På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Falken 130123

gladanochfalken

Hallå!

Vi är nu inne på vårt tredje segeldygn till vårt mål St Petersburg. De två senaste dygnen har varit ganska kyliga jämfört med vad vi har vant oss vid. Klockan är nu 0500 och det är nordliga vindar som har avtagit lite. Nu sitter hela besättningen med långkalsonger och fryser, det är ju trots allt bara 17 grader varmt. Det har blåst rätt så bra denna natt, men nu är vi tillbaka på ungefär 9 m/s. Vi ligger och gör runt 5 knop och vi har ungefär 30 Nm kvar.

Vädret dessa segeldygn har inte varit allt för soliga, lagom mycket vind och gung, tycker vi, men det är inte alla ombord som tycker så. Det är några få som har drabbats lite svagt av sjösjukan igen, men de kämpar tappert!

Tyvärr så har det blåst för mycket för att kunna segla med krysstället, dvs kunna sätta toppseglen. Vi har bara kunnat sätta underriggen och det förligaste seglet som tillhör krysstället ’’jagaren’’.

När vi kommer fram till St Petersburg så är vi nyfikna på hur det ser ut givetvis, vad det är för typ av stad, vad det har för utbud osv. De ska inte vara alls lika mycket turister där jämfört med Key West har vi fått höra. Det ska även gå en ishockeymatch där mellan Tampa och Philadelphia som är båda NHL lag. Vi hoppas naturligtvis att det finns tid och möjlighet till att gå och kolla då den. Vi ska ligga till kaj i fyra dygn i St Petersburg med en natt till ankars innan vi går in och förtöjer. Det ska bli skönt att få några extra timmars sömn till kaj så man hinner att vila upp sig lite inför nästa seglats. Men samtidigt så vill man vara ute och segla mer! Det är ju faktiskt därför vi är här!

Stämningen ombord är lite olika beroende på vilken tid på dagen det är. På dagen är det skoj, alla skrattar och det är ytterst lite sura miner. På natten är det lite annorlunda, alla går ner i varv lite grann och försöker vila så gott det går. Det viktigaste här ombord är att äta, dricka mycket vatten och vila, för att orka det lite knepiga och tuffa vaktsystemen. Som tur är så har vi vår förste skeppare som är en riktig glädjespridare ombord. Hon sitter nu här med oss och står för lite nattunderhållning.

Nu kommer snart solen upp här så vi tänkte avnjuta en fin soluppgång till sjöss.
Vi hoppas ni har det bra där hemma! Vi har det i alla fall strålande här borta! Nu ska vi rulla vidare! Segelhälsningar från hela besättningen.

242 Anton Carlsson, Stortoppsgast.
224 Samuel Norman Larsson, Skanskgast.

Sekondens inlägg: Det börjar bli ett lite slitet elevgäng just nu. Humöret är lite upp och ner men mest upp. Några är lite förkylda och ligger kvar i bingen. Jag föreslog idag att de som är lite sjuka kan stanna ombord under ett par dagar i St Petersburg isf att gå på permission. Vi får se hur det faller ut. Jag vet hur….
Vi har även sett massor av delfiner. Dessa vackra djur som är våra vänner och man blir glad när de kommer runt fartyget.
Just nu är vi utanför inloppet till Tampa Bay. Vi kommer att hålla utanför för att ta lots imorgon bitti kl 0900.
Allt väl ombord.
L Saa

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *