På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130515

gladanochfalken

Hej, vakt 2 här! Wallin, Krogh, Helgesson, Stenberg, Hedin, Rainergren, Sundblom och Bentzer är vi som troligen har äran att skriva det sista resebrevet på vår 04.00-08.00 vakt.

Vi går nu full fart med ett snitt på 8 knop rakt mot mål. Solen är på väg upp och vid horisonten väntar ön Flores. Vi hoppas på att det är vi som kommer skrika ”land i sikte” efter 17 hela dagar till sjöss. Vädret de senaste dagarna har varit toppen och alla är på tipptopphumör.

Igår hade vi ”rent skepp” hela dagen, vår vakt hade trossbotten så vi fick ingen sol.

Trots att vi inte har varit i skolan på fem veckor så kan våra svensklärare vara glada eftersom vi har lärt oss minst 50 nya ord. Vi har blivit hjärntvättade efter fem veckors häng med sjömän.

Städa = Rengöra
Trappa = Lejd
Hink = Pytts
Borste = Levang

Idag kommer vi ha klädmönstring vilket innebär att vi förhoppnings får tillbaka alla kläder som mystiskt har försvunnit på trossbotten. Riv inte checken än utan håll tummarna på att era små sjöbussar återfinner sina stålgråstrumpor.

Vi i vakt två hade det lite kämpigt i början, då det både var tjafs och sura miner. Det har dock gjort oss sammansvetsade med roliga minnen. Vi är nu som en riktig familj och vi kan prata om allt och bryr oss om varandra.

Vi är den vakten som lyckats snitta högst knop var enda vaktpass som vi har haft den senaste tiden. Förutom Rainergren som lyckades med 2 knop baklänges men som även har rekordet på 10,5 åt rätt riktning.

Troligtvis kommer vi anlända till Azorerna runt midnatt och vi har vakt även då. Förhoppningsvis går vi över till kajvakt, alltså två timmars vakt istället för fyra. Imorgon vid 6.45 går vår flygbuss och sedan väntar guidningar på Ponta Delgada.
Det kommer bli sorgligt att lämna Falken, som har varit vårat hem i fem veckor. Samtidigt som att det ska bli skönt att komma hem känns det som att man lämnar en del av sig själv kvar på båten.
Även om besättningen kanske glömmer oss i mängden av elever, kommer vi aldrig att glömma dem eller denna otroliga resa vi har fått uppleva.

Nu är klockan sju och det är land i sikte på babords sida!

 Nu till lite hälsningar!

 Hej familjen Helgesson! Jag saknar er alla supermycket! Camilla, jag vill inte jobba i helgen och jag hoppas att du och Hjalmar möter mig på Arlanda tillsammans med pappa! Ses snart!!

 Krogh här, snart är vi framme och jag saknar er alla. Christoffer eller Pappa ta med er Ebba till jobbet så hon kan följa med och hämta mig på Arlanda. Pussa mormor från mig!

Saknar er alla där hemma som bara den, men snart är jag hemma! Chokladbollar önskas till min ankomst hem och bäst för dig att du väntar på Arlanda, Robin. Hälsa familjen Holmgren, farmor och farfar och övriga släkten, kramar från Daphne. 

Hare bra, ses snart! /Isak

Tja tja! Saknar er alla hemma men nu är jag snart hemma! Vi ses snart! Oscar skriv en kommentar tack! //Jonte

Hej hej, snart är bästa Viktor tillbaka! Passa på att njuta av lugnet för det kommer vara full rulle hela helgen när jag kommer tillbaka, har allt planerat. Ha de bäst till dess! //Viktor

Hii, älskade vänner och familj! Saknar er huuur mycket som helst och självklart saknar jag päronyoghurten också! Ni förstår ju att jag räknar sekunderna tills jag är hemma igen, glöm för guds skull inte cheeseburgaren. Jag älskar er alla. Tusen pussar på dig Joacim. / Nataniii

 

  1. Skepparen.

God morgon ! Då var det åter dagvakt Under dagens vakt har två regn väders områden passerat oss. I det sista fick jag ta upp lite extra personal, lärarna som normalt har fåt sin skönhetssömn klar vid sextiden . Detta för att kunna bärga Fisherman , som är riktigt tung att få ner när vinden friskar i . Fisherman ett segel på etthundra kvadratmeter, utan någon utväxling för kraft vinnande i någon av tamparna när seglet skall ned. Bärgningen gick bra och Falken reste sig 10 grader, farten sjönk till 9 knop. Nu seglar vi med krysstället och pekar rätt mot mål, vi håller höjd för att kunna falla av vid eventuella vindvrid i samband med regn. Det har ordnat till sig, väderprognosen har infriats vind från Nord äntligen.!! Att få förmånen att kryssa över Atlanten är få förunnat. Det har nog inte de äldre rävarna prövat heller.. Vinden mojnade just så nu är Fisherman satt igen. Nej nu får vi hoppas att allt håller och i sig så är vi framme i natt. Under dagen ska vi förbereda för avmönstring av eleverna, framåt kvällen börjar segelbärgning och förberedelser för förtöjning., I skrivande stund har Falken seglats 2209 Nm sedan vi lämnade Bermuda. Vi har 125 Nm kvar motsvarande sträckan Karskrona – Malmö bilvägen. Det var allt för idag Med vänlig hälsning  Robert Lange..

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

28 kommentarer

  • Karin Åsman Lindahl 15 maj 2013 16:30

    Hedda, jag ser Falken på Fartygskartan! Där står att ni nu går med 8.6 knop.
    Har tittat massor med gånger idag, och nu har både nytt resebrev kommit upp på bloggen och Falken på Fartygskartan, äntligen!
    Ring när du kan, och försök få tag på din post innan du lämnar Azorerna.
    Puss, vi ses snart.

  • Håkan & Lottis 15 maj 2013 16:37

    Ja, nu är det nära! :) Fick in er på "marinetraffic"-sidan igen och förstod att ni va nära land. Trodde ett tag inte att ni skulle hinna hem till flygavgången men det ordnade ju upp sig ;) Oj, vad kul att få krama om dig snart! Jag e ju alldeles ensam här nu när Håkan lämnat mig för jobb i Italien hela veckan :'( Men på fredag e ni hemma båda två igen <3 PoK

  • Annika Lans 15 maj 2013 16:57

    Hej Ordinarie besättning på Falken !
    Jag vill som förälder till Josefin Lans tacka er för denna seglats över Atlanten.
    Jag vill tacka er för att ni tagit hand om och lärt ut så mycket till hela ungdomsgänget.
    Jag är djupt imponerad av ert arbete.
    TACK
    Hälsningar från mamman :) (Annika Lans)

  • Ragnar Westblad 15 maj 2013 17:22

    Jodå Robban. Vi rävar har kryssat i Nordatlanten bland isbergen. Mellanklyvare, stagfock, bredbock (i halvvind o slör), fisherman och ett rev i storen. Det ger perfekt balans. Va? -bärga fiskerman-det är ju ett stormsegel, som håller upp till 22m/s, vilket bevisades 1990. Höll föredrag idag på Sjöofficerssällskapet om 1992 års Columbus segling. Till sist önskar jag er en STOR och kall öl väl i hamn.

  • Karin Aquilonius 15 maj 2013 17:25

    Hej Isak,
    oj måste vara en speciell känsla att se land efter era dagar till havs! Vi tycker det är jättehärligt att du kommer hem iallfall! vi kommer att vara en liten mottagninsgkommitte på Arlanda,
    Kram ifrån mamma

  • Helen Rainergren 15 maj 2013 17:26

    Hej Jobathan och alla andra!! Vad roligt att ni snart är i mål eller hamn eller vad det kan heta! Jonathan, kan man segla baklänges? Du får berätta för mig som inte kan det åt något håll;) Roligt att ni lärt er lite nya nyttiga ord. Kommer det få bättre med städningen om jag ger order med de orden istället?;) Jag jobbar hela helgen men du kanske har tid att träffa mig söndag kväll? Hoppas det! Stor kram mamma

  • Dan-Erik Hansson 15 maj 2013 17:31

    Hej David
    Välkommen till Azorerna, den sista utposten på äventyret Falken och den första i "komma tillbaka till vardagen". Som jag skrivit tidigare så längtar jag efter att få tjata öronen av dig för att få höra hur det har varit och Lella längtar efter en tvåarmad hjälp i trädgården.

    Nu när det är nära kan jag också erkänna att det har varit lite tomt i huset. Till och med Hoppelin verkar tycka att det ska bli skönt att få hem dig.

    Det här är sista kommentaren från mig på detta sätt men jag lovar att det blir fler muntligt.

    /Danne

  • Gunilla o Helmut Jordan 15 maj 2013 17:36

    Hej Daphne!
    Vi kan nästan känna din iver att få ropa ut land i sikte.
    Nu är er resa med Falken snart till ände, men man vet aldrig någon av er kanske åker igen.
    Vi säger bara äntligen!
    Välkommen hem! Farmor o Farfar

  • Sylvia och Janne 15 maj 2013 18:05

    Hej! Åh vad glada vi känner oss när vi har läst ditt sista brev! Snart är du hemma i Stockholm igen och vi kan få höra om allt du upplevt! Vi förstår att det är mycket som finns i hjärnan och att du måste få lugn och ro i några dagar när du kommer hem. Men sedan! Då vill vi höra om allt som du har upplevt och varit med om! Vi kan ta några dagar efter sommarlovet så du har mycket tid att berätta! Oj vad vi har saknat dig ska du veta! Både dagar och nätter! Ni har alla varit fantastiska som klarat av en sådan resa! Hoppas vi kan möta dig på Arlanda!
    Massor av pussar och kramar till dig från Sylvia och Janne

  • Hannah Bergh 15 maj 2013 18:24

    Till elev Schmidt:
    Hej älskade vän!
    Talades precis vid med din bror om när du skulle hämtas på fredag och fick till min glädje höra att det var redan vid två tiden de skulle åka! Det förstörde dock mina planer på att överrasknings-följa med eftersom jag inte slutat skolan då, men tror mig jag kommer stå utanför din dörr innan du ens är hemma!
    Solen skiner som vanligt här dock har vädret blivit något kallare än förra veckan och lite regn och kyliga vindar har vi fått stå ut, jag har som tur är lyckats hålla mig frisk. Idag har jag även druckit två koppar kaffe istället för en tupplur och du som vet hur koffeinkänslig jag är förstår nog att mina fingrar skriver så snabbt att tangentbordet håller på att börja brinna just nu, som i det där family guy avsnittet när dom dricker redbull hehe. Jag tycker att vi ska ta en kväll när du kommer hem och se om alla dina family guy boxar samt den där filmen du gillar så mycket, kommer inte riktigt ihåg vad den heter men du vet nog vilket jag menar. Tror huvudrollen heter Jack-någonting. :))))
    Nu ska jag och mitt koffeinrus springa vidare, saknar dig massoooor!
    Pussochkram från Hannah!

  • Anneli stenberg 15 maj 2013 18:43

    Underbart. Land i sikte....Snart ses vi gumman . Vad ni har varit duktiga ni alla på Falken. Underbar besättning underbara Kockar som det verkar. och en underbar Läkare. Heder och väsen till er alla. Kramar till min prinsessa.

  • Mikael Rainergren 15 maj 2013 18:52

    Hej Jonte.
    Skönt att du snart är hemma, vi längtar alla efter dig.
    På fredag möts du upp av oss och hemma vankas det italiensk buffe' och självklart så dricker vi skumpa till det (alkoholfri :))
    Vi ses på fredag, lilla gulleplutten:)
    Puss och kram/Pappa&Maria&småttingarna

  • Carina Brambeck Wallberg 15 maj 2013 19:05

    Härligt

  • Pelle Nordansjö 15 maj 2013 19:08

    ohoj william och alla andra. vilken resa ni har varit med om. och vad roligt vi alla andra har haft som har fått läsa om ert äventyr.vi har väntat med spänning varje dag och nu ska det bli kul att ni kommer hem. ha det gott. /pelle

  • Carina Brambeck Wallberg 15 maj 2013 19:09

    Fortsättning Land i sikte måste vara musik för er. Är det du som får skrika Johanna, gör det riktigt högt

  • Carina Brambeck Wallberg 15 maj 2013 19:11

    Vad hände.. fel igen..
    David ge Lovisa mitt nummer om hon vill ta sig till Arlanda..
    Kramar från Carina Linnea Roffe

  • Mats Krogh 15 maj 2013 19:46

    Hej Lovisa.

    Nu börjar det närma sig med din hemkomst. Vi kommer och möter dig på Arlanda för vidare transport till Älta. Efter som du nu har varit borta ett tag kan det vara svårt att känna igen oss. För att underlätta hittandet av oss kommer jag ha på mig en svart hatt med döskalle på samt en bindel för ögat och en uppstoppad papegoja på axeln.

    Kapten pappa Mats.

    P.s Du skall inte bli rädd när det ser ut som att jag har tappat armen för den är under jackan.

  • Casper Jansson 15 maj 2013 19:46

    Hej Naod,
    Jag hoppas för gudskull att du har WiFi någonstans på ön, annars blir jag less!

    Anyhow, så får du ringa mig när du når arlanda, good boii!
    Glöm inte bort att du har paket som väntar på ön också :P
    Jag köpte Assassins Creed III för några minuter sedan, ska prova det snart så får se hur kul det är :P

    Seeen förväntar jag mig att vi kommer hänga heeela helgen :P

    De va de, Puss och hej!
    Casper

  • Kicki Priklonsky 15 maj 2013 19:48

    Hej Falken,
    tack besättningen för alla brev och foton och kul info, och mest av allt för att ni tagit hand om våra ungdomar och gett dem ett oförglömligt minne för livet!
    Nu är det inte många timmar kvar till avmönstring, tror jag.
    Peter, om du hinner få detta, VÄLKOMMEN HEM!!!
    Kramar, Kicki

  • Therese Johansson 15 maj 2013 22:14

    Tack alla inblandade till denna spännande resa!!! Fem veckor är lång tid.. Men nu när det snart är över känns det som det gick rätt fort ändå!!!
    Kalle, vi ses snart!!! Vi kommer alla till Arlanda för att kramas!!! Ska bli sååå skönt!
    På fredag kväll ska du gå frossa i mat.. Vi kommer grilla lite av varje... Och vi förväntar oss många historier från dig!!!
    Tusen kramar!!!! Jag är en stolt mamma!!!

  • Marie Helgesson 15 maj 2013 22:24

    Hej Johanna!
    Håller med mickes mamma Carina skrik högt om du får land i sikte.
    Camilla har nog sagt att du vill vara ledig iallafall på lördagen.
    Pappa och jag kommer till Arlanda,jag ska vinka så du känner igen oss.
    Detta blir ju sista brevet från oss så ha nu några riktigt bra sista dagar!!
    Vi ses på fredag, vi är så nyfikna på att få höra om din resa.
    (Om du orkar hålla dig vaken för att berätta)
    Kramar från Björkvägen.

  • Mi och Lillis 15 maj 2013 22:25

    Hej William! Snart så får vi se dig igen! Gissa om vi har saknat dig??? Hur mycket som helst!! Pussar och kramar från mamma

  • Susanne Elin Christer 15 maj 2013 22:50

    Hej Viktor o alla ombord, vilken resa ni har gjort! Vi är grymt imponerade! Förhoppningsvis är ni i land nu. Hoppas ni hinner njuta lite av Azorerna oxå. Ses snart<3

  • Eva-Mari 15 maj 2013 23:01

    Hej Jonathan. Det har varit roligt att följa er resa på bloggen men roligare blir det när vi ses och du själv får berätta om allt som har hänt och vad du upplevt. Stora kramar från faster Eva-Mari med familj

  • Anneli o Petr o Sarah 15 maj 2013 23:19

    Hej Falken o vår efterlängtade dotter Johanna! Underbart att höra att vinden är med er och ni börjar närma er hamnen o fast mark på Azorerna! Vi vill tacka alla elever för underhållande resebrev ! Ni är fantastiska.... Vi vill också tacka all besättning på Falken för att ni tagit om våra ungdomar på deras äventyr och delat med er av er kunskap som säkert gett eleverna en annan dimesion på livet efter denna seglats . Ett stort tack även naturligtvis också till personal från Bernadotte gymnasiet i Stockholm som lämnat hem o familj för att möjliggöra seglatsen för våra ungdomar med Falken. Vi ses på Arlanda . Hälsningar från fam. Kopp i Tyresö

  • Lisa 16 maj 2013 10:56

    Längtar!!
    Puss <3

  • Alexandra holsteryd 16 maj 2013 12:40

    Lovisa Krogh ! När du kommer hem imorgon så ska vi ha en middag hos emely på kvällen och då MÅSTE du komma !! Ses snart , puss

  • Eva Persson 17 maj 2013 00:15

    Välkommen hem snart Mr Lange. Hoppas att mitt bud kom fram i tid trotts all strul vid beställning. Ha det kul, så sess vi när jag kommer hemrullande. kram Eva

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *