk festival med pompa och ståt.

Varje kväll är det gratiskonsert där exempelvis MIKA ska spela imorgon. Det är även fyrverkerishow precis innan midnattens inbrott varenda dag och under dagarna finns det mängder med aktiviteter och marknadsstånd att besöka. Samtliga fartyg har även under dagarna ’Open Ship’ då alla turister och besökare är välkomna ombord för att ta sig en närmare titt på däck. Faktum är att vi har vår första sådan visning på HMS Falken just nu medan jag sitter och skriver det här. Däremot var det inte något av detta som gav oss den tydliga inblicken i festivalens omfattning och utbredning. Den fick vi alla mer eller mindre samtidigt under gårdagen.

Vi hade blivit tillsagda att samtliga fartyg skulle delta i en parad genom staden och visa upp sin besättning och att vi på så sätt också skulle representera Falken, Försvarsmakten, Sverige. Alla fartyg och nationer ställde upp på ett långt tåg längs med kajen och i början kändes det hela lite fånigt då endast några få personer i publiken tog lite kort på en och någon enstaka gav ifrån sig något som skulle föreställa en applåd. Men när vi sen lämnade kajen och vek in mot stadens gator så gick det inte att hindras från att bli förbluffad. Längs med vägen, parallellt på båda sidor stod folk hoptryckta, kämpandes och trängdes för att få en så bra överblick av paraden som möjligt. Kamerablixtar brann av till höger och vänster och folk skrek, vevade med armarna åt alla håll och jublade när man passerade. Detta var svårt att smälta för en grupp nyexaminerade sjömän som precis fått smak på havet. Men vi njöt av uppståndelsen, det gick inte att låta bli helt enkelt. Paraden sträckte sig till tre-fyra kilometer och likaså följde vårt staket av beundrare oss. De fick aldrig nog, det fick inte vi heller för den delen, så vi passade på att trigga dem lite extra med hjälp av att dra till med några pampiga Shantys när tillfälle gavs, lite extra uppmärksamhet och beundran kunde ju inte skada Sveriges rykte menade vi. När vi reflekterade över parade i efterhand kom vi fram till att vi nu borde finnas på omkring 10 000 bilder tagna på 45 min. Efteråt bjöds det på läsk och bakverk vilket tacksamt mottogs upprepade gånger tills vi återvände mot hamnen igen.

Idag har 15 stycken av oss fått fara till Paris för att få guidad visning över stadens främsta sevärdheter. Vi övriga är kvar ombord, tar hand om besökare och alldeles strax ska jag själv och fyra andra delta vid en tillställning under kvällen tillsammans med sjömän från övriga fartyg. Exakt vad som kommer hända där har jag inte helt klart för mig och faktum är att det börjar bli så kort om tid innan vi ska åka att jag måste avbryta vid detta.

Ta hand om er där hemma!

Vi ses snart! Oscar Vilhelmsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *