På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Gladan resebrev 160120

HMS Falken

Hejsan hoppsan!
Redan från morgonkvisten fick vi i uppgift om att göra ’’rent skepp’’. Rent skepp innebär att vi ska få skonerten i ’’shipshape’’, där allt som har med trossbotten, däcket och toaletter att göra med mera ska vara absolut rent. Solen står som högst uppe på himlen och värmer gott. Det kan man även känna när man står i trånga och smutsiga utrymmen. Följande som kommer att ske idag är att vi ska kasta loss från kajen i Santa Cruz de La Palma och ge oss ut till havs. Vi kommer alltså att segla iväg klockan 14 i eftermiddag och kämpa oss ut till havs för att lägga oss till ankars imorgon eftermiddag utanför La Gomera, vilket kommer att bli nästa stopp. Många tycker säkerligen att det ska bli skönt att komma ut från staden till den friska havsluften. När vi släpper ankar blir det ankarvakt på natten då vi ska se till att vi håller positionen genom att kolla bäringen med hjälp av fasta föremål, till exempel fyrar eller byggnader iland etc.

Jag saknar allra mest en kall lång dusch och en helt ny bäddad säng, lite mer utrymme och WiFi. Jag trivs riktigt bra här ombord på Gladan. Allting flyter på bra med mina klasskamrater och ettorna. Det är särskilt kul att lära känna ettorna lite mera än tidigare. För det visar sig att man har blivit goda vänner med många av dem. Sjösjukan har som tur inte varit till något besvär, jag klarar mig fint även fast det gungar och vågorna slår hårt in på däck. Det är väldigt varmt på dagarna här i kanarieöarna, men på natten när vi har våra poster kan det snabbt växla om till kyla. När vi fryser för mycket får man samspela och skeda på däck för att hålla värmen om sig. Det inte lång tid kvar till att vi ska kasta loss så nu ska jag hjälpa dem andra uppe på däck. Jag vill härmed också skicka en hälsning till Charlotte, Signe, Linus och August. Ciao for now- 311 Magaard

Det jag saknar allra mest är en lång dusch, min säng, min katt och min familj. Jag mår bra och har inte varit sjösjuk men jag har ont i fötterna. – 321 Andrén

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Ulrika Armstrong 20 januari 2016 17:31

    Hej alla och särkilt Hampus! Jag tycker det är så kul att följa er blogg.Då känns det som ni inte är så långt bort. Ni verkar göra ett kanon jobb allihopa! När det är som kallast får ni tänka att det är ju tur vi inte seglar i Östersjön nu;) Här är det vackert med all snö som glittrar och barnen åker pulka men brr så kallt! Ha det fortsatt gott! Kram till dig Hampus/ Mamma

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *