På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130221

gladanochfalken

Hejsan hoppsan!

Jag är en av de elever som seglar med på HMS Falken för första gången. Det har nu gått en vecka sen vi klev ombord på båten och saker och ting börjar falla på sin plats. Man har vänt rätt på dygnet och börjar förstå sig på sånt som namn på segel, tampar osv. Inatt blev jag väckt klockan fyra, då var det dags att börja slita! Segel skulle bärgas och mycket skulle förberedas för tilläggning. Och med tunga segel och tampar är detta ingen barnlek. Lotsen mötte upp oss lite utanför Key West, det sydligaste stoppet vi kommer göra denna seglats mot Washington DC, som är vår slutdestination. Innan vi kom in i hamn fick jag och en annan elev klä upp oss rejält och sätta på oss våra fina ”kalle anka” uniformer (permissions uniformer) och stå manöver tills vi lagt till och landgången var nere. Sedan gick vi iland och stod landgångs post, dvs. vi står i manöver vid landgången och möter eventuella nyfikna turister, men det blev mest att le brett och vinka åt de turister som åkte förbi i bussar från Disney’s stora kryssningsfartyg Magic.

Resan har hittills överträffat mina förväntningar och jag har på bara en vecka lärt mig mycket nytt, inte bara om själva seglandet men även ett par nya knopar! Ska även nämna att vi druckit saltvatten när vi trott vi druckit sötvatten. Men detta är nu som tur är åtgärdat. Jag ingår i fjärde kvarteret och sitter i skrivande stund på styrbords förliga lår där jag skriver och samtidigt har min andra landgångs post för idag. Jag har min sista post inatt klockan fyra till klockan sex.

Vill hälsa till familj och annat där hemma att allt är jättebra och till er som läser detta vill jag och vi andra tacka att ni följer oss här på HMS Falken bloggen.

Jag tackar för mig, mitt namn är Lars-Peter Klevsäter, förtoppsgast på HMS Falken, den 21 februari 2013, kl 20:05.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Ann-Sofie Klevsäter 23 februari 2013 09:34

    Härligt att höra att allt är bra.
    Roligt att ni lägger upp bilder så vi får se livet ni lever ombord. Fortsätt njuta av er resa och ha det riktigt bra allihopa.
    Kramar från hela familjen!
    Ann-Sofie Klevsäter

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *