På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Gladan resebrev 140315

HMS Falken

Bingbäddaretävlingen, väldigt jämt Hemmabakat på Atlanten Möte med MV Austria_trevligt VHF samtal för eleven Olika stilar Semlor smarkar bra i 10 knop också

Sjukvårdsofficer M Ihrman till rorsGladan 140315

Hej på er, här kommer ännu ett resebrev. Dock går det så fort så vi kan lika gärna kalla det ett racerbrev!

Nu sitter vi här igen, Anna och Albin. Klockan är nu 06.00 och vakt 1 är på däck mellan 04-08. Vi två är för tillfället fritörnar medan, Matsson är loggast, Wijk frälsarkranspost, Schef utkik, Johansson rorgängare och Lindberg glasvakt. Som ni säkert förstår utifrån de tidigare inläggen går vår resa över Atlanten riktigt bra. Vi har än så länge perfekta vindar och under bara den senaste timmen har vi snittat en hastighet på 10,8 knop. Nu har vi endast 683 Nm kvar, det känns riktigt bra! Enligt Transas ( vårt elektroniska sjökortsystem) är vi i hamn om 2 dygn och 15 h om vi fortsätter i denna fart.
Trots att termometern visar 19 grader under natten så är vi ordentligt påklädda då vinden är kall. För tillfället sitter jag, Anna, här med långkalsonger, mjukisbyxor, sjöstridsbyxor och seglarbyxor. Upptill har jag t-shirt, värmetröja, windstopper, seglarjacka, sjörock och mössa. Ändå fryser jag, men mer får jag inte på mig, hehe.

Igår hade vi rent skepp, vilket vi har varje fredag. Det innebär att vi rengör hela båten och bäst av allt, vi får byta lakan. Vi hade också en bingbäddartävling. Chefen kom ner till trossbotten och utsåg vem som hade bäddat finast. Vinnarna blev Windh, Matsson och Björk.
Höjdpunkten på dagen var när vi till gofikat fick hem(ombord)bakadesemlor. Mycket gott, tack för det kockar.

Gott sjömanskap är mer än bara kunskap om knopar och tampar. Det handlar i första hand om att framföra fartyget på ett säkert sätt. Igår eftermiddag blev vi informerade om att vi inväntar en frontpassage i eftermiddag. För att vara på den säkra sidan började vi redan igår med att bärga och sjösurra toppseglen och fischerman. Vi stormsurrade även skeppsbåtarna på däck.
Natten visade sig bli relativt lugn och vi fortsatte som vi gjort tidigare. Nu inväntar vi eftermiddagen för att se vad som händer.

Jag, Anna, vill hälsa till familjen där hemma. Jag vill också passa på att sända massa kärlek tillbaka till min pojkvän och tacka för den fina kommentaren jag fick på Bloggen, det värmde! Ni ska veta hur mycket vi ombord uppskattar era hälsningar och glada tillrop. (Fatta vinken 😉

Jag, Albin, vill också hälsa alla där hemma och speciellt till Sofia.

Ha det gott,  kram så länge.
/Janson &Jacobsson

BloggO2 inlägg;

Dagvakten (kl 04-08) ser ut att klara  den magiska gränsen på 40 seglade distansminuter under en vakt (4 timmar) Sannolikt kommer Sekonden nämna det för 3.Officeren som seglade 39,9 på sin vakt igår. Eleverna utvecklas hela tiden, precis som nyckelbesättnigen. Tillsammans är det ett glatt och motiverat gäng som stävar mot Horta :-)./ BloggO2

 

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • Fia Neij 15 mars 2014 13:27

    Hej! Lika roligt varje morgon att öppna er blogg och läsa om er resa. Lycka till med rekordet och hoppas på en fortsatt bra resa. Puss och Kram till Kmä. Hälsningar Fia och Sven-Inge

  • Christer Levihn 15 mars 2014 16:08

    Goda Semlor ?!?! Vilken fart. Jag som alltid trott att som här båtarna är långsamma o tröga
    Fel. Sätt rekordet nu fast det kanske inte gäller om ni måste motorera genom högtrycket som ni väl måste passera.....?
    Pappa Levihn (igen)

  • Ingrid Janson 15 mars 2014 16:57

    Hej Janson, Wijk och alla ni andra.
    Låter toppen att seglatsen går som tåget! Hoppas det fortsätter så, eller kanske är du Anna ledsen att det snart är slut på äventyret. Gött att ni har vinden och humöret med er. Njut av de sista dagarna, sen väntar vi och våren i Göteborg.
    Kram från mamma och pappa

  • Caroline Wijk 15 mars 2014 18:18

    Hej igen!
    Det skulle vara roligt att se mer av hur det ser ut under däck. Är tex nyfiken på hur mycket utrymme de fantastiska kockarna har för att trolla fram sina godsaker :)

    Med den fina fart ni har är jag tveksam till om kort och brev hinner fram till Horta innan ni är där men det är på väg!

    hälsar Caroline Wijk

    • jerkerschyllert Caroline Wijk 15 mars 2014 20:38

      Hej Caroline,
      Bilder kommer. eleverna är kvar till den 27 mars så fram till dess kan de få post. Skulle något komma efter deras hemresa tar vi hand om det på Gladan och vidarebefordrar.
      Regniga hälsningar från ett glatt blött gäng.

  • Lars Windh 15 mars 2014 23:41

    Hälsa till Victor Windh att även farfar fick beröm för sin bäddning i kommisen på Sparre en gång i tiden! Det ligger nog i släkten precis som sjölivet. Hälsningar LW

  • Marite Larsson Jalmelin 16 mars 2014 14:19

    Härligt att ni snart är framme !!!!
    Majken o Alva har varit här i helgen och sovit i morfar Per säng. Alva undrar om morfar kommer hem till hennes födelsedag , hon lovar att bjuda på tårta. kram till morfar Per från Alva, Majken och frugan

  • Sofia Karlsson 16 mars 2014 15:16

    Hej! Det är så roligt att läsa och följa eran resa. Hoppas att allt fortsätter gå bra och att vädret är med er. Albin Jacobsson, alla tänker på dig och saknar dig här hemma, speciellt jag. Pussar och kramar Sofia!

  • Kenneth Nyberg 17 mars 2014 10:56

    Grattis Dick Schef som avslutar sin långa yrkeskarriär som UTKIK på ett segelfartyg, vilket har varit hans slutmål. Började som utkik i ett LS-torn i flygvapnet och nu här. Bra jobbat Dick!

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *