På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Falken 130122

gladanochfalken

Dag 15

Tisdag morgon och klockan är 04.30. Det är svalt, nästan lite för svalt nu när vi blivit bortskämda med lite högre temperaturer och vi har precis gått på vår vakt som loggastar. Loggastarnas uppgift är att varje hel timme skriva i loggboken och lägga ut en position i sjökortet. Som loggast får man också lära sig en hel del nytt om navigation och kanske hjälpa till på däck om behovet finns.

Vi är nu inne på andra dygnet på vår fyra dygn långa resa från Key West till St Petersburg. Key West var mysigt – inte så moderniserat utan staden har fått behålla sin charm. Det hörde inte till ovanligheterna att stöta på en och annan tupp på gatorna och det fanns flera stadsbor som till och med hade höns i sina trädgårdar. Vi fick också möjligheten att besöka Ernest Hemingways gamla hus som idag är ett museum. Vissa tyckte detta var mer spännande och intressant än andra men vi tror att alla nu i efterhand kan hålla med om att det är kul att ha sett stället.

Det börjar kännas att vi har varit ombord ett tag nu. Många känner sig trötta och sega vilket leder till att det lätt kan uppstå irritation, men det är aldrig något långvarigt. Hemlängtan är något som börjar komma krypande så smått nu. Att inte kunna ringa eller smsa hem på fyra dygn kan kännas tufft här på andra sidan av Atlanten. Trots detta kämpar alla på bra och vi försöker att stötta varandra så gott vi kan.

Har ni hört talas om räffelsnokar? En slags orm som har börjat leva i havet då de för några decennier sedan blev utrökta från Key West. Räffelsnokarna är livsfarliga men överlistar inte människan. Ormarna kan nämligen inte simma eller slingra sig samtidigt som de biter. Det gäller att vara vaksam och se efter så att inga räffelsnokar slingrar sig upp i vanten. Då måste man snabbt plocka fram vattenslangen för att skölja bort dem.

Detta är ju förstås inte sant men trots det så finns det åtminstone en elev som har sett två stycken och kan beskriva dess utseende och längd. Men de elever som fortfarande tror på räffelsnokarnas existens kan vara lugna nu, för de finns bara nere vid Key West.

Nu ska vi ut i den 18-gradiga ”kylan” igen. Snart är det dags att slå. Vi måste kryssa upp mot St Petersburg då vinden inte går samma väg som vi skulle önska.
Se upp för räffelsnokarna och var försiktiga när ni skottar, kanske finns det även farliga ormar i snön?

321 Ida Roslund, skansgast och kvartersförman
325 Niklas Petersson, skansgast

Sekondens inlägg: Vi har nu förflyttat oss ca 100 nm nordvart längs Floridas västkust. Vilken förändring det har blivit i temperaturen. När vattentemperaturen ”bara” är 22 gr i stället för 26 gr så märks en enorm skillnad inombords. Livet blir lite enklare och man är mycket mer pigg.
Nu kommer den svalare luften att bestå ett antal dagar och när vi vänder åter mot Miami och Fort Lauderdale så kommer det att bli varmt igen.
Eleverna jobbar på bra och det är som skribenterna ovan säger, ”ibland kan man bli lite trött på kompisarna, men bara en liten stund”.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Robin Ivarsson 23 januari 2013 10:24

    Ser bra ut Stuxgren:)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *