På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 130517

gladanochfalken

Fart: 7,4 knop   Segelsättning: Ja, underriggen.

 Ohoy Glada-”n” läsare.

Vi befinner oss just nu utanför Varberg med en start från Öckerö i onsdags eftermiddag. Klockan är 04:30 och vi har precis påbörjat dagvakten. Vid 17:00 är det beräknat att vi ska förtöja i Helsingborg, men enligt prognosen så har vi goda marginaler och räknar med att vara framme tidigare.

 I måndags anlände de flesta av oss från GSS- ”Gladans första omgång” med Bergkvarna buss från Karlskrona till Öckerö. Vi började med en uppställning intill Gladan, där vi blev indelade till våra kvarter/divisioner. Första dagen bestod för det mesta utav rutiner vid mat tillfällen samt rutiner ombord.

På tisdagen så mönstra vi ombord på Gladan. Dock så blev det inget klättrande från vår del p.g.a. vi saknar mast och stolp-intyg. Det känns lite konstigt att man saknar detta hälso- intyg, för det känns som att man har tagit hundratals olika hälsoundersökningar för att ens komma till stadiet vi är idag som GSS-elev.

Tisdag till onsdag lärde vi oss vad de olika tamparna heter och gör vid stationerna samt vi fick ut vår elevtamp.

På onsdagen kl 15:00 kastade vi loss och ankrade. För att till ankars gå igenom vad en ankarvakt är och dess uppgift.

Torsdag kl 13:30 föreberedde vi oss att hissa segel för att segla mot Helsingborg, där vi ska lägga till och efter ett par timmar segla vidare mot Örlogshamnen, Karlskrona.

 

Med Vänliga Hälsningar från GSS-besättningen ”Gladans första omgång”

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Thomas Törnqvist 17 maj 2013 11:31

    Kommer ni att gå igenom Falsterbokanalen
    eller seglas det runt "näset"?

    En fotosugen förälder!

    mvh
    Pappa Törnqvist

  • gerd törnqvist 17 maj 2013 14:43

    Kommer ni att gå genom Falsterbokanalen med broöppning o hela middevitten?

  • Viktor Levihn 24 maj 2013 22:45

    Hej Törnqvist
    Som ni märkte gick vi aldrig genom falsterbokanalen den här gången. Fortsätt gärna att följa oss här på bloggen, rätt så det är passerar vi förbi där en vacker dag.
    Med vänliga hälsningar 3.O

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *