På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 120926

gladanochfalken

Position: V Vinga.  Väder: Stjärnklart, svag vind, svag sjöhävning.

 Hej

Klockan är 04:34 och vi har precis gått på dagvakten. Vi ligger väst Vinga och regnet har precis övergått till stjärnklar himmel och en temperatur på 15 grader. Trots dyngsura kläder så är humöret på topp. Allsång i trossbotten ljuder från styrbordsvakten, där Disney låtar från tidigt 90-tal står i centrum och en hel del skämt.

Förra dygnet började enligt vanlig rutin med purrning kl 06:30 och daglig rengöring, därefter klargöring för gång med revning av storseglet. Det var första gången vi revade segel men det blev bra tillslut och vi hann i tid till losskastning kl 10:00.

Efter fyra väldigt uppskattade dygn i Aalborg så tackade vi för oss och satte kurs mot Göteborg. På vägen ut i Limfjorden hade vi lektion i block och hisstyg. Efter lektionen var det bardbordsvakt som hade vakt och som fick se tumlare. När vi lämnade Limfjorden möttes vi av gammal sjö och kraftigt regn.

Dagens höjdpunkt var när vi siktade det danska skolfartyget Danmark, ett tremastat segelfartyg. 2. skepparen ville segla fortare än Danmark, så vi började trimma segel och ökade farten. Danmark minskade sin segelarea för att minska sin fart. Då passerade vi dem om styrbord.

Nu seglar vi längs med Göteborgs skärgård och inväntar gryningen och segelexercis. Vi kan konstatera att Sjökvists regndanser har varit väldigt lyckade under resan.

Kadetterna K. Davidsson och M. Johansson  

Sekondens inlägg: Det blev inga bilder i går kväll pga det kraftiga regnet. Allt var blött!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *