På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130601

gladanochfalken

1 Juni 2013

Ohoj!

Idag är det 3:e dagen till sjöss, vädret har varit växlande och vi har haft alltifrån regn till gassande sol! Alla ombord verkar stortrivas trots en del sjösjukor..men ändå lyckas dessa tappra sjömän hålla en god min och kämpar för något de tycker väldigt mycket om!

Kvällen och natten som varit har varit lite svårare än vanligt då vi haft en bra mycket svagare vindstyrka vilket givit oss en hastighet på mellan 3-5 knop…och vi har då tvingats att använda vår kära diesel doris större delen av natten. Detta har även påverkat vår styrförmåga negativt då våra kära Hms Falken varit lite svår styrd till och från.

I övrigt har resan hittills varit väldigt kul och vi har lyckas pressa in lite träning och lite 10 dans ombord för de som gillar att dansa 😉 Vi har även en fantastisk löjtnant från Chile som förevisade hans egen version av samba vilket var mycket rogivande! Och som grädde på moset har de flesta ombord fått sig en mycket vacker solbränna!

Puss o Kram! Vi saknar er där hemma!

412 Pekegast Oredsson

 

Langes tillägg:

Kl 0218 UTC Lördag den 1 juni. Hej här hos oss är det nu natt, den så kallade hundvakten. Det är nu 37 timmar sedan vi lämnade Horta och vi har hunnit att segla 180 Nm vilket motsvarar ca 33 landmil. Arbetet ombord för oss i Nyckelbesättningen består av att tolka väderprognoser, diskutera taktik utifrån kända faktorer. Detta för att få den optimala färdvägen till nästa destination som är Rouen i Frankrike. Vi följer en högtrycksbana som rör sig i riktning mot Irland, samtidigt som vi inväntar förändringar genom en lågtrycksbana som rör sig mot Island och i mellan dessa har vi det som vi önskar lagom med vind. Vi har inledningsvis haft fin segling med bra väder, En bra start för våra nya elever som hinner vänja sig utan att bli sjösjuka, endast några få har hunnit att prova på. Nu har vi ca 1350 Nm (250 Landmil) kvar till Le Havre inloppet till floden där Rouen Ligger lite väst om Paris. Med detta får det vara bra för denna gång

Med vänlig hälsning 2:O Lange..

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Isabel Gurau 1 juni 2013 17:19

    Hälsa puss & kram tillbaka till Oredsson & att jag också saknar honom! :*

  • Eva Edelmalm 1 juni 2013 21:52

    Hej.
    Kul att kunna följa er resa. Bra skrivet och fina bilder. Ser fram emot fler inlägg. Ta väl vara på er.

  • Eva Wilhelmsson 2 juni 2013 09:05

    God morgon! Det är fantastiskt att kunna följa er resa och få se lite bilder från densamma. Hälsningar Eva Wilhelmsson (mamma till Oscar dom är ombord hos er nu)

  • Eva Persson 2 juni 2013 16:43

    Go Bild mr Lange. Saknar dej but keep on going darling. sees darling . Kram
    Och alla ni som är nya ! Lär,Lär,Lär.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *