På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Gladan 120815

gladanochfalken

Tjena!

Väl framme i Kalmar så påbörjade vi här på glada Gladan rengöring inför det tredje och sista Open Ship med våran elevomgång.

Den här gången så var det styrbords vaktens tur att hålla i Open Ship. Detta ledde till att vi på babords vakten fick permission och fick gå ut och göra stan farlig. På permissionen blev det bland annat att gå runt i staden och kolla på dess skönhet och bara ta det lugnt i solskenet.

Med tanke på omständigheterna, det var ju trots allt på en tisdag i lilla fina Kalmar som vi hade lagt till och öppnat upp för allmänheten, så kom det mycket människor som var nyfikna på vad vi höll på med.

Precis innan vi öppnade Open Ship så hade våra underbara befäl fixat så att vi kunde få gå tvärs över gatan till Kalmars län museum där bland annat visningen på skeppet Kronan låg med mera. Besöket var otroligt uppskattat från båda sidorna, både från befälen och från oss elever.

När vi senare på dygnet stängde för allmänheten (med 145 besökare) så var det bara att sätta igång med förberedelserna inför våran nya seglats och för dem nya spännande äventyra som låg och väntade på oss vid nästa kursben. Dock så blev förberedelserna inte som vi gjort alla de tidigare gångerna.

Nej, utan idag så skulle vi få chansen att bara segla på bredfocken och därefter så blev det ett helt nytt tänk, inte minst sagt vid hissningen utav seglet. Det skedde på det sättet att sex snärtiga elever (de som inte är toppgastar) blev tilldelade möjligheten att klättra upp på bredfocken med  2.Skepparen. Väl uppe i masten på15 metershöjd rakt upp i det blå,  var det bara att fästa säkerhetsselen i lämpliga saker och balansera sig ut längs med seglet. Innan losskastning så skulle vi reva bredfocken ( för att inte komma för fort till Blekinge) och göra i ordning för gång. För er som inte vet hur bredfocken ser ut så liknar det ett riktigt sådant där vikingaskepps segel eller piratsegel. Stort, fyrkantigt och det går hur fort som helst att segla med endast detta hissat.

Slutligen blev det en toppenbra gårdag och nu siktar vi in oss ytterligare en gång mot Karlskrona Örlogshamn.

 424 Ljung / 404 Engvall

Sekondens inlägg: Idag är  eleverna lite trötta. Nu börjar gruppdynamiken att verka och vissa börjar reagera på detaljer som kan göras bättre. Som helhet fungerar alla mycket bra och det är bara nyanser i gruppens utveckling som påverkar. Som vanligt finns det elever som funnit intresse i andra elever. Bestående vänskap / kompisar är ett av momenten som uppstår ombord.

Eleverna jobbar på som vanligt mycket bra. Alla ser fram emot kvällen då alla elever kommer att få permission samtidigt. Sista segelsättningen genomförs idag onsdag utanför Blekinges kust.

Under Augusti månad har det varit ca 38.200 besökare på hemsida med ca 2-3.000 per dag.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *