På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 201025

HMS Falken

Denna söndag var kadetternas dag, vilket för oss ombordmönstrade elever innebar en hel del förberedelser, där vi själva skulle komma överens om helgens verksamhet. Vad vi skulle göra denna dag rådde det delade meningar om, delar av besättningen ville gå på studiebesök samtidigt som andra ville besöka marinmuseumet.

Slutligen blev det inget av det ovan nämnda. Verksamheten gick däremot att på andra sätt koppla till Sveriges, och marinens historia. Förmiddagens verksamhet bestod nämligen av ett besök till Gåsefjärden, där U-137 gick på grund år 1981. Den 27e oktober är årsdagen för denna händelse, vilket väckte tanken om ett besök för oss till minnesplatsen där Ubåten gick på grund. Detta kombinerade vi med en övning i navigations-, rorgängar- och utkikstjänst. Med HMS Spjutet och HMS Blixten, navigerade vi ut för en fika och göra rundvandring på området. Väl på plats hade vi en historisk återblick för händelsen som skakade Sverige. Vi passade på att återskapa en känd bild från ett ögonblick där faktiskt HMS Blixten fick vara i händelsernas centrum.

Orginalbilden från 1981, fotograf okänd.

Samma plats, samma båt men 39år senare.

 

Efter att ha åtnjutit en thai-inspirerad lunch på HMS Falken, så började eftermiddagens aktivitet, som kom att pröva både samarbete, sjömanskap och navigation med fysisk träning. Detta utspelade sig i en kapprodd mellan babord och styrbords vakt.

Rodden var upplagd som så att det enligt tradition skedde en gemensam start, varpå de båda vakterna hade fem punkter att navigera till. På varje punkt fanns där sedan delar av Falkens nyckelbesättning som tog emot och instruerade en prövning i sjömanskap där vi bland annat fick testas i fyrljushorisonter och ögonsplitsar.

Babords vakt kammade efter en 2,5 timmar lång kamp hem segern i kapprodden, och lagkaptenen blev traditionsenligt sjösatt i vattnet vid kajen, som idag uppmätte en temperatur på hissnande 10 grader! Efter rodden var dagen till ända, och styrkan begav sig hemåt, förutom 4e kvarter som i natt kommer bemanna posterna på HMS Falken, som ligger till ankars.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *