På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev – Jungman – HMS Gladan 111101

gladanochfalken

Hejsan alla där hemma. Klockan är nu 07.12. Jag har vakt 04.00 till 08.00. Har varit väldigt lugnt nu på morgonen. Det blåser knappt och det atlantiska havet krusar sig lätt. Vi har haft stjärnklar himmel som sakta men säkert försvunnit medan solen stigit upp.

Nu har det gått en vecka och en dag sen jag satte min fot på skeppet Gladan. Det tog några dagar innan man kom in i rutinerna. Och jag fick en del hemlängtan då jag blev sjösjuk strax efter vi kastat loss från Lissabon. Vi hade riktigt busväder med vindar upp till 20m/s. Så lugnare väder och sol var tacksamt välkomnande efter busvädret.

Och i de soliga dagarna vi har haft har vi jungmän ”pysslat” ombord. Vi har ändvänt tampar och gjort sydda taglingar och ögonsplitsar i solen på däck medan delfiner simmat längst med skeppet. Vi har klättrat i riggen och fått gemomgång om hur man gör riggrond. Senast igår hade först skepparen en lektion om olika skepps typer och lite historia om olika skepp genom tiderna och om skepp som seglar idag. Och fast jag har varit med denna resan en gång tidigare så finns det mycket kvar att lära.

Så det har varit 5 trivsamma dagar ombord. Vi är inne på den 6 dagen nu som kommer bli en fin dag som kanske bjuder på allemans bad. Imorgon förtöjer vi i Madeira kl 10.00 vilket ska bli kul. Hur trivsamt det än är ombord så är det alltid skönt att få komma lite illand. Nu får bara hoppas att man inte blir landsjuk och att sjöbenen är kvar då vi kastar loss från Madeira.

Många soliga hälsningar till Sverige från Atlanten

önskar

Jungman Christrup

Jungmännen och tredje skepparen i arbete med att splitsa nya tampar till fendrar

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *