På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS FALKEN 141201 Byssan

HMS Gladan

DSC_6950 DSC_6945 DSC_6946 DSC_6947 DSC_6948

Resebrev (Byssabrev) 141201

Köksmästaren sitter nu vid dator och tänkte skriva ett trevligt blogginlägg.

En dag som denna där det rullar och lutar väldigt mycket ombord så tänkte jag berätta och försöka måla upp en bild för er där hemma om hur väldigt bra/lite halvjobbiga  förutsättningar det ibland kan vara att laga mat ombord på Skonerterna.

Just denna seglats där det just som sagt har rullat från sida till sida så står som ni kanske förstår inte alla bunkar, kastruller, knivar eller maten still som man 2 sekunder tidigare lagt på rätt ställe utan det kan då ligga på andra sidan bänken eller i värsta fall på durken (golvet på landkrabbespråk).

Om jag ska berätta från erfarenhet från bara en vecka sedan så hade vi kokat en härlig mustig BBQ i ett antal timmar. Den var fulländad och nerkokad till perfektion.

Men som ett brev på posten som kom en överhalning med bara 10 minuter kvar tills vi skulle backa ut maten till besättningen och hela denna fina sås satt då på väggen (skottet), droppandes från taket och över halva durken.

Jag själv som varit på dessa fartyg ett antal år har aldrig varit med om detta eftersom vi har specialspis med sarjer runt våra kastruller men på något sätt så hoppade denna ur sitt läge och kastrullen flög iväg.

Ska man skratta eller gråta… just i detta läge så blev det någon svordom sen bara att skratta och rädda det som kunde räddas och hälla ner mer ingredienser och få till en sås.

Alla i besättningen förstår att det ibland kan vara svårt att laga mat i dessa lägen och hjälper till så mycket de kan och om vi ber om detta.

Även att detta jobb kan vara frustrerande beroende på vädrets makter så kan jag inte tänka mig något annat. Det händer alltid något nytt och det är det här man brinner för. Att maten är bland det viktigaste ombord är inget nytt för många så det krävs att man alltid gör sitt yttersta och biter ihop när det är tungt… efter storm så kommer plattvatten… kanske…

Vi är just nu med denna fart framme i Lanzarote imorgon tidig förmiddag.

Nu när jag sitter här så vill jag även hälsa glad första advent i efterskott till er där hemma och hoppas glöggen och lussebullarna smakar bra!

Kalle Jonsson, Köksmästare

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Lucas Lissner 2 december 2014 00:33

    Till Jungman Lissner (eller Anna som hon ju heter i verkliga världen)

    Hoppas ni har det bra och sånt, verkar ganska okey ändå, inte alls avundsjuk, transportprocesser och kyla är också jättekul okey?!?!?!
    Kan nämna att jag idag (1 dec) flyttat till Kämnarsrätten, en korridor visserligen men det duger så länge.

    Kul att du har hittat ett nytt dietord att prova!!! Tänk på att äta mycket bönor och kolhydrater så du inte dör i näringsbrist #omtänksambror
    Men seriöst, ekovegetarian?! Finns det ordet ens???

    Btw, om du tog med Go Pro kameran så hade det varit trevligt om du inte tappar den i havet, just saying.

    Dagens tips: om du stänger av alla element och stänger dörren till rummet blir det jättekallt och alla blommor dör :)

    Aight, ska sova nu, en hel dag transportprocesser imorrn, whoooo!! Ha det nice och glöm inte: hellre torr och levande än blöt och död (Y)

    Mvh Lucas

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *