På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130609

gladanochfalken

God morgon readers.

Klockan är nu eventuellt 05.38. Detta står mycket oklart för en nyss purrad styrbords rundhus-sovare om klockan är omställd ännu eller ej. Som sagt bytte jag, Tegel upp mig från nyss sovandes i formation skithög upphöjt i kvadrat till att få sitta i gunrummet i värmen och roa mig med skrivandets konst. VO = allt för snäll till skepparen på däcks stora förtret. Inatt har styrbordsvakten, det vill säga den jag tillhör, förmånen att få gå vakt 20-00 och 04-08. Tunga timmar men det ser ut att bli en fin morgon och det är lugnt på havet. Mycket skönt att det lugnat sig med tanke på gårdagens prövningar som rör ”en hand för fartyget och en hand för dig själv”. Det gungade till ordentligt emellertid. Inte för de gamla rävarna ombord såklart men för en färsking som mig räckte det gott och väl. Nåväl, vi är nu inne i Engelska kanalen om jag hade vässat öronen rätt vid 04.00 förfångningen. Detta innebär en rad olika saker och för att ta som exempel trafiksepareringssystem. Trafiksepareringssystem: en motorväg fast på sjön. Ish. Mycket båtar. Underbart tycker en annan vars senaste tio dagars erfarenheter av övrigt liv på jorden bestått av en svala, en duva och typ två containerfartyg i promilleformat på sin höjd. Förutom besättningen såklart. Den ensammaste besättningen på jorden. Tills nu. Mycket bra. Engelska kanalen betyder även ett stort steg i jakten på att komma fram till Le Havre i tid, mycket viktigt. Och teckning på mobilen. Kan inte understrykas nog hur viktigt. Om sockerabstinensen botas av att smsfunktionen åter införlivas i våra liv är oklart. Sockerabstinens undrar ni och JAA det har vi. All markans choklad är uppköpt sedan en tid tillbaka och på trossbottens svarta marknad cirkulerar några sista kitkat till skamliga priser. Än har vi (jag) värdigheten i behåll och stålsätter oss men vi får se hur länge den kan tänkas vara.

Vi utsätts för spännande prövningar ombord nästan jämt. Saker pajar lite här och där vilket har sin charm förstås så länge det inte uppstår dusch- och spolförbud, vattenläcka, svartvattenläcka, trasiga ventiler, att jag kanske spolar relingen för att göra det fint under rent skepp och tappar munstycket i sjön etc samtidigt. Najs med inslag av bajs. För er som inte vet det innebär svartvatten avloppsvatten. Nu finns kompetent personal att tillgå vilket bjuder på många kreativa lösningar och halv-lösningar men visst är det skönt att närma sig land. Det är ett kollektivt hopp och tro på att vi kommer fram på tisdag för att kunna roa oss lagom i Frankrike fram till avmönstring. Ett gäng blir av till Paris för att låta ett annat roa sig i Rouen och så vidare. Det blir najs. Nu må jag bege mig ut på däck i hopp om att få se en greenflash. (finns på riktigt, google it!), snart är vi hemma! Ha det!

 

Hej! Hundvakt kl 0125 , 9 juni I natt har vi nått upp till början av Engelska kanalen. Fartygstrafiken har blivit intensiv, mycket fiske och handelsfartyg. Har under vakten redan fått prata med några fartyg för att på kalla deras uppmärksamhet, då passageavstånd och vetskapen om segelfartygs manöverförmåga inte alltid är den bästa hos det moderna sjöfolket. Vi har ca 240 Nautiska mil kvar till Le Havre och inseglingen mot Rouen. Tidvatten strömmen har just vänt till vår fördel och hjälper till med 1,3 knop åt rätt håll. Det tar 3 timmar efterett högvatten vid Dover för att ändra sig så nu får vi hjälp i sex timmar. Nej nu får det vara bra, måste ut och kyla ner mig lite, det är ju ingen värme ute så storm overallen värmer för mycket innombords. Med vänlig hälsning R.Lange 2:0

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Maria Sundqvist 9 juni 2013 15:51

    Hej!
    Skönt att höra att ni nått Engelska kanalen. Det har varit härligt för oss här hemma att kunna följa er seglats via era resebrev. Nu längtar vi att ni kommer hem så vi får höra mer. Önskar er en härlig tid i Rouen innan avmönstring. Och en extra varm hälsning till Sundqvist från oss här hemma!

  • Anna Tegel 9 juni 2013 22:12

    Skönt att snart få se dig hemma Emma :-). Kram fr mamma

  • Bo Lange 10 juni 2013 10:40

    Hej Robban, bra information hur det kan gå till på Falken. Vi har sommar här och behöver inte någon stormoverall. Vi hörs när ni ligger vid kaj.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *