På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 160122

HMS Gladan

Hej alla!

Just nu är klockan 2300 och två snygga elever sitter vakt. Det är fullmåne och tidvattnet står snart som högst. Innan idag kom vi in till kaj i staden San Sebastian, som är La Gomeras ’’huvudstad’’. Natten innan låg vi till ankars i La Gomeras kanske vackraste bukt. Där var det allemans bad och Gladan bio. Det blev filmen 22 jumpstreet.

Vädret kan man inte klaga på, nästan helt vindstilla, soligt och varmt hela dagen och sedan lite svalt på natten.

Igår förmiddags stängdes en diesel generator av, vilket relaterade till att elen ombord slogs ut. Maskinen stängde av på grund av att kylvatten pumpen gic k sönder och lede till att maskinen överhettades och då slog en säkerhetsventil in och stoppade maskinen.

Maskinarna fick då till uppgift att ta reda på vad felet berodde på och varför motorn inte ville starta, först kollade vi sjövattenfiltret ifall det hade blivit täppt till av materiel vilket det inte hade. Då rev vi isär impellerhuset och såg direkt att impellern hade gått sönder.

Tänkte passa på och hälsa till familjen i Brösarp också. De har säkert minusgrader nu, som de gott kan ha, hehe. Allt e bra med mig och hoppas ni också har det bra.   432 Larsson

Hej familjen netflix! Jag har det bra, hoppas allt e bra med er också. Hälsningar!   422 Teilman

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • Pernilla Fridland Tengqvist 23 januari 2016 16:26

    Hej på er!
    Har fått rapporter hem om att maten ombord är jättegod och blir lite nyfiken på hur det går till när så många ska utfodras flera gånger om dagen på så liten yta till sjöss. Kommer det kanske lite bilder och information från byssan, kockarna, proviantering etc? Maten är ju en viktig del av livet ombord kan jag tänka. Är sjöfartseleverna delaktiga på något sätt i matlagningen/provianteringen?
    Hälsningar (speciellt till Johannes) från Skanör!

    • Karl Rongert Pernilla Fridland Tengqvist 23 januari 2016 21:29

      Hej på er i Skanör!

      Visst kan vi ordna lite bilder och information från byssan!
      Fortsätt gärna att följavår blogg så skall ett inlägg om detta komma inom kort!

  • Bennet Borgkvisr 23 januari 2016 17:44

    Det ser trevligt och skönt ut lite” avis ”
    Hälsa Annie från morfar och Marie och Emma

  • Christina larsson 23 januari 2016 18:10

    Hej Fredrik! Haha ja visst fryser vi men vi har en mjuk säng iallafall...
    Roligt att höra från dig hur bra ni har det, och höra om era bestyr på båten, måste vara otroligt vackert att sitta vakt i soluppgången! Vi har det bara bra här hemma ....trots kylan kram från oss alla /mamma

  • Teilmann 24 januari 2016 22:22

    Hej Bizz,
    Netflix fungera fortfarande, så ingenting händer på kvällarna. Vi missade din besked om Skype, ledsen för det. Nästa gång får du bara ringa, Bölle sitter ofta med paden och kanske höra den ringer.
    Skulle vara härligt med fler bilder, kanske någon där man ser att du faktisk jobbar och inte "bara" är på semester :-)
    Kram från Skruv och Sally.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *