På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 120817

gladanochfalken

Resebrev 2012-08-17 F

örtöjda Stornoway, Yttre Hebriderna.

HMS Falken ligger sedan ett dygn tillbaka förtöjd i Stornoway. Passagen genom Pentlands sund fortlöpte väl tack vare nogranna tidvattensberäkningar vilket gav oss god fart passerade vi problemfritt. Passagen uppmärksammades och följdes av såväl delfiner, valar och sälar till besättningens stora förtjusning och nöje ”–Delfiner om babord!”. Väl ute ur sundet bjöds vindar på närmare 21 m/s vilket gav oss en minst sagt hisknande tur när vi rundade Skottlands nordöstra udde, Cape Wrath.

Besättningen fortsätter att med stor entusiasm utbilda oss inom alla möjliga ämnen och områden ombord. Fokus under de senaste dygnen har legat på praktiskt sjömanskap, introduktion i astronomisk navigation och fördjupande maskinlära.

Igår morse förtöjde vi i Stornoway, och har under dygnet haft en välbehövlig vila. Stornoway bjuder på fantastiska vyer och en pittoresk stadskärna, vilket vi har haft nöjet att ta del av. Sjöbenen börjar ta ut sin rätt och ett stopp som detta ger oss inte bara nya upplevelser i land utan även motivation att samla kraft och fortsätta prestera ombord.

Idag kastar vi loss och sätter kurs och fart mot Dublin, vår slutdestination. Vädret verkar möta oss med dunder och brak varför betydelsen av en ordentlig sjösurrning än en gång blir tydlig. Trots detta ser vi alla fram emot att återigen få vind i seglen och forsätta vår seglats söderut.

På återhörande! Johanna och Anders

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *