På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Falken 130129

gladanochfalken

Hej allesammans!

Nu står uret på 04:15 och vi är loggastar igen. Vi har nyligen blivit purrade men vi är hyfsat vakna! Vi är nu på väg syd vart för att runda Key West, och sedan vidare upp mot vårt mål Miami. Vi har tyvärr inte hissat segel än sen vi kastade loss från St Petersburg klockan 10.00 på grund av att det är för dåliga vindar. Vi går nu alltså för motor och håller mellan 7-8 knop. Vi måste hålla en medelfart på minst 4 knop för att hinna med tidsplanen för att nå fram till Miami till på fredag. Nu har det blåst upp lite grann så vi ska sätta segel när alla har vaknat.

Idag har annars varit en väldigt lugn och skön dag, Havet har varit i princip spegelblankt, vilket kan vara mysigt det med ibland. Vi fick avnjuta en väldigt vacker solnedgång till sjöss. Vi har idag även haft ”alle mans bad”. Det var bara ynka 19.6 grader varmt i vattnet. Djupet vi badade på var cirka 600 meter. Alla uppskattade badet, även många från nyckelbesättningen tyckte att det var skönt och roligt!

Idag när det har varit så lugnt och vi inte har haft några segel så var det många som tog tillfället i akt att göra sin elevtamp. Den ska vara klar och godkänd innan vi når Miami om man vill ha permission där. Elevtampen innehåller en ögonsplits, en dubbel fallrepsknop, en kortsplits, en sydd tagling och en valknop. Om elevtampen var klar så fick man träna på sina knopar bakom ryggen, då vet man om man kan dem eller inte. Detta är viktigt inför knoptävlingen senare.

Idag innan vi kastade loss så lämnade vår fjärde skeppare Fredrik Ramberg oss för hemfärd mot kalla Sverige, vilket var lite tråkigt eftersom han var en liten solstråle i mörkret. Han hann ju i alla fall fira sin egna födelsedag här med oss. Att kolla på NHL match är ingen dålig present att ge sig själv, tycker inte vi! Precis som Roslund tidigare har skrivit så var det en väldigt speciell upplevelse, en häftig känsla! Om man någon gång är i USA och inte kollat på ishockey här tidigare så är det starkt rekommenderat, nästan ett måste! Och tack Sekonden som gick vakt när han redan varit på 3 NHL-matcher tidigare.

Även vår engelsklärare Katarina har åkt hem under hamnbesöket i St Petersburg, vilket också var lite tråkigt. Men nu har skolsyster Lena Ottosson kommit och tagit över Katarinas ’’jobb’’, putsa lite mässing och kanske sola lite.

Det känns väldigt bra att vara ute till sjöss igen, slippa det där med permission! Utav dessa 10 dagar som är kvar så får vi verkligen njuta, utav seglingen, rullandet och Floridas underbara vatten med alla dess varelser som lever där. Nu tänker vi dyka ner i sjökorten och kolla så Sekonden som för närvarande är vakthavande officer inte navigerar oss fel!

Ha det bra där hemma, så har vi det bra här!

242 Anton Carlsson, Stortoppsgast.
224 Samuel Norman Larsson, Skansgast

Sekondens inlägg: Under förmiddagen så satte vi segel och fortsatte i god fart mot Key West.
Värmen tilltar och himmeln är blå.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *