På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121206

gladanochfalken

Kompasskurs: 276 º
Fart: 9,6 Kn
Position: N 17º 34.3´ W 57º 52.8´
Temperatur Luft: 26º C
Distans kvar: 272 NM

Idag har hopp bytts mot förtvivlan och sedan tillbaks till hopp igen. Prognosen spådde vind under dagen men istället visade sig Atlanten från sin allra blankaste sida och värmen blev mer påtaglig än någon gång tidigare under resan. Efter ett par tröstlösa timmar som kändes som en evighet kom till slut vinden och nu är vi uppe och nosar på tio friska knop och seglar mot mål. Vi närmar oss St:Barthelemy och enligt uträkningar vi har gjort ska vi vara framme imorgon klockan 17.00, dock vet vi av erfarenhet att sådana beräkningar kan kastas om beroende på vind. Det har känts långt borta, men nu börjar vi faktiskt få vittring av den ö som beskrivs som ett ställe där människor söker efter evig ungdom och där det (nästan) aldrig regnar. Vi värmde upp med lite film uppe på däck i förrgår inför besöket, valet föll såklart på en film om pirater som lever rövare i Karibien. Det var en speciell känsla att sitta under stjärnor och titta på pirater mitt ute på Atlanten. Gårdagen spenderades med segelsättning, hamnföredrag om St:Barth och ett erfarenhetsföredrag från 1:e skepparen som fick en att verkligen förstå vad vår jord kan skapa för krafter.

Ända sedan vi mönstrade på för snart tre veckor sedan har det talats om hur viktigt det är att hålla fokus hela vägen in i mål, och nu gäller det verkligen att visa att vi har förstått. Det är lätt att bara fokusera på det som skall göras när vi är framme och att glömma bort att vi faktiskt har en bit kvar. Med tanke på vad vi har avverkat så känns det kort, men den distans vi har kvar motsvarar fortfarande sjövägen mellan Karlskrona och Göteborg vilket normalt inte anses vara en sprintstrecka. Dessutom är det mycket som skall hinnas med innan vi äntligen kan lägga till och kliva iland och denna dag kommer bland annat att spenderas i rengöringens tecken då mässingen ska putsas, skott ska bli vita och de segel som inte är satta skall paradvikas.

3:e vakt Flaggkadetterna Emmelie Olsson, Henrik Stenberg, Henrik Stern, Caroline Bäckström, Philip Niclason och Marko Grbavac.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • anne bjurholm 6 december 2012 18:52

    Jättetrevligt med bilder. Gärna mer!

  • Marie Olsson 6 december 2012 20:52

    Skönt att höra att ni snart har land i sikte. Längtar efter att snart kunna ha telefonkontakt.
    Här hemma vräker snön ner, som det ser ut nu får hela Sverige en vit jul.
    Skickar en stor kram till Emmelie och önskar er alla en fortsatt bra resa.
    Emmelies mamma.

  • Johanna 6 december 2012 23:08

    Sänder över lite snöhälsningar från lilla staden Oskarshamn. Hoppas ni njuter lite av allt ni ser. Här är de minus grader och massa snö.! Puss och kram till Marko. Ta hand om er! Kram johanna

  • Ragnar 7 december 2012 14:52

    Bra seglat.!! Nu kan vi följa er på AIS-fredag kl1300 UTC. Varma hälsningar från ett kylslaget Göteborg (-10) till er och vännerna på St Barth.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *