På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Falken 130130

gladanochfalken

Hej allesammans i vinterkylan!

Nu är det dags att hålla i sig! Klocka har dragit förbi 5 men mörkret ligger fortfarande tungt. Vinden har äntligen tagit tag i seglen med en vindhastighet på något över 10m/s. Vi håller en god fast på 6-7 knop. Nu när vi bärs fram av vinden har humöret gott upp hos våra segelfantaster. De som kämpar mot sjösjukan är mindre lyckliga men kämpar på ända in i slutet!

Fartyget kränger mycket så det är nästan som att ta sig runt i lustiga huset! För att undvika ett oväntat bad gäller att vara på sin vakt, ”en hand för fartyget, och en för er själva”, som våra skeppare ständigt påminner om.
Dagens absoluta topphändelse utan tvekan skedde under förmiddagen när vi skulle svänga in Babords skeppsbåt som tidigare vilat utanför relingen. Med en hög sjö och trötthet att jobba mot så tappade vi Falkens båtbom (den som skyddar relingen och skeppsbåten från att slå ihop eller nöta på varandra). Har detta någonsin i Militärens historia hänt? Nåväl! Besättningen fick slå ihop sina kloka skallar och löste problemet med några fendrar och spännband. Vi elever hade en riktig rolig stund men det var mindre roande för våra förtvivlade skeppare.

Senare under eftermiddagen rullade vaktschemat på som vanligt, de som inte stod uppe i masten eller vid rodret kunde njuta av en mycket varm dag till sjöss. Vissa fortsatte med sin elevtamp eller finslipa sina knopfärdigheter med pålstek, skotstek och råbandsknop eller så hade man en riktig härlig tupplur eller en stund i solen med en god bok. Vi har också fått ett nytt tampförhör, då man ska kunna alla tampar på sin ”station”, vilket betyder att man antingen är förstation, eller storstation. Nästan alla elever kan sina tampar så arbetet med seglen går både mycket snabbare och smidigare än för någon vecka sedan.

Vi fortsätter distansminut efter distansminut längst Key Wests kust mot Miami och ligger just nu runt 24 distans rakt sydligt från den lilla ön. Dagarna går rysligt fort nu när vi endast har lite mer än en vecka kvar här i USA. Men framför allt när det bara är 2 dygn kvar på havet innan vi når det alla längtat efter, MIAMI!

Många varma hälsningar till er där hemma! Från HMS Falken

103 Sebastian Hultberg, Backgast

Sekondens inlägg: Tänk vad havet förändras. Från att ha gått på ett helt blankt hav har vi i natt haft det ganska stökigt. Med 8-14 m/s ostlig vind så har det och är det ett ganska gropigt och oroligt hav.
Eleverna gör ett bra jobb, några har åter blivit sjuka och det märks att vi börjar närma oss slutet.
Det mesta fungerar bra men när det lutar som nu så stökar frys, AC i navhytten och det finns något isolationsfel någonstans i fartyget. Annars är det bra med oss alla.
Idag blir det inga bilder.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *