På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Gladan resebrev 160119

HMS Falken

Källström tipsar dagens författare

Igår den 18:de la vi till i Santa Cruz de La Palma, där vi ska ligga tills onsdagen den 20:de. Det mesta av sjösjukan har försvunnit, men nu när vi har kommit iland så gungar det även här. Det är en solig stad som ligger precis vid foten av ett berg. Vi har varmt och skönt väder, shorts och t-shirt är det som gäller på dagen. Nätterna är svala och sköna så temperaturen nere på trossbotten håller sig vid en lagom nivå.

Igår hade babords två kvarter permission. Med permission menas ledig till när man inte behöver befinna sig på Gladan. Det som allt som oftast står på schemat när permission gäller är WiFi och Coca Cola. Därför passar det bra att det finns ett McDonalds bara några hundra meter från kajen. För de som inte har permission, igår styrbords vakt, är det landgångsvakt som gäller. Två elever ska stå, iförda C1 klädsel, även kallat Kalle anka-kostymer, på varsin sida om landgången. Det gäller att se glad ut, hälsa på de nyfikna passerande fotgängarna och se till att ingen obehörig tar sig ombord. Det är vakter på båten dygnet runt och samtidigt som detta resebrev skrivs byttes vakterna. Alltså så har babords sida vakt idag och styrbords sida har permission idag.

Jag saknar min familj i Sverige men troligtvis inte lika mycket som dem saknar mig. Det är så roligt att vara här och så mycket att göra så att man inte har tid att längta hem så ofta, vilket är bra. Jag ångrar inte en sekund att jag åkte med en andra gång. Jag går mitt tredje och sista år på sjöfartsgymnasiet med inriktning i maskin. Jag är den tredje och sista maskineleven att följa efter brassen efter Teilmann och Israelsson. Jag lär mig extremt mycket och uppskattar chansen att få följa med på Gladan som maskinelev. – 331 Engdahl

Jag har jättekul nästan hela tiden, det är lite jobbigt när man ska sitta uppe om nätterna och plugga tampar eller sitta och bli sjösjuk i något hörn. Men när väl sjösjukan har lagt sig så har vi jättekul. Man får lära sig nya saker hela tiden, och besättningen ombord är trevlig. Jag saknar min familj där hemman, men om man kan sitta i t-shirt och shorts mitt i januari så kan jag nog överleva med det.

Nej, nu ska jag gå och hjälpa till med rengöringen på däck innan jag går till stranden och njuter av det varma och soliga vädret. -141 Sebastian

3eOfficeren&1eSkepparen Allemansbad vid Los Cristianos Dygnets vakthavande befäl Elevföredrag om La Palma Ett berg i en båt Fokuserad och noggran Före puts GhostbustersAxel Glada mässingsputsare Israelsson & Redmo vid landgången Larsson spolar däck Maskinchef Tommy Nilsson Piren i St Cruz De la Palma Sekonden och glad rorgängare återställning efter allemansbad

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

3 kommentarer

  • Kristina Lindberg 19 januari 2016 20:17

    Jättekul att läsa era resebrev och se bilderna som ni lägger upp. Ser redan fram mot nästa ;) Njut av er "vinter" som ni har där, inte alls kul på hemmaplan. Vi hade -14 grader igår morse.

  • Teilmann 19 januari 2016 20:49

    Splitte mine bramsejl hvor lyder det spändende allt det i oplever. Jeg synes ikke jeg ser dig på så mange billeder bis. Hoppas inte att du sitter fastklämt i kolvringarna eller något sånt otäckt. Sally frågar om du kan tage nogle gode grene fra et bananträ med hem.
    Kram från föräldrarna i Skruv

  • Engdahl nr.2 22 januari 2016 08:40

    Det är inte rättvist om du saknar oss mindre än vad vi saknar dig..

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *