På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 140227

gladanochfalken

2 rev i Storen inför kommande vindökning Alla som oxå vill vara på bild Elev från Holland till rors Far och son Eriksson Kmä Jonsson med röda kortbyxor Stistudie Storen skörade efter nattens blåst Storens reva Transasbild resan Florida Bermuda VO Saager

Resebrev Gladan 27/2 Torsdag

Dagen börjar som vanligt med frukost kl 08;00 på trossboten med alla elever förutom de vakthavande eleverna. Sedan rengjorde vi hela båten både insida och på däck.

Kl 12:15 gick vi av våran vakt för att sedan äta lunch.

Dagen för frivkaten brukar bestå av lektioner i tex: Segel, tampar och knopar plus allmän sjömanskap.

Kl 0515 är det middag alla är hungriga som vanligt.

Det gungar en del idag man ramlar om man inte passar sig och håller i sig. Det rullar på som vanligt. Kl 0800 går vi och lägger oss för våran vakt börjar kl 4 på morgonen igen.

Det är kul det här.

Kasper Peterson och Kasper Erdmark

 

BloggO inlägg: Efter ett antal dagar med svaga vindar och nästan ingen sjöhävning, kom då tillslut vinden. Det började i går kväll med ett pampigt åskväder och hällande ösregn. När klockan blev midnatt höll det upp en stund. Åskan gick syd om oss och det var ett fantastiskt skådespel. Detta har pågått hela efternatten men inte drabbat oss. På hundvakten kom nästa front med ösregn.

Under hela natten så har det blåst rejält. Vinden låg konstant på 13-17 m/s från V. I vissa vindbyar var det upp till 21 m/s. DÅ GICK DET UNDAN. Vinden kom akterifrån och vi har hållit god fart mot mål mellan 7 – 10,5 kn. På hundvakten gjorde vi 36 nm på 4 timmar. Eleverna som stod till rors kommer nog aldrig att glömma den timma de styrde.

Nu på morgonen så skörade vi Storen. Det kan ni se på bild.. Vi kommer att sätta Stormstor istället, vilket kan vara bra inför kommande vindar. Vi försöker också att hålla ett nordligt spår för att kunna följa med vindvridningen från NV över N till Ostlig. Halvvind är bra. Motvind mindre bra och mycket tråkigare…

Vi har nu gjort mer än halva sträckan Fort Lauderdale – Bermuda. Just nu har vi 450 nm kvar av de 926 nm som hela sträckan är. Vi har bänkat med ca 4 kn för att vara framme på Onsdag nästa vecka. Men det är lång väg kvar och prognosen säger att det skall bli Ostlig vind om 1-2 dygn vilket inbär MOTVIND.

Humöret är på topp bland oss alla. Nu är vi igång på riktigt. Ingen av eleverna är sjösjuka. Vi har haft en bra start med mindre sjöhävning nu i början och nu är det knappast någon som reagerar på sjöhävningen

Lars Saager / 4.O

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Line Flatland 27 februari 2014 23:33

    Hej alla goa sjöfolk!

    Hurra, äntligen några ord från självaste Kasper P, gissa om jag är glad:)

    Whow, åska på öppet hav, inte min favorit, och snacka om att ha vind i seglen.
    Var det några av eleverna som tyckte det blev lite läskigt/obekvämt med oväder och starka vindar? Inga som ramlade ur kojerna?

    En fråga till eleverna;
    någon som längtar hem, och till att ha sovmorgon, chilla vid datorn?

    Må väl, ser fram emot flera resebrev.

    Hälsningar från Line

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *