På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev Skonertdivisionen 210203

HMS Gladan

Vaktskifte på Skonertdivisionen.

Vid årskiftet lämnade Divisionschef Kn Carl-Johan Ekholm Skonertdivisionen. E går till Marinbasen som det heter i Karlskrona. Skonertdivisionen önskar vår tidigare chef ett stort lycka till och mer än ett stort tack, för över tio års tjänstgöring på Skonertdivisionen i följd.

Vid ceremoni överlämnades traditionsenligt HMS Gladans befälstecken till ny fartygschef HMS Gladan, Kn Johan Lyckemark.

Johan har en uppväxt på västkusten och Marstrand men även många år i Stockholm. Nu bor Johan med sin Caroline i Göteborg. J L har en karriär på 4.e Sjöstridsflottiljen inom minjaktfartyg men även ett antal år på Skonertdivisionen. Lyckemark tar med sig sitt intresse för manöver och sjömanskap likaväl som sitt intresse att utbilda. Man kan nu säga att HMS Gladan präglas av en något mer ungdomlig karaktär, sett till bemanning än på bra länge.

Vid samma ceremoni, överlämnades även tecken för Divisionschef till Lt Thomas Falk.

Efter avslutat befälsskifte, höll skolchefen Kommendör Jonas Källestedt ett tal till deltagarna. Bland annat riktade det sig klart till Ny FC Gladan, där L förtjänster framhölls. Högtidligt delades även en belöning för ”bragd till sjöss” ut. Detta från Domingo Swerins stiftelse. Motiveringen är för Gladans hemsegling från Teneriffa för lite drygt ett år sedan i pandemins inledning. Gladan tog sig hem mer eller mindre utan att besöka hamn hela vägen i ett sträck (kortare stopp gjordes i Lissabon utan att gå iland) under inte sällan ansträngda väderförhållande (två månader tidigare än tänkt). Diplom utdelades som sig bör till ny chef på Gladan men i närvaro såklart av Carl-Johan Ekholm, faktiskt FC under resan.

Skolchefen poängterad att samtliga elever tog anställning i Försvarsmakten efter hemkomst.

 

Detta tal avslutades med att Skolchefen befordrade Lt T Falk till Kapten.

Nämnas kan också att kocken Simon Ahlbom bjöd på egentillverkade semlor som avnjöts genom alle mans kaffe på däck.

Skonertdivisionen tackar inbjudna chefer och gäster för deltagande.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Bo Lange 17 februari 2021 10:31

    Grattis Thomas till dina nya befattningar, bra jobbat. Vi har följt dig tillsammans med Robert under alla år. Det har varit spännande och mycket nöje.
    Må så gott .
    Britt-Marie och Bo Lange

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *