På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 131215

gladanochfalken

3.Sk Gustavsson visar vår överfart över Atlanten för en av gästerna. Flkd Hultgren och Timmer Lindblad trivs. Flkd Zanderholm sköter snittarna Gladans Luciatåg Frälsarkransarna sjunger i Freeport Bahamas. Kmä Jonsson och 1.Kock Gummesson jobbar och trivs.

Hej alla där hemma.

Tyvärr så är våra resebrev lite sent utlagda på bloggen. Detta beror på att vi har ganska mycket att stå i här på Bahamas. Det är få dagar vi är här och det har varit mycket att göra.

Just nu, när klockan är förmiddag här, så kastade vi loss 0555 för att det är kryssningsfartyg som skall förtöja på vår plats. Vi kör förtöjnings- och losskastningsövningar i hamnen fram till 0930.

Då kommer MarinAtt Kmd Lynning och Sv Ambassadören USA B  Lyrvall att embarkera och därefter kommer vi att lämna Freeport, Bahamas och gå mot Key West, USA. Vi kommer dit på Onsdag 18/12.

GMY  / L Saager / 4.O

 

Resebrev HMS Gladan 2013-12-15

Kadettens berättelse

Glad tredje advent!

Klockan är nu snart midnatt lokal tid och babords vakt håller ett vakande öga över fartyget och kajen medan delar av besättningen är ute och avnjuter lite välförtjänt ledighet inne i Freeport.

Gårdagen började med det dagliga arbetet med morgonrengöring  och fortsatte sedan med allt ifrån skeppsarbeten till mottagning ombord med delar ur den Bahamiska regeringen. Vi kan konstatera att vi har valt ett omväxlande yrke.

Förberedelserna för kvällens mottagning ombord började tidigt efter frukost. Kockarna gjorde snittar, besättningen rengjorde, putsade mässing och förbered fartyget för alla gäster som anlände kl 1900.

Mottagningen ombord pågick mellan 1900 till 2100 och det var en mycket lyckad tillställning. Även denna kväll bjöd HMS Gladan på lite svenska traditioner med ännu ett Luciatåg. Även om väldigt många inte förstod svenska och det spekulerades huruvida detta var en jultradition eller en tradition inom flottan, så var det mycket uppskattat. Iklädda lakan, lightsticks och ett lättvindsskot sjöng nio glada kadetter igenom ett axplock av våra klassiska luciasånger för en blandad publik med allt ifrån militärer till civila, barn som vuxna.  

Speciellt vi i babords vakt som har arbetat hela dagen är väldigt sugna på att få en dag ledigt i land under denna tredje advent. En bonus är att det har ordnats med en utflykt för hela besättningen i morgon. Vi vet inte än vad utflykten kommer innehålla men vi har fått veta att vi ska ta med oss badkläder så det kan ju inte bli annat än bra.  Vi hoppas i alla fall på lite ”Bahamian sun” under dagen, så att vi får en fin sista dag här på Bahamas.  

I väntan på delar av besättningens hemkomst..

Flaggkadett Oskar Andersson och  Flaggkadett Malin Zanderholm

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • Åsa Sjodin 16 december 2013 19:32

    Hej Anton med flera. Av det man läser och ser på bilderna så verkade Bahamasvistelsen vara till stor belåtenhet för er. Skönt med lite fast mark under fötterna kan jag tro. Och tjusigt brunbrända verkar ni vara till skillnad från oss blekfisar här hemma som knappt ser dagens ljus. Det hinner knappt ljusna på förmiddagen förrän det börjar det mörkna igen och sedan lite trist regn som komplement . Nu dröjer det inte länge förrän du är hemma igen. I morgon kväll ser vi fram emot Carolas dansföreställning. Många kramar från mamma och pappa.

  • M-L Aldén 16 december 2013 21:12

    Hej Rikard!
    Alltid lika spännande att läsa resebreven o se bilder på er alla. Så härligt o fyndigt luciatåg ni fixat, till allas förtjusning kan vi tänka oss!
    Här hemma är det grått o regnigt väder mest hela tiden. Vi var i Köpenhamn i lördags o det var inte mycket julstämning där heller.
    Hoppas det blir en bra sista etapp på detta äventyr,vi ses i julhelgen!
    Kram stjärngossen Aldén från mamma o pappa

  • Kerstin Kaur 16 december 2013 21:42

    Till alla ombord på Gladan vill vi framföra ett stort tack . För alla fina resebrev och därtill många fina fotografier. Vi passar också på att önska er alla en God Jul och ett Gott Nytt År!! Med Vänlig Hälsning fr Kerstin och Åke Kaur

  • katarina hultberg 16 december 2013 22:20

    Hej Julia! Fina bilder från era evenemang på Gladan! Pappa har hållit medeljogg ikväll och jag har jobbat sent för att hinna klart inför långledigheten över julen. Det blir förresten julbio den 28 december i stället för annandagen. Wolfi drabbades av plötslig hicka i går men som tur var gick det över utan att vi behövde ta till några knep. Ha en bra sista etapp över till Florida så ses vi om en vecka! Kram, mamma och pappa

  • Marite Larsson Jalmelin 17 december 2013 09:20

    lite avkoppling på Bahamas är ni allt värda var och en av er. Ha det nu så gott dom sista dagaran innan ni får åka hem till oss som väntar och längtar efter er. kram på er och en extra kram till Brassen.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *