På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Gladan 180420

HMS Gladan

 

180420

God morgon!

Klockan är snart 04:40 och styrbordsvakten som haft binge-tjänst (alltså som har fått sova) har nyligen fått komma upp på däck, synd för jag önskar att jag kunde få sova lite till, för det här var första natten jag lyckades somna på rätt ställe, dvs i hängmattan och inte ute på däck som de andra två nätterna. Det här är början på fjärde dagen ute till havs och de flesta som varit sjösjuka eller bara mått dåligt har börjat må lite bättre. I måndags natt (eller det kanske var Tisdags natt? Tidigt den 17) kom vi elever från Bernadotte fram till Las Palmas och mina förväntningar på det här äventyret var höga. När vi faktiskt kom fram till Gladan var det nog inte bara jag som blev lite förvånad, för jag trodde båten skulle vara lite större än den var och masterna såg mycket högre ut i verkligheten än vad de gör på bild! Den första masten, fockmasten, var den mast vi alla skulle klättra upp i för att få mönstra ombord på Gladan. Det var väldigt läskigt att vara nästan högst upp och sedan skulle vända för att klättra ner, men det var värt det för att senare få känna lite stolthet över sig själv för att man vågade sig upp ca 20 meter upp i luften. Redan under den första hela dagen i Las Palmas (17/4) blev det sånt fint väder att vi åkte ut på Atlanten, lämnade Las Palmas bakom oss med Vigo som vår nästa destination. Jag måste säga att det trots illamåendet som kommer och går, känns väldigt roligt och häftigt att veta vart på jorden jag befinner mig just nu, vet dock inte exakt men någonstans på Atlanten i alla fall, jag tror att vi är någonstans utanför Marocko. Dagarna flyter ihop lite med varandra och redan igår visste jag inte vad det var för dag eller datum eller vilken dag jag gjorde vad. Det är fortfarande lite svårt med vissa grejer ombord, exempelvis rodret tycker jag är lite svårt att styra i rätt riktning, men det är kul ändå att få chansen att lära sig! Jag har klarat mig okej från sjösjukan, men jag har mått rätt så dåligt de första 2 dygnen och illamåendet gick över nästan helt igår, men nu har det varit lite berg- och dalbana under hela natten och båten lutade ganska mycket ett bra tag, så det är lite svårt att fortsätta må bra. Det känns ganska jobbigt att må dåligt och inte kunna äta lika bra för maten ombord är så god att det inte är så kul att inte kunna äta upp allt som läggs upp på tallriken. Nu kanske jag upprepade mig lite för mycket men jag är inte van vid 4-timmars passen riktigt än och därför är jag lite halvt snurrig av sömnbrist. Förhoppningsvis kommer vi fram till Vigo snabbt, för hur fint det än är kan inte ens stora flockar med delfiner i det stora blå få bort sjösjuka hos de som mår lite sådär. Saknar er alla där hemma och hoppas ni har det lika bra som vi har (minus illamåendet då)! Nu ska jag nog lämna skrivbordet och kanske försöka äta något för att må lite bättre möjligtvis springa fram till relingen för första gången om det skulle behövas, vi får se!

Önska mig lycka till att hitta ut på däck igen i mörkret… // 301 Eden Pihl

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

8 kommentarer

 • Carl Aspenberg 20 april 2018 13:59

  Tjenare på er! Mycket roligt att läsa hur ni har det nu i början av resan! Verkar vara en del förväntningar som ni inte hade räknat med:

  - Skeppet var mindre än ni trodde? (läskigt om det börjar blåsa ordentligt!?)
  - Sjösjukan (verkar drabba de flesta)
  - Klättra upp i masten (själv får jag höjdskräck av att sova i överslaf :-)

  Här i Stockholm är det snöstorm, kallt, mörkt, bilköer, T-banan är sen, alla cyklar har uppförsbacke, mopparna startar inte, grannarna skriker, ingen kan sova, kaffet är slut och alla är trötta! Så ni är på rätt ställe...

  Hela Stockholm är tomt utan er alla (även om ni alltid antingen är i plugget, är å tränar eller sitter å game:ar)! :-)

  Flera personer har hört av sig till mig och frågat "varför William" inte svarar på mobilen, han brukar alltid svara snabbt! (Fundera på när ni senaste var utan täckning i två veckor....hahahah!)

  Nåväl, här sitter jag på ett kontor norr om Stockholm och knapprar på datorn...måste jobba lite nu!

  Fortsätta skicka uppdateringar - det är superkul att läsa!

  Hoppas ni får en fantastik resa...även om ni är sjösjuka!

  Trevlig helg på er!

  Hälsningar
  Carl Aspenberg - Williams pappa (Berna. Gym.)

 • Katarina Aspenberg 20 april 2018 21:15

  Bortsett från sjösjukan verkar ni ha det helt fantastiskt! Vilken upplevelse! Hoppas ni får fortsatt bra väder och vind i seglen!

 • Carl Aspenberg 20 april 2018 21:33

  Hej på er, jag skrev ett ganska långt inlägg i morse men nu verkar det vara borta!? (Kanske skrev något opassande!? :-)

  Nåväl, hej på er alla sjösjuka, nu verkar ha det superbra! Även om fartyget var mindre än ni hade trott så verkar det vara spännande ombord. Hoppas definerna är snälla, maten god och att besättningen får er att jobba ordentligt! Ni är saknade här i Stockholm...helt tomt på Söder...haha!

  Fortsätt skriva i bloggen...vi vill alla läsa och höra hur ni har det!

  /Calle - William Aspenbergs pappa (Berna. Gym.)

 • Mia Pihl 21 april 2018 08:45

  Vad spännande att läsa om ditt/ert äventyr (minus illamående)! Hoppas att få se bilder sen (som vanligt). Vi har det bra, har haft vår första strandpicknick och doppat fötterna, vattnet var dock iskallt ännu. Vi saknar dig jättemycket, men är glada för allt du får uppleva! Puss & kram, mamma, Millis & Kian (och alla andra i familjen)

 • Christina Lehnert 21 april 2018 09:26

  Det är så roligt att höra ifrån er. Vilket äventyr ni är med om! (förutom illamåendet )
  Jag trodde ni skulle ha seglat iväg i torsdags men såg sen som ni skrev att ni åkte redan i tisdags - snabba ryck.
  Vi tänker på er här hemma, igår hade vi också lite sommarvärme, runt 20 grader.
  Hälsningar till alla ombord och en speciell kram till Ellinor L från Vallmovägen! /Christina

 • Anne Sahlsten 21 april 2018 14:11

  Hej allihopa, ser fantastiskt ut! Ni ser ju i alla fall pigga och glada ut på bilderna. Här är det snudd på sommar, 23 grader varmt och strålande sol.

  Hälsningar till alla och en stor kram till Theodor!

  Anne och Siri

 • Anne Sahlsten 21 april 2018 14:30

  Hej allihopa, ni ser ju glada och pigga ut i alla fall! Det ser fantastiskt ut. Här är det nästan sommar, 23 grader varmt och strålande sol.

  Hälsningar till er alla och en stor kram till Theodor.

  Anne och Siri

 • Mia Pihl 22 april 2018 21:49

  Hej!!

  Försökte här om dan skriva en kommentar/hälsning, men den verkar inte ha kommit fram, så gör ett nytt försök.

  Så kul att få följa ert äventyr, låter jättespännande, bortsett från sjösjuka, och önskar att jag fått följa med. Vi saknar dig Eden massor, och har nedräkning till din hemkomst. Fortsätt njuta, ser fram emot att höra allt sen.

  Pussåkram mamma, Millis och Kian

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *