På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130531

gladanochfalken

31 maj 2013 11:30

Första vind i segeln för HMS Falken

Ute på öppet hav nu. Stadig kurs i solsken mot Rouen, Frankrike, med vindarnas växlande styrka och i sällskap av nyfikna delfiner hoppandes längs med fartyget. Vi är inne på 3:e dagen sedan ombordmönstringen av hela besättningen, vilken består av ett entusiastiskt och blandat gäng, allt från nyblivna GSS:are och civila med segelvana till erfarna och mycket tålmodiga befäl.
Under förmiddagen i går blev det en del intensiva lektioner och förevisningar till kaj vid Hortas hamn i Azorerna. Därefter var alla förstås tvungna att ha klarat testerna för hälso – & sjöundersökning för att kunna få vistas ute bland vågorna dessa veckor framöver. Därför fick vi innan lunch ställa upp på kajen för kontroll av andning och ta ett blodprov. Aj, stick i fingret! Alla godkända. Skepp o’ hoj, nu kunde vi kasta loss!

Efter bara ett fåtal timmar ute på Atlantens härliga vågfrekvens bjöds vissa på plötslig yrsel och omöjligheter att hålla kvar maten i magen. Detta resulterade i våghalsade, ”muntliga” pricktävlingar från både stor- och fockmast vid första mastbestigningen för nyblivna toppgastar, vilket jag som skribent i denna stund kan erkänna ett deltagande i. Men att resa sig upp från relingen med ett stort leende av delvis ironi och lättnad på läpparna efter att just ha blivit av med hela förmiddagens intag av föda, och sedan fortsätta jobba på tills nästa omgång, det visar verkligen på vilken stor motivation och entusiasm som infinner sig hos hela besättningen. Alla hjälps åt och ser om varandra lika väl som fartyget, trots att alla ibland fattar lika lite av vad som gäller vid diverse order.

För en helt ovan seglare är det mycket nytt att lära sig, speciellt med benämningarna på skeppets alla delar. Alla snören och rep och pinnar och nät och tofsar och redskap, hur ska man om möjligt kunna lära sig allt detta?! Ta en vals med jagers hals, men lägg dig inte i säng med storens dirkdräng, osv… Som tur är finns det otroligt tålmodiga instruktörer ombord. Det kan inte vara lätt att hålla undervisning för en grupp med folk som helt plötsligt hänger sig över relingen eller flyger fram och tillbaka som käglor. Men humöret är i alla fall fortfarande på topp, och tids nog kommer alla säkert känna sig trygga i de olika arbetsuppgifterna och rutiner som finns ombord, speciellt om denna stora entusiasm råder i fortsättningen.

Tillfällen på dagarna som är väldigt uppskattade är då de grymma kockarna bjuder på härliga måltider. Dock har även våra stackars kockar fått sjöben. Bara att uthärda tills det förhoppningsvis gått över, för vi har ju trots allt minst tio dagar kvar framför oss här ute på det stora, öppna havet.

Toppsgast 432 Walfridsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Isabel Gurau 31 maj 2013 17:10

    Blås lite på Oredssons stuckna finger från mig ;) ;) ;)

  • Natali stenberg 1 juni 2013 09:57

    Till den ordenarie besättningen

    Ja, vad tänker ni nu egentligen, "she is back!?"
    Ärligt talat så kom det nästan en tår när påminnelsen på min mobil om att ni nu kastar loss ploppade upp... Det var ju fruktansvärt jobbigt när jag väl var där men nu längtar jag faktiskt tillbaka lite, hihi.
    Päronyoggin och startflingorna var heeeeelt fantastiska. Jag var så uppspelt att jag åt ett helt paket med startflingor... Jag hoppas att du (sekonden) höll det du lovade och smakade på den eftertraktade päronyoggin!! Och om någon elev har lika "grov" hemlängtan som jag, om det ens går, så ha samma pepptalk med den som du hade med mig - ditt pepptalk slår allas!!!
    Lange, kör du hårt med de nya eleverna nu? Hör dem när du visslar din lilla rym-ut-i-divisioner-trudelutt!?
    F.d 3.sk nu 2.sk, som jag såg på den muntra bilden. Hoppas att havet inte är lika elakt mot dig den här gången som förra gången, du var ju nästan lika sjösjuk som de värsta eleverna, haha! Jag hejar på dig och tycker du att Lange ryter i allt för mycket så säg ifrån, annars får han med mig att göra!
    Robin, var inte orolig, jag ska inte skriva varje dag och nu när jag inte är där så kommer du nog inte behöva skriva ut lika många kommentarer varje dag :) tror du att tjejerna skrek som galningar när du accepterade vänförfrågan.... Herregud....

    Kram på er alla! Ta hand om varandra och kom ihåg att uppmuntran behövs varje dag :) jag skriver snart igen.
    Stenberg f.d 242

    • robinivarsson Natali stenberg 1 juni 2013 15:20

      Hej Natali och alla bernadottare!
      Tack så mycket för det inlägg. Sekonden hälsar att han provade var positivt överraskad.
      Jag (Robin) känner mig som du skrev lite lättad att kunda spara på pappret varje dag.
      I övrigt hälsar hela besättningen till er alla.
      MVH HMS Falken

  • Arne 1 juni 2013 11:25

    Få med mer bilder på Andrea Sewell!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *