På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121208

gladanochfalken

Position: Gustavia, St Barthélémy

Och så var vi äntligen framme! Ett dygn i land och vi har knappt greppat att vi faktiskt är framme. Risken är att vi förstår innebörden av att vara i land först när vi kastat loss igen. Vi har några få dagar i land, så det gäller att ta vara på varje ögonblick. Ett fenomen som vi diskuterat ombord är att man ofta glömmer bort att njuta av stunden, det finns alltid något nytt att se framemot eller längta efter. Jag tror dock inte att det blir så här. Visserligen är St Barth bara ett delmål på vår resa till Ft Lauderdale, men den här gången känns det faktiskt som att delmålet är större än huvudmålet. Att ha tagit sig hela vägen över Atlanten, det är den största bedriften i sig med den här resan, och det som orsakat oss mest vånda innan. Men nu är vi framme och har fortfarande två härliga dagar att spendera här.

St Barth är som hämtat från ett vykort med klarblått vatten, vita sandstränder, palmer och lyxiga båtar. Mer än ett kort kommer att knäppas på denna ö och förhoppningsvis får ni ta del av några på bloggen, resten håller vi på tills vi kommer hem. Söndagen är vår lediga dag här under vistelsen, förhoppningsvis hinner vi se lite mer av ön då.   

Vi anlöpte St Barth under eftermiddagen på fredagen, lokal tid. Då djupangivelserna i sjökorten var något bristfälliga så skickades ribben in med en liten besättning om tre man som handlodade djupet och rekade vägen in. Trångt var det och djupet var inte stort, men in kom vi. Efter en otrolig manöver av vår Sekond Thomas Falk så ligger vi nu med styrbordsidan mot kaj, inklämda mellan flera lyxjakter av modell större. Om inte annat så får man lite perspektiv på vilka olika typer av levnadsförhållanden man kan ha till sjöss… När vi lagt till flöt eftermiddagen och kvällen på i raketfart. Sopor lastades av, ny mat lastades ombord, tankar tömdes osv. Första vakten med Jim som VO2 och Sekonden som ansvars VO hade första dygnets vakttjänst, resten av besättningen fick permission. En del i vår VO utbildning är att gå som VO2 under våra hamnvistelser, dock kommer inte alla hinna få chansen att prova på detta. Gustavia undersöktes och det lokala utestället Le Select, med svenska anknytningar, besöktes av många. Då vi på lördag förmiddag skulle delta i en ceremoni var det många som avslutade kvällen tidigt.

Lördag förmiddag, helgrutin, väckning 07.30 till tonerna av Andrews Sisters, Rom and Coca Cola. Rengöring och lite förtöjningsarbete, sedan ombyte till vit uniform för marsch upp till Fort Gustav för en ceremoni där två kanoner som fraktats från Sverige officiellt lämnades över till St Barthélémy. Sekonden beskrev detta moment som ”Hot and hilly” och det stämde ganska bra. Även om sträckan vi gick inte var lång blev det väldigt varmt och vi var glada att det var något mulet. Efter ceremonin blev det allmän fotostund då det var en otroligt fin utsikt och det kan hända att mer än en profilbild på facebook kommer att bytas nu.

Varma hälsningar till alla där hemma önskar andra vakt, genom Linnéa Nordin   

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

9 kommentarer

  • Roland.L 9 december 2012 05:39

    Grattis å Salut! Bra jobbat allihop. Och stilig angöring var det också, ni får till och med en gammal kustartellerist att känna sig stolt för sveriges fana. :=) Kalla -7gr hälsningar från Sthlm/ Roland

  • Dragana Grbavac 9 december 2012 11:26

    Jag saknar ord! Dessa underbara bilder säger bara en liten del om allt den stämningen och värmen som ni just nu får uppleva i Gustavia på St Barth. Vi är så lyckliga och stolta att genom vårt barn få vara en del av den! Tack! Varma hälsningar till alla! Kramar till Marko!
    Dragana Grbavac

  • Kerstin Jobs 9 december 2012 11:43

    Välkomna att få land under fötterna. Vilka underbara bilder - blir riktigt rörd av att se så stiliga ni är. Måste kännas häftigt att vara på gammal "svenskmark" på ett så udda ställe som Västindien. Otroligt att vi har haft koloni så väldigt långt borta. Det känns nästan overkligt att se att ni är där nu.
    Viktor - ringde morfar så fort som jag hade fått ditt sms för att tala om att ni hade anlänt St. Barth. Han berättade då att han fått ett brev/telegram från dig och bättre "gåva" kunde han inte ha fått. Han läste upp det och det var otroligt så fint du skrivit till honom. Lyckligare morfar får man leta efter. Jag är jättestolt över dig min kära unge. Pussar till Viktor - ni andra får kramar från mor Jobs.

  • Kristina Bengtsdotter 9 december 2012 12:07

    Vilka fina bilder. Grattis till er ankomst. Det var härligt att höra din röst igen
    Linnea. Njut av varje dag i sol och värme. Ni är riktigt snyga i era uniformer. Här är det snö och kallt. Kristina

  • Dragana Grbavac 9 december 2012 13:47

    Hej Marko, jag undrar om du kan ta en sten från varje ställe som du besöker när du är ute och seglar. Hejdå Markic hälsar Ivic! Puss och kramic!

  • Lennarth Gustafsson 9 december 2012 13:51

    Bra jobbat. Fantastisk fin, ovärderlig och unik utbildning för våra blivande nautiker. Tänk att få vara med om den stora utmaningen att segla över Atlanten. Jag vill oxå vara med.
    Tänk på att använda flytväst

    Med vintriga hälsningar från SjösäkS :D

  • Lotta Ramel 9 december 2012 13:58

    Vad fina ni är!!
    Skönt att ni alla verkar må så bra.
    Härhemma skulle ni inte synas i era vita fina uniformer för all snö.....
    Lotta
    Puss älskade Jim
    Mamma

  • Marianne Gillgren 9 december 2012 18:54

    Fantastiskt att få ta del av tankar och strapatser under seglatsen! Ser fram emot att få höra allt i jul, kära Jim! Njut av värmen, här är kallt, vitt och kaos! Kärlek från Marre

  • Birgitta Sandqvist-Andersson och Tage Andersson 9 december 2012 20:52

    Grattis - ni hann i tid till ceremonin! En fantastisk resa ni får uppleva! Tack för telefonsamtalet Helena! Arvid hälsar så mycket till dig.Längtar tills vi får höra fler detaljer och se fler vackra bilder! Fortsatt lyckosam resa önskas er alla!
    Varma hälsningar,
    Birgitta och Tage

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *