På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 131213

HMS Falken

En fantastisk solnedgång Fisk på kroken som släppte. Flkd Sörensen till rors. Flkd Wiikstein och Kaur rengör Flkd Zanderholm och Vinnergård utbildas av S Fagerberg Kockarna Gummesson och Jonsson äter frukost Kulingvarning innan Bahamas S Fagerberg, S Ekholm och Flkd Hamilton med snygga T-shirts Timmer Lindblad spanar efter BahamasResebrev HMS Gladan 2013-12-13

Skeppstid: 0215

UTC: 0715

Position: N 25º 41,3’ W 76º 10,1’

Kurs: 285º

Fart: 8.9 knop

Beräknad ankomst till Freeport, Bahamas: 13 dec 21.00 lokal tid

Väder: stjärnklart med karibisk värme och lokala skurar

Förd segelsättning: storsegel med två rev, gaffelfock, stagfock, klyvare

God morgon kära bloggläsare!

Då har det börjat luta igen! Vi har även nått fram till ett regnoväder i samband med vindökningen så fem minuter efter att 1:a vakt förfångade här vid midnatt öppnade sig himlen och det började vräka ner. Perfekt att då i form av VO2 få i uppgift att blogga. Det är annars mycket sällsynt här ombord att kunna hålla sig undan vädrets makter så som jag, Julia, får möjligheten att göra nu.

Under dygnet som gått har vi upplevt strålande sol, regn samt stiltje (ingen vind) som sedan ökat upp till nuvarande 12 m/s. Det är en varierande arbetsplats ombord och det känns lite lustigt när man inför vaktförfångning bär med sig regnjackan i ena handen och den ombord omåttligt populära sololjan Hawaiian Tropic i andra handen, allt för att kunna vara optimalt förberedd på både sol och regn. De senaste två dygnen har till kadetternas stora glädje mest gått till att olja in varandra. Vi jobbar nu flitigt på den sista finishen på brännan så att vi kommer hem gyllenbruna och fräscha lagom till jul.

Åter till lutningen. Jag sover i en såkallad hängbinge ombord. Denna hängbinge har blivit räddningen för mitt sömnbehov då det lutat och gungat väldigt mycket i omgångar under seglatsen. Medan en del kadetter i de fasta bingarna mest legat och försökt kila fast sig under nätterna har jag förnöjsamt gungat med i dyningarna och sovit som en liten gris. Fantastiskt. Dock råder det väldigt delade meningar om hängbingen. Det verkar vara något som man antingen hatar eller älskar. Inatt stördes tyvärr sömnen av att min närliggande kamrat Sjödin hamnade i otakt med oss andra hängbingare. På något konstigt sätt lyckades han gunga åt vänster när vi andra gungade åt höger, ett mysterium. Detta ledde till att han och jag har buffat in i varandra åtskilliga gånger under natten.

När det lutar och gungar så mycket som det ibland gör ombord är toalettbesöken väldigt speciella och man drabbas ibland av känslan att man sitter där med livet som insats. Det är sjösurrning av din egen kropp som gäller, och så får man hålla tummarna för att det inte kommer någon kastvåg likt den som flaggkadett Söderbäck berättade om här om dagen. Toalettbesöket kan då sluta på ett mycket förnedrande sätt. Att ta på sig kläder på nedre delen av kroppen samt att få på sig skorna är också ett litet projekt. Jag har provat många metoder men ännu inte riktigt hittat det bästa sättet. Det slutar ofta med att jag sätter mig på durken för att knyta på mig skorna, och då får man räkna med att åka rutschbana fram och tillbaka på trossbotten. Inte helt optimalt, men rätt roligt.

Nu vidare till det senaste dygnets små saker som gjorde min torsdag lite extra bra. Till frukosten fanns det svensk räkost på tub, underbart! En mycket bra start på dagen. Läkaren hade sin ordinarie utdelning av bloggkommentarer och jag fick en liten hälsning hemifrån, vilket värmer lika mycket varje gång. Till mamma och pappa, besättningen följer med glädje Wolfies framfart hemma i Västerås. Till eftermiddagens kafferast serverades det gofika i form av vanilj- och jordgubbsglass, och man fick inte bara ta en omgång glass. Det räckte till hela tre backningar för de som var riktigt glassugna. Under 13.30-uppställningen som idag istället blev en 13.40-uppställning spred sig en härlig doft av lussekatter på däck. Det var fint för luktsinnet med lite omväxling från kokosdoftande oljeindränkta kadetter till saffransbullar. Det syntes i blickarna hos en del att julen är efterlängtad, även fast det är lite surreal känsla att julen är här om mindre än två veckor, och vi har 26 grader i luften!

Det är ju som sagt den 13 december dagen till ära, och i egenskap av någon typ av körledare är jag väl insatt i Luciafirandet ombord. Kören övar flitigt på sina stämmor, och vi ser alla fram emot lite lussebulle och julkänsla innan Bahamas härliga stränder väntar framåt helgen. Gladans luciatåg kommer att bjuda på fina klassiker i sångväg, men lite nytänkande när det kommer till klädseln. Vi tager vad vi haver ombord.

Efter att ha fått äran att dela med mig lite av mina personliga reflektioner om livet ombord vill jag slutligen passa på att hälsa hem till nära och kära. Hoppas ni inte har det alltför Mörkt och att ni snart får lite snö som stannar och lyser upp tillvaron J En extra stor kram vill jag just den här natten skicka till min fantastiska farmor, mormor och morfar! Jag tänker på er.

Alla från 1:a vakt tackar ödmjukast för fina kommentarer, vi blir som sagt lika barnsligt glada varje gång vi får en lapp i handen!

Med vänlig hälsning 1:a vakt, genom flkd Julia Hultberg

Med viss förhoppning kan det bli Luciafirande efter förtöjning ikväll, om vi lyckas hålla farten. Idag lYser en speciell person upp mångas tillvaro, det värmer i mörkret. Gladan har ön St Lucia 1140Nm sydost om vår nuvarande position. St Lucia ligger ca 260Nm söder om St Barth/ VO

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

  • Mikael Andersson 13 december 2013 14:40

    Hej Oskar,
    Hurr vilket väder ni verkar ha bästindien.
    Hoppas att ni får det fint på Bahamas och att solen kommer tillbaka till er.
    Nu är det fredag och dags att laga mat till Morfars 80-års kalas som är på lördag.
    Ha det så bra
    Pappa

  • Melanie Lawrence 13 december 2013 14:54

    Ludvig: Vad kul att ni snart är framme vid Bahamas! Inte alls avis.... Fortfarande plusgrader här hemma än så länge dock. Så slipper frysa in i märgen i alla fall :) fortsätt knäppa kort som du kan visa mig sen.
    Jag ska jobba hela helgen med djuren, men hör av dig så snart du kan så blir jag lycklig :) Om en vecka är du hemma hos mig igen, som jag längtar! Pussen och kramen från din söderböna<3

  • Reino Virtanen 13 december 2013 16:33

    Hej våran Oskar.
    Nu har vi nästan vårväder här, och snön nästan borta
    Känns skönt att inte behöva tänka på någoti iför morfars 80 årsdag tur man fått snälla barn........o barnbarn.
    Så mysigt att få följa med på er resa.
    Ta hand om dej o kram
    från mormor o morfar.??p

  • Jan Olsén 13 december 2013 19:28

    Ohoj Fredrik
    Då är etapp två till ända. Sedan är det ett litet
    "skutt" kvar till det stora landet i Väster.
    Ha det så trevligt på fast mark och samla kraft till
    den sista biten.
    Här hemma har vädret bråkat med oss. Mycket vind som prövat oss ordentligt. 37m/s på Alma i medel. I morgon lördag är det Bullerö.s julbord.
    Thomas och jag lovar att ta en besk för Dig.
    Se nu till att navigationen den sista biten blir så exakt som det går att få den.
    Fair Winds
    Pappa

  • Ewa Olsén 13 december 2013 20:35

    Hej Frippe.
    Vilken härlig blogg av Julia , hälsa henne . Försöker föreställa mig doften av lussebullar i kombination med kokossololja . Undrar också hur Lucia var klädd .
    Här hemma har nu storm n:r 5 passerat , Ivar, han gick mer norröver , Åre hade över 50 m/s i byarna . Trots att den gick mer norrut än Sven så blåste det hemskt här inatt, värsta för i år .
    Regn o plusgrader so far .
    I morse bjöd SVT på ett riktigt traditionellt Luciaprogram som var det bästa på många år .
    När jag ändå nämner TV så ser gammal som ung årets adventskalender "barna Hedenhös uppfinner julen " tydligen mycket poppis . Du kommer väl ihåg Ben och Knota o hunden Urax
    Åter till verkligheten , ha nu toppen på Bahamas , bada, slappa, sola o ta en rom åt oss också här hemma i mörkret o blåsten .
    Kollar din post i morgon .
    Kramar mamman

  • katarina hultberg 13 december 2013 22:22

    Hej Julia! Det är så intressant och roligt att läsa era vardagsbetraktelser i resebreven. Här i Västerås har vi haft minusgrader och soligt i dag. Jag klippte mig hos Madde i dag och ska hälsa så gott till dig. Linnéa har gjort oss sällskap till På spåret i kväll och konkurrerat med pappa om popcornskålen... Wolfi hälsar att han uppskattar uppmärksamheten och ser fram emot att lillmatte kommer hem till jul. Kram, mamma och pappa
    P.S. Nu är lägenheten på Hantverkaregatan 16 till salu igen.

  • Ewa Gelderman 14 december 2013 00:39

    Hej Erik! Idag är det Luciadagen här hemma med milt och lite disigt väder. Ingen riktig julstämning precis. Jag har just avslutat mina sista pass i Gislaved vilket känns lite småtråkigt. Pappa tröttnade på att gå här hemma och vara ledig så han for till Lanzarote på en vecka imorse. Hoppas Bahamas blir toppen!! Kramar o pussar från mamma

  • Gunilla von Perner 22 december 2013 10:09

    Hej Julia
    vilket äventyr. Jag kan ana att ni har många intressanta berättelser med er hem och så rolligt att få läsa några redan nu. Vi är grymt imponerade av det du har gjort och ser fram emot att se dig i röda byxor hemma i Svedala snart igen. Stor stor kram från Gunilla och gänget i Täby.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *