På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 131211

gladanochfalken

Resebrev HMS Gladan 2013-12-11

Skeppstid 01:00

Position: N22º31´ W069 º48´. Kurs: 302º. Fart: 8 knop

Avstånd till Freeport, Bahamas: 421 nm

Väder: Klart väder, lagom varmt på däck.
Förd segelsättning: Stormstor, Gaffelfock, Stagfock, bredfock , storstängstagsegel.

Hej alla hemma i decembermörkret.

Här ombord på Gladan rullar vardagen på och just nu är det andra vakten som besitter posterna och håller ett vakande öga över horisonten. Vädret har lugnat ner sig något och både vinden och sjön har minskat.

Under dagen har vi ökat segelarean, vi har slagit ur revet i gaffelfocken samt satt toppsegel och bredfock. Allt för att få en så stor segelyta som möjligt så att vi kan få upp farten med förhoppningar om att få fira lucia på Bahamas. Lucia övandet drog igång under eftermiddagen och nu är låtlistan klar, nu ska det bara övas, övas och övas tills det blir perfekt på fredag.

Under veckan ges möjlighet att försöka höja sina betyg på besticksjournalen som var klar innan ankomst till St Bart. Vi är ett par elever som nu frenetiskt är på halvdäck med sextanten i högsta hugg för att få bättre och bättre noggrannhet på våra stjärnor, månar och planeter. Astrofokuset ligger annars generellt på att rätta upp besticket och det tas solhöjder varje dag för att kunna få bättre noggrannhet i vår döda räkning. Vi har även under dagen brassat klockan, så vi är nu minus fem timmar från GMT och vi har därmed passerat in i den sista tidszonen för denna elevperiod.

Under 13.30 uppställningen brassade vi tillfälligt tillbaka klockan 48 timmar och det blev andra advent. Sekonden läste en dikt innan vi brassade tillbaka klockan igen. Dagens elevföredrag hölls av Flkd Kaur och temat var alternativ kommunikation. Vi delades upp i fem lag och fick varsitt block och penna samt ett kuvert med små lappar. Dessa lappar innehöll en mening som skulle förmedlas till laget via bild. Kategorierna var ordspråk, terminologi ombord samt vi har hört/sett att. Det var en hätsk stämning ombord när alla vinnarskallar skulle få just sitt lag i mål. Vi i lag ”Fantastic five” tog en andra plats.  

Nu ser vi alla fram emot Bahamas och vi sätter högsta mot mål.

Vill hälsa till alla där hemma och tack för att ni läser bloggen och skriver kommentarer, det uppskattas jättemycket här ombord. Ta hand om varandra.

FlKd Zanderholm

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

10 kommentarer

  • Nora Borres 11 december 2013 09:20

    Hej Fredrik!
    Hoppas du är fastsurrad alt håller i dig när det blåser mycket. Nu åker jag upp till Dalarna för att hälsa på morfar som opererats (och så ska jag åka längdskidor, avundsjuk?)
    ps. Ta med lite sol tillbaka till Sverige, känner mig blek. Hörs snart igen :)
    Nora

  • Åsa Lindestam 11 december 2013 09:40

    Hej! Det låter just nu som ni har en härlig och spännande seglats! Tänkte på er senast igår när jag o Peter Jeppsson diskuterade upplägg inför gårdagens försvarsdebatt om budget för hela försvaret. Hans rum påminner starkt om er!
    Här är grått, mörkt och trist annars ute i alla fall, idag träffas försvarsberedningen och vi ska diskutera texter till nästa rapport som kommer i mars.
    Hälsa alla, ert vykort står på hedersplats i mitt rum!
    Kram
    Åsa

    • jerkerschyllert Åsa Lindestam 12 december 2013 20:25

      Hej Åsa,
      Hoppas upplägget och debatten gick bra. Peter har det fint på kontoret, och det känns hedrande med paradplats på ert kontor också... Hälsa honom, och alla andra som förtjänar det, så gott från alla på Gladan & Falken.
      Sommaren 2014 kommer Gladan segla till Gotland och ligger i Visby 30 juni-2 juli. Välkommen ombord!
      Med vänliga hälsningar Gladans besättning genom FC Jerker Schyllert

  • Marie Andersson 11 december 2013 10:23

    Oj vilka händelserika dagar det verkar ha varit hos er! Mycket vind och vatten! Så en förlovning på det! Grattis!
    Här i Motala har det vackra snötäcket övergått till gröna gräsmattor. Synd!
    Hoppas allt är bra med dig Oskar! Vi börjar sakna dig ordentligt nu! Här hemma är det jobb, ryskaprov och möten denna vecka! Sedan blir det morfars 80-årsfest på lördag! Vi kommer sakna Gustav och dig!
    Ha en fortsatt fin segling! Älskar dig!

  • John 11 december 2013 14:59

    Till Malin
    Hoppas att allt går bra för dig.
    Själv sitter jag och arbetar frenetiskt från soffan med att flytta upp en EAW till Vidsel.
    Balen gick mycket bra.
    19 dagar kvar!

    Puss

  • Anders Uppström 11 december 2013 15:00

    Henrik,
    Jag vill informera dig om att du har ett maskulint kusinbarn med personnumret 131211! Kusin Sofia mår fint!
    Ha forsatt god seglats!
    Anders

  • Åsa Sjödin. 11 december 2013 20:26

    Hej Anton. . Vilket äventyr ni har haft med den kraftiga sjögången. Allt är bra här hemma. Snön är borta så vi får väl se om det blir en vit jul. I morgon ska vi gå och se Rainman med Robert Gustafsson , med bror din. En bit mat blir det på tapasstället Rambla innan. Längtar efter dig Anton , men nu dröjer det ju inte så länge innan ni är hemma igen . Du behövs ju, som du vet, i köket inför jul. Njut av Bahamas och sista delen av er resa som ju måste vara en once-in-a- lifetime resa. Kram mamma och pappa.

  • katarina hultberg 11 december 2013 23:04

    Hej Julia! Vilken glad händelse med förlovningen, grattis till de lyckliga tu! I dag hälsade vi på morfar på sjukhuset, han börjar bli lite piggare och få tillbaka glimten i ögat. I kväll har vi kört spinning med Linnéa igen och träffade Therese Springfeldt på passet. Du har fått ändrad tandläkartid till sista veckan på jullovet. Ha det gott! Kram, mamma och pappa

  • Ewa Olsén 12 december 2013 00:02

    Hej Frippe .
    En sjöman älskar havets våg .... Undrar om ni sjöng det när vågen sköljde över Gladan . Tur att allt gick bra o att vädret är bättre . Ser på bildena att skägget försvunnit . Här hemma är det nu +6 o de hotar med en grön jul . Usch vill ha vit snö . Ikväll var det trevlig julmiddag på hemmet o mormor var på toppenhumör, julens första skinka o gröt åt vi bl.a . Specialjulgröten står klar när Du kommer hem , men innan dess väntar oss härligt varma Luciabilder från er hoppas jag .
    Thomas var på Karlbergfest i lördags o ikväll fartygsmiddag i stan .
    Ska hälsa så jättemycket till dig från polisaspirant Peter Nybrink som gärna vill träffa dig i juldagarna ( som så många andra ).
    Ljusdalskenneln väntar oss till trettonhelgen .
    Allt väl här , mycket mörker men det är bara tio dar till sen ljusnar det igen .
    Hälsa Bahamas . Kram mamman

  • thomas ehrner 12 december 2013 01:00

    Hej Fredrik,
    När jag seglade där så gick vi längre söderut och besökte den sydligaste Bahamaön Great Inagua Island.
    Sen seglade vi genom Old Bahama Channel där vi blev attakerade av Kubanska sjörövare...Räddades dock av en norsk Tankbåt som vi anropade ( till rors stod en svensk styrman !! ). Han styrde ner mot oss och då försvann kubanerna... Sen seglade vi norrut till Key West.

    När du kommer dit så missa inte Sloppy Joes Bar, Hemingways stamställe!

    Måste vara fint att segla genom Bahamas med det fina klara vattnet där. Men rätt grunt, så håll koll på navigationen!

    I söndags var det minus 7 grader när jag köde hem med snabben till Furan...men nu är det + 5 typ.

    Ha det bra och njut!! Tänk att få segla där och dessutom få betalt för att göra det...sjukt avis

    Thomas

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *