Resebrev (Byssabrev) 141201
Köksmästaren sitter nu vid dator och tänkte skriva ett trevligt blogginlägg.
En dag som denna där det rullar och lutar väldigt mycket ombord så tänkte jag berätta och försöka måla upp en bild för er där hemma om hur väldigt bra/lite halvjobbiga förutsättningar det ibland kan vara att laga mat ombord på Skonerterna.
Just denna seglats där det just som sagt har rullat från sida till sida så står som ni kanske förstår inte alla bunkar, kastruller, knivar eller maten still som man 2 sekunder tidigare lagt på rätt ställe utan det kan då ligga på andra sidan bänken eller i värsta fall på durken (golvet på landkrabbespråk).
Om jag ska berätta från erfarenhet från bara en vecka sedan så hade vi kokat en härlig mustig BBQ i ett antal timmar. Den var fulländad och nerkokad till perfektion.
Men som ett brev på posten som kom en överhalning med bara 10 minuter kvar tills vi skulle backa ut maten till besättningen och hela denna fina sås satt då på väggen (skottet), droppandes från taket och över halva durken.
Jag själv som varit på dessa fartyg ett antal år har aldrig varit med om detta eftersom vi har specialspis med sarjer runt våra kastruller men på något sätt så hoppade denna ur sitt läge och kastrullen flög iväg.
Ska man skratta eller gråta… just i detta läge så blev det någon svordom sen bara att skratta och rädda det som kunde räddas och hälla ner mer ingredienser och få till en sås.
Alla i besättningen förstår att det ibland kan vara svårt att laga mat i dessa lägen och hjälper till så mycket de kan och om vi ber om detta.
Även att detta jobb kan vara frustrerande beroende på vädrets makter så kan jag inte tänka mig något annat. Det händer alltid något nytt och det är det här man brinner för. Att maten är bland det viktigaste ombord är inget nytt för många så det krävs att man alltid gör sitt yttersta och biter ihop när det är tungt… efter storm så kommer plattvatten… kanske…
Vi är just nu med denna fart framme i Lanzarote imorgon tidig förmiddag.
Nu när jag sitter här så vill jag även hälsa glad första advent i efterskott till er där hemma och hoppas glöggen och lussebullarna smakar bra!
Kalle Jonsson, Köksmästare