På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130505

gladanochfalken

Hej Sverige Naod och Jossan här!

Vi har precis vaknat för vårat shift klockan 04.00 och tänkte att det skulle vara ett bra tillfälle att skriva till våra nära och kära. Vi kan börja med att säga att vi såg en tornado på långt håll. Och sen för att toppa det så blixtrade det ner vi vattnet precis vid båten. Jag som stod i fören såg blixten och trodde den träffa stormasten men enligt Mårten som vittnade vart den slog ner så kunde vi konstatera att den inte träffa båten. Däremot skrämde den skiten ur oss eftersom åskan lät väldigt högt och så såg man något stort och gulfärgat slå ner från himlen. Tog ett tag att märka vad det va, men vi förstod snabbt vad som hade hänt. Blixten slog ut Vindmätaren och skeppstutan. Så till er som tror att vi solar och chillar på heltid har fel.

Som sagt så händer det mycket på våra nattpass. Om du frågar mig så tycker jag att nattpassen är roligare än dagspassen. Igår så hade vi vakt mellan 20.00-00.00 vi hade svårt att få tiden att flyga förbi så vi började berätta skräckhistorier och våra läskigaste händelserna från våra liv som snabbt livade upp kvällen. Speciellt när man såg stormvädret på både styrbord sida och babord sida. Då och då så lyste det upp bland molnen som gjorde att våra skräckhistorier fick mer inlevelse. Men vi kunde inte fylla ut hela passet med skräckhistorier så en av officerarna serverade en grovt svårt gåta. Gåtan lyder: En man kommer in i en bar och beställer en albatross. Kyparen försvinner en stund och kommer sen tillbaks med hans beställning. Efter att mannen smakat väl och länge på sin mat kliver han ut ur baren och skjuter sig själv. (Nu är det er tur att lista ut vad som hände innan och Varför han sköt sig själv). Gåtan tog mig, Jossan och några andra från vakt 1 runt 90 minuter att lista ut vad som hänt. Nu är det så att ni ska fråga mig saker och jag får bara svara ja eller nej,

En annan fin händelse som livade upp mig var en vakt som vi hade då vi snabbt blev väckta för att vända båten. När jag kommer upp från trossbotten så ser jag alla sjärnorna helt klart på himlen. Bara det va fantastiskt, men det slutar inte där. Medans vi börjar hissa segel och skotar om segel så märker jag att det blixtrar längst horisonten. De blåste mycket och jag och 3 andra ställde upp vid tampen för att börja hala i den. Vinden blåste i håret och vågorna var medelstora, stormväder längst horisonten och stjärnklar himmel. Riktigt ballt och ganska roligt tycker jag. Men natten slutade inte där efter att båten kommit tillbaks till rätt kurs så hade jag en stund att kolla på sjärnorna och sjärnbilder, då himlen bjöd på tre styckna sjärnfall. Efter att vi förfångat våra poster så hamnade jag på frälsarkransen och det betyder även att jag sitter längst bak. Vid klockan 05.30 så börjar solen titta fram och vi upplevde en fin soluppgång men en fin regnbåge bakom båten. Solens ljus dekorerade båten med en fin röd nyans. Jag såg hur ljuset fångades upp av hela vakt 1 och som snabbt lyste upp vår dag.

Men det händer grejer på dagen också bara igår så såg jag min första val i naturen. Den såg ut som en stor delfin. Stackars Jossan som inte såg den. Men hon kommer kriga för att se en. På tal om delfiner så kan jag säga att vi sätt massor. Några är blyga och visar sig en eller två gånger och några andra har en hel uppvisning för oss med hopp och fina konster. Skönt att se dem fria och glada. För några dagar sen hade vi även en salsa kväll som ni säkert redan nu vet om ni läst vad dom andra skrivit. Jag tyckte i alla fall att det var roligt och vild eftersom det gungade men vi klarade oss. Vi har även haft tamp prov som va lite roligt. Vinnarna vann kepsar…

Hälsningar från Naod: Hej Mamma Pappa och Syrran, jag saknar er och kommer snart hem. Hoppas allt är bra med er. Casper längtar att få prova det nya spelet. Jag är jätte taggad. Synd att jag missa valborg! jättekul att Soran Ismail hälsa på din skola jag är också sjukt avvis! Skulle skriva något mer men jag glömde vad det var!!! Skit också! Men ha det bra och vi ses snart!! Miss you bro! Hälsa Jessjess och hälsa Arman att jag inte glömt att han fyller år!Hälsa honom grattis!! Hälsa alla! Till mina andra kompisar: Kan ni i alla fall låtsas att ni älskar mig och skriva något kul. Blir ju lite ledsen! hahaha!

Hälsningar från Jossan. Skulle vilja hälsa till min familj mest för det är bara dem som skriver till mig. Vart är alla andra brev någonstans men aja det är kul att få brev eller fall så fortsätt skriv mamma och pappa. Mamma du vill veta om kockarna gör sitt jobb och gör god mat. Ja, det är självklart att dom gör vi har fått massor av gott pasta carbonara, bakar bröd till frukost och massa annat ? Erik jag är stor fiskaren här även om jag inte har fått upp någon fisk. Jag hoppas ni har det bra där hemma och jag är inte röd jag har fått en liten bränna och behöver bara nu använda solfaktor 20! Anna hoppas räkbåten blev rolig för dig och inte alls för mycket sjösjuka… Nu är jag och Jossan klara, hoppas att ni förstod vad vi skrivit för att det blev lite stressigt och sånt.

Jag och Jossan signerar ut, SLUUUT!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

29 kommentarer

  • Karin Aquilonius 5 maj 2013 18:31

    Hej alla på Falken, men mest Isak,
    Vad härligt det ser ut att stå och styra, eller vad det nu heter på sjömansspråk.
    Spännande med åska och tornado, men bäst att se på avstånd känns det som.
    Tro det eller ej Isak, men just nu sätter vi upp mörk rullgardin i ditt rum:)
    Alla hälsar, Kram ifrån mamma

  • Lena 5 maj 2013 18:32

    Hej Viktor! Vad roligt att läsa alla dina kompisars resebrev, undrar när ditt kommer

  • Pär o Lena 5 maj 2013 18:37

    Hej alla på Falken!
    Fantasiskt vilka upplevelser ni får vara med om! Vissa verkar lite väl spännande. Se till att komma hem allihopa!
    Isak: Vi saknar dig och ser fram mot att höra dig berätta om alla upplevelser! Ruvstatus helt ok :-)
    Pappa och Lena
    V och G hälsar mjau :-)

  • carin priklonsky 5 maj 2013 18:46

    Hej Peter. Ännu en härlig reseberättelse! Tack för den Jossan och Naod! Roligt med fotot på elev Peter. Du ser ut att må bra. Mamma är på väg till Schweiz men är åter på onsdag. Vårhälsningar mormor

  • Casper Jansson 5 maj 2013 19:54

    As bra Naod! Precis vad jag ville ha!
    Hockey VM började nu i förrgår har jag för mig, iallafall, Sverige förlorade första matchen mot Schweitz, men vi vann mot Tjeckien. Vet att du inte är jätteinsatt i Hockey, men som du sa vill du ha något annat att tänka på ;)

    Jag och Daniel ska dra på GamesCom nu i Augusti, om du vill hänga med eller att vi ska chilla med att boka så att du får en chans att hänga med får du väl ta och slänga in en liten hälsning i nästa resebrev som kommer ut.

    Puss och hej!
    Casper

  • Lovisa Södergren 5 maj 2013 20:06

    Hej på dig igen David, andra gången jag skriver idag, för jag glömde ju igår haha. Jag har blivit sjuk nu, så det är dags för dig att komma hem och ta hand om mig, jag tog hand om dig när du va sjuk senast ju! Hjalmar har 39 grader feber och Ivar slemmar vidare, så det är valdigt mycket sjukdom här. Längtar efter dig mer än någonsin nu, men tiden går fort! Puss <3

  • Nonno 5 maj 2013 20:33

    Hej Oscar!
    Du verkar ha en riktigt häftig resa. Jag längtar till du kommer hem. Idag har Freddi haft en riktigt bra dag, först var han hos Jorma och lekte med Wilma flera timmar och fick massa god mat av Jorma. Sen kom mamma och hämtade mig så nu har han fått busa med Lucas och Jacob. 19 maj ska jag åka till Tallin med Sonja och Inger, hoppas jag hinner träffa dig innan jag åker. Fortsätt kämpa på, du är Bäst! Kramar från Nonno

  • Wirena Lopez 5 maj 2013 20:41

    Kalle,
    vad kul att få se en bild på dig, vad brun och fin du är! Jag sitter hemma hos Vanessa nu och ska sova här inatt. Imorse läste jag blaskan i bara shorts och linne ute på altanen, kan du tänka dig? Det blir allt tommare här utan dig, jag saknar dig så himla mycket och längtar så tills du kommer hem! Sköt om dig så ses vi snart. Älskar dig? Din Nena

  • Julls 5 maj 2013 20:58

    HEEEEEJ IGEN KOBBEN! Jag känner mig jobbig för det känns som jag skriver hela tiden, men då får jag väl vara det! Hoppas att du fortfarande är i livet, man hör ju inte mycket ifrån dig. Fast du sa att du skulle ringa för att säga att du lever ibland. Men du har säkert annat att tänka på, typ hissa segel eller sitta och konversera på tre-toan, eller kanske kaskad-spy från masten.. Vad vet jag?????!?!??Nu är det inte långt kvar tills du är hemma igen och du är mega-saknad såklart, eller aa jag saknade dig ju redan efter att jag sagt hej då. Kan inte du skriva ett sånt där resebrev någon gång igen? Det skulle ju vara ap-roligt att läsa va!! Ja nej, jag ska väl avrunda. Har ju redan sagt att jag saknar dig, men jag säger det igen. Jag saknar dig och älskar dig min lilla h3-vän. Hoppas du har det enormt bra också såklart! Vi ses snart <3

  • Christina Tholander 5 maj 2013 21:15

    Hej Natali . Vi var ju på 50 års kalas igår så idag har vi varit lite sega. Vi kom hem strax före kl tolv . Attans bra att ha egen chaufför(Erik) . Vi har krattat och fixat lite i trädgården idag . Vädret har varit strålande . Joacim och Erik har meckat nästan hela dan. Fick nu medans jag skriver ett myggbett på handen. Årets första om det nu är något att skryta om. Mormor och morfar var här en sväng på dan och fikade. Vi satt ute i solen på verandan. Mysigt! Kl är lite efter nio på kvällen. Joacim har gått ut till sig och Leffe sitter i soffan bredvid mej och sappar mellan olika kanaler . Allt från olösta mordgåtor till hemska operationsbilder!! Tillie Pillie ligger på min högra sida och snarkar som en hel karl!! Shit , vad är det för ljud som når mitt vänstra öra ?! TANDSUG !!! Oh no!!Dax att hoppa i bingen och slippa alla oljud! Kram kram vi hörs snart igen :) KB

  • Therese Johansson 5 maj 2013 21:48

    Hej på er hjältar! Vad mycket spännande ni får vara med om!!!
    Här hemma har vi ingen åska el blixt att berätta om... Det har varit en härlig vårhelg med fint väder... Vilket fört med sig trädgårdsarbete och rengöring av utemöbler osv..
    Dagen avslutades med att se på Mästarnas mästare på TV.. Anna Lindberg och Jesper Blomqvist gick vidare till final... De var mina favoriter varför det var extra kul.. Anna vann samtliga tävlingar idag. Superduktig!
    I veckan är det Kristi Himmelfärd så vi är lediga från skolan och jobb på torsdag .. Skönt med lite extra ledighet...
    Tänker mycket på er & längtar särskilt mycket efter min Kalle!!! Såg på bild att du blivit solbränd!!!!

  • Dan-Erik Hansson 5 maj 2013 21:59

    Hej David
    Tittade på Spot för att få nåt uppfattning om farten på båten och det ser ju ut som att ni håller god fart. Efter att ha läst det senaste resebrevet från Naod och Jossan (hälsa och tacka dem för ett suveränt bra skrivet brev!) så förstår jag att det är full rulle mest hela tiden för att hålla båten igång.

    Jag börjar bli sjukt nyfiken på dina bravader ombord. Förutom att du nu är dokumenterad sing-and-dance-man så vill jag veta hur det är att ha delfiner och sköldpaddor inom synhåll mitt på Atlanten och hur man artbestämmer valar genom utseendet på vattenkaskaden från blåshålet.

    Trots att du saknas här hemma (inte bara för trädgårdsarbete) så hoppas jag fortfarande att resterande del av resan blir ännu mer awesome för er. Själv åker jag tillbaka till Köpenhamn imorrn, måndag, för att fixa brödfödan. Skönt att det bara är tredagarsvecka.

    Kan även rapportera att min nya fina ledbara skena för den reparerade armen gör så att säkerhetskontrollen vid flyget håller på att pipa ihjäl sig. Trots det kommer jag igenom av nån anledning.

    ha det bra
    /Danne

  • Josef 5 maj 2013 22:07

    Tja Hedin!

    Hur är läget? Vad gör du? Den viktigaste frågan är kanske hur mycket spyr du egentligen? Själv chillar jag här hemma. Sjukt mycket i skolan nu mot slutet men det glider väl på. Jag menar, mindre än en månad till Spanien så jag ska inte klaga! Hur är det med toaletterna föresten? Är det midjehöga bås?!
    Såg en sjukt cool bild på när du står och styr! Tjaa tråkigt manlig!
    Är inte ens lite avundsjuk föresten...
    Du är fan saknad här hemma!
    Börjar bli dags för fotboll säsong på svanhagen! Du kommer ju komma hem i perfekt tid för en debut kanske?

  • F&F,Disa, Berglund 5 maj 2013 22:59

    Hej Peter

    Det var värst vad det händer mycket på och omkring
    skutan, det låter både vackert och lite otäckt.
    Det var roligt att se dej på bild, lite röd om kinderna..
    Som det ser ut nu hinner ni nog fram i tid.
    Här hemma är det uppehållsväder men blåsigt
    farfar och jag pysslar på tomten, och i morgon måndag ska jag åka till Amie på Torp .
    Johan var iväg på bågskyttetävling i Småland och han vann sin klass.

    Kramar från F&F Huddinge

  • Lisa Schmidt 5 maj 2013 23:39

    Hej alla - och Olivia - en sen hälsning från Sverige. Saknar dig! Ska bara berätta att Gabriella på jobbet var på Solflicksuppvisning i går o hon sms:ade o skrev att du hade blivit uppropad o fått någon utmärkelse efter 5 år som tränare. Grattis!
    I morgon ännu en måndag o snart är det dags för er att komma hem. Det är jättekul att få läsa om era strapatser o upplevelser.
    Var rädd om dig - puss puss puss

  • Bo Jason 5 maj 2013 23:50

    Hej David

    Våren har kommit smygande men det blåser ganska mycket vilket är helt onödigt på torra land. I fredags var vi och käkade lunch med Julle som berättade att hon och Lella skulle rocka loss med någon gammal gubbe som nödvändigtvis måste tala om att han var född i USA (som om man inte skulle höra det). Idag var din far och mor här på fika och i onsdags var Lil, mormor och jag och hälsade på Björn & Tessan. Första gången vi fick se deras tomt utan snö.
    En fråga till dig angående fåglar; de har byggt ett bo på stegarna som hänger under taket på carporten. Det är väldigt trångt och jag får inte in en spegel så att jag kan se om det finns några ägg i boet. Men jag behöver använda stegarna. David, kan man flytta ett fågelbo någon meter eller överger fåglarna boet då?
    Appropå fåglar, se till så att ni byter namn med Gladan innan ni angör Azorerna.
    Hälsningar / Bosse

  • Karin Åsman Lindahl 6 maj 2013 08:52

    Hej alla på Falken, och särskilt Hedda!
    Var är ni någonstans? Ni syns inte på Fartygskartan när jag kollar :-(.
    Läskigt med blixtar och tornado tycker jag. Klättra ner från masten Hedda!
    Annars är här bra. Nu har vi lite värme och är lediga igen på torsdag när det är Kristi himmelsfärd. Det är två softa veckor nu med en extra dags ledigt.
    Hoppas ni nu får bra och lagom varma vindar, kan segla med fulla segel och får lite sol.
    Och jag håller med Kristin, titta fram på lite fler bilder Hedda.
    Kram
    mamma

  • Joacim 6 maj 2013 08:55

    Hej natali ! Äntligen får man se dig på en bild igen :) jag hoppas att allt är bra och att allt går bra på båten ! :) här hemma är allt som vanligt inget spännande som har hänt... :( längtar verkligen tills du kommer hem ! Älskar dig ! :)

  • Annika Lans 6 maj 2013 09:02

    Hej Jossan och Naod
    Vilket bra resebrev ni skrivit ! (Denna gång lyckades jag hålla mig från gråt- jaja en tår kom iaf om jag ska vara ärlig :) men det stannar bara mellan dig och mig eller hur Josefin ? )
    Jag (vi) blev mycket imponerade över er berättelse eftersom det framgår av den att ni verkligen kan segla nu. Ni använder facktermer som skeppstutan, stormasten, skotar om seglen, frälsarkransen, babord och styrbord m.m. Ni låter för oss landkrabbor på Mjölnartäppan, som riktiga Atlanten-Seglar-Proffs.
    Lite läskigt med era upplevelser av Tornados och blixtar. Är ni säkra på att ni lämnat Bermudatriangeln? Låter lite som en beskrivning av ett utomjordiskt fenomen......Fin bild av dig Josefin när du står som en riktig storseglare och " styr" båten. (heter säkert något annat på båtspråk). Här hemma har det inte hänt så mycket, förrutom att jag fått ryggskott och är hemma några dagar. Erik bakade en jättegod kladdkaka igår :) viktigt att rapportera om.....
    Men det viktigaste är att storasyrran fyller år imorgon.( jag tror hon beställer Thaimat till middag)
    Roligt att ni fått uppleva stjärnklara nätter med stjärnfall, delfiner , valar och andra trevligheter.
    Ha det nu jättebra och skriv gärna fler gånger Josefin, om du har möjlighet.
    P:S Gåtan om Albatrossen har inte riktigt landat ....den var lurig....
    Alla hälsar här hemma
    Kram och puss från Mamman och Pappan

  • Lottis 6 maj 2013 09:43

    Men oj vilket äventyr ni får va med om! Här i Paris är det lite lugnare ;) Igår åkte vi den berömda rundturen m buss å såg allt av värde. Vi har svenskt sommarväder m varma kvällar. Igår såg vi PSG-matchen på pub här i stan. Idag blir det Louvren eller upp i Eiffeltornet :) åker hem imorn. PoK å sköt om dig! Håkan hälsar så klart.

  • Ronnie Lundin 6 maj 2013 10:28

    Vilket äventyr Jossan. Vem kunde tro att du skulle gå på sjön? Ha det så gott på resan och hoppas du har några bra böcker att läsa på frivakterna, som några från Fårö t ex :)

  • Annika Lans 6 maj 2013 10:30

    Hej igen Josefin
    Enligt GPS-positionen ser det ut som halva sträckan till Azorerna är avklarad. Stämmer det ?

  • Sussie Holm 6 maj 2013 11:01

    Heeej Jossan! Åh vad häftigt att läsa om allt ni är med om! Har tänkt att skriva tidigare men nu fick jag lite dåligt samvete så här kommer några rader från gudmor din :). Vilket härligt äventyr - jag hade aldrig vågat! Är det inte lite läskigt när det stormar och man är mitt på havet? Har ni vant er vid sjögången eller blir ni sjösjuka fortfarande? Här hemma är det nu nästan sommar! Solen skiner i alla fall! Nessie har blivit huggormsbiten så hon är lite låg just nu! Det är bara bra med Lasse, Emmy och Jonas! Ha det nu fortsatt bra på ditt äventyr! Härligt att se bilden på den alltid glada Jossan - trots att vädret inte verkar vara det bästa! Massor kramar från oss alla/Holmarna

  • ErikL 6 maj 2013 17:38

    Häftigt med klar himmel och så mycket stjärnor, hoppas du får se en riktigt stor val Josse :p Anna fyller år imorgon och det ända hon har önskat sig är chips( som vanligt). Du får se till att trycka mycket i solen om du ska bli brunare än mig ;D

  • Lena 6 maj 2013 19:24

    Hej Viktor jag skrev mer än det där

  • Anna Lans 6 maj 2013 20:16

    Hej Jossan!
    Det låter spännande med åskväder, blixtar och valar/delfiner. Jag vill också vara där!

    Idag pratade jag med en sjöman på mitt jobb och jag sa att du var på Falken. Han kände till den båten och tyckte det var kul! Jag sa även att det är min största dröm att få segla på det stora blå. Då sa han att om man vill så brukar man bara kunna gå till hamnen och fråga om man får jobba på båten innan dom åker (då brukar man ibland få följa med).. Jag tror jag ska göra det, för jag vill också segla på atlanten!

    Jag har även en fråga till dig Josse. Har du fått användning för ditt dykcertifikat så att, du som kan så mycket om båtmotorer, kan dyka ner och KOLLA på motorn om den skulle strula?

    Sen har jag en till fråga:
    Har du också sett mareld vid ytan som Oscar och Natali? Coolt isånnafall!

    Kram från Anna

  • Anna Lans 6 maj 2013 20:41

    P.S
    Mamma hälsar att hon verkligen skulle vilja ha svar på fråga ett i mitt tidigare inlägg ;)

  • Salina Kifleyesus 9 maj 2013 12:31

    Hejsan Piraten! Jag kan hälsa att Ellen hoppas att du har det bra och att du kommer hem snart! Träffade henne förut på UBG när jag hälsade på där. Nationella har gått väldigt bra. Jag var den enda i nian som fick ett A på No,kemi så nu kan du vara riktigt stolt B-) Justin Bieber var också grymt om jag inte redan sagt det! Sålde biljetter till Ellen så hon var också där ;) Vi fick ditt brev igår och alla saknar dig med. Deborah hälsar. Jag har några saker jag vill berätta när du kommer hem :) Hehe, men du verkar ju ha det bra med delfinerna ;) Du sket inte på dig da när de berättade spökhistorier?!

  • Catharina Ullerud 6 juli 2013 17:42

    Hej! Jag satt just och letade efter såna här gåtor som du beskrev här uppe med albatrossen! skulle du kunna skriva tillbaka på min mail vad svaret är? jag skulle vilja göra den med mina kompisar, (och egentligen själv) men inser att det skulle vara rätt svårt över mail. om du vill ha en annan har jag en på lager med;)

    Tack på förhand!!!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *