På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 120926

gladanochfalken

Kompasskurs: 230º

Fart: 4,5 kn

Position: N37º 36 W 010º 29

Tid:0615

ETA:02 10 2012

Man skulle kunna säga att vi får äta upp våra ord, ledsen Gladans besättning nu regnar det på oss, och har gjort så i 8 timmar, ett fint Karlskronaregn som tycks komma från alla håll. Enligt prognosen kommer vi att följa det här regnvädret sydvart ett till två dygn.

”Det här stod det ingenting om i broschyren” -kadett Nordendorph.

Alla kläder är blöta, torkskåpen är överfulla och det som mot förmodan är torrt blir efter 3 minuter på däck lika blött som allt annat. Det högt prisade skalplagget har visat sig odugligt till sjöss, då det är vattenavvisande och inte vattentätt. Trots det känns det som att det krävs lite mer för att få sjökadett att gå på knäna.

Trots det kassa vädret fortsätter utbildningen ombord med Advanced knopslagning där får man lära sig allt mellan himmel och jord. Efter två kurs tillfällen behärskar vi nu knopar som vi inte visste existerade, så som Portugisisk pålstek, dubbel pålstek och släpskotstek. Speciellt tack till 3:e Skepparen och Pille repmakar´n.

Eftersom att vi är den tidiga tv-spels generationen så är våra händer inte vana vid fysiskt arbete, till en början smärtad det otroligt mycket var gång det beordrades bingtjänst, men nu efter två veckor med torra ömsom dyngsura tampar har händerna härdats till oigenkännlighet, även den mest inbitne gamern har fått valkar i nävarna.

Förhoppningsviss kommer det lågtrycket vi befinner oss i att bedarra och vi får det väder vi lovade oss själva hemma i kalla Sverige. Vi inte bara lovade oss själva vi lovade även 2:a Pluton. Vi måste helt enkelt komma tillbaka med en annan nyans på huden än likblek.

Som sista punkt vill jag passa på att hälsa hem. Tack mamma för alla fina inlägg, har inte alls blivit tråkad.

Emelie saknar dig otroligt mycket det är inte långt kvar och då väntar Lydde.

Varma hälsningar från en blöt sjökadett.

Kadett Wiberg

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

2 kommentarer

  • Carl-Åke Nilsson 26 september 2012 11:28

    Hejsan alla ombord HMS Falken. Det är av två anledningar jag så troget följer Er blogg, den ena helt beroende av den andre. Jag har en son, Carl-Henrik Stake ombord och på grund av detta fann jag er blogg och tog den till mig som ett otroligt bra tema för ett tematiskt arbete i den skola där jag för närvarande jobbar. Detta har fått till följd att två stycken femteklasser i Hagaströms Skola i Gävle följer er resa dagligen och gör större delen av sitt dagliga arbete med någon anknytning till Falken. Svenska, matte, geografi, historia, bild, ja vad som helst kan knytas till er resa. Hoppas sedan på att CH kan komma till skolan och berätta lite om hur det egentlgen är att vara ombord på skeppet. Mitt, och CH:s, långvariga engagemang i Sjövärnskåren borgar för att detta är ett ypperligt rekryteringstillfälle. Tänk om någon kunde skriva en hälsning till eleverna på skolan, jag tror inte ni förstår hur stort det skulle vara. Ni är alla för närvarande deras hjältar. De har sett bilder från bloggen på fartyget (ok det var Gladan just då, men de vet att även ni varit ute i hårt väder), lutandes med stora vågor bredvid.
    Tack i alla fall för en underhållande reseberättelse som vi dagligen följer.

    Varma hälsningar
    Carl-Åke Nilsson, Gävle

    • robinivarsson Carl-Åke Nilsson 28 september 2012 10:26

      Hej Carl-Åke och alla 5:e klassare på Hagaström skolan, vill bara skicka ett stort tack för inlägget igår det värmde alla ombord. Eleverna tyckte det var väldigt kul så det blev en liten hälsning till er i dagens resebrev.
      Mvh
      HMS Falkens besättning

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *