På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 130218

gladanochfalken

02/18-13 (Även känt som min födelsedag)

13:00

Halloj från ett soligt Fort Lauderdale!

Dag fem av det här äventyret är nu påbörjad. Jag tror inte riktigt att jag har hunnit vända på dygnet ännu men jag börjar verkligen känna mig tillrätta på fartyget och är otroligt sugen inför morgondagens segling mot det omtalade Key West. En annan skön känsla är den att alla tampar, segel och termer som vi gått igenom under dessa dagar faktiskt börjat fastna någonstans i minnet. I början kändes det nämligen som om det fanns tusentals saker som man var tvungen att tänka på exakt hela tiden, och som jag aldrig skulle kunna klara av att lära mig. Trots det faktum att jag är en hyfsat van seglare, dock har jag aldrig seglat ett fartyg i närheten av Falkens storlek. Så det mesta är verkligen nytt.

En annan trevlig händelse under dagen var att få gratulationer av besättningen och alla andra elever på min 18årsdag. Vacker sång fick jag också, och otroligt mumsiga muffins, jag brukar i själva verket hata muffins, så dessa var det godaste jag ätit i hela mitt liv, utan tvekan. En riktigt trevlig överraskning vill säga.

Spänningen inför morgondagen finns överallt här ombord just nu, och alla ser verkligen fram emot den allra första segelsättningen, speciellt jag tror jag. Jag har sett fram emot den här resan sedan jag gick i nian och jag tror som sagt fortfarande inte att jag förstått att vi äntligen är här. Mina förhoppningar inför imorgon är enorma, jag är så taggad, jag vill ut på havet. Det är det här jag vill göra, så nu är det ”bara” att njuta med andra ord. Låter seriöst, men det här är en stor upplevelse för mig, ”the life of a real sailor”.

Alla nära och kära, ni som läser detta, till er vill jag hälsa. JO, jag lever och JO, jag har det riktigt bra här borta. (Min pappa har nämligen ringt till min rektor för att försöka få tag på numret till Falken, och därmed mig) Lilla pappa, jag är ju vuxen nu.

Backgast, 202 Björk signar härmed ut, klockan är nio och nu, nu ska jag äntligen få sova.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Christer Björk 19 februari 2013 20:09

    202 Björk, härligt att läsa din text och av bilden kan jag se att du riktigt njuter av födelse dags muffins. Kul att läsa om er resa så långt och det ska bli intressant att följa er via era resebrev.
    Vem vet, kanske jag ringer för ett mobilnummer har jag fått!
    Toni, PoK från Lilla pappa

  • Bo Lange 20 februari 2013 10:54

    Trevligt med nya bilder, det ser ut att vara något kyligt med tanke på att 1sk Lange har en bra mössa på sig.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *