På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121207

gladanochfalken

2012-12-07
kl 0445 lokal tid

I skrivande stund befinner vi oss ca 4 Nm norr om ön Barbuda, temperaturen ligger på +27 i luft och +28 i vatten. Till St Bartelemy har vi 65 Nm kvar vilket motsvarar sträckan Halmstad Malmö. Går allt bra förtöjer vi i eftermiddag. Totalt har vi passerat 3000 seglade sjömil sedan vi lämnade Las Palmas och sedan vi startade i Maj månad har det blivit 7779 sjömil, 1440 landmil. Det är fortfarande mörkt ute och på vår babord sida ser vi ljusen över Barbuda som är den första av öar vi passerar i Västindien. Resan har så långt gått bra vad avser rigg och segel, Vi skörade en storklyvare i halshornet som vi fixade en bra reparation på så den är åter underslagen. Sedan har det varit några få skav skador på tampar, fyra stycken för att vara exakt, naturligt slitage förekommer också, så det tillverkas nytt på förhand för att kunna skiftas när slitaget är uppnått. Vid segling med Gaffel rigg på Atlanten utsätts riggen för tidvis stora påfrestningar då dyning från lågtrycks banor gör att fartyget rullar och när då vind trycket i seglen är för litet för att kränga fartyget så uppstår det kraftiga slag från bommar och gafflar vilket skär i hjärtat på oss. En lagom vind hjälper för att motverka detta, har vi inte det använder vi oss av stöd taljor och tampar för att minska effekten av slagen så inga skador skall uppstå. Under stundom kan vi bli tvingade att bärga segel och ersätta med andra kombinationer för att rädda situationen. Så i nuläget känns det bra som Förste Skeppare (civilt Kallas man för båtman) tillika materiel ansvarig, för att allt är helt. För er som har varit med förut så har vi burit så mycket segel vi har kunnat hela denna resa. Krysställ, Fisherman, Bredfock, Byxa och Storstag segel Ca 780 kvadratmeter segel. Slå det om ni kan. Till sist så är det 767 landmil till oss från Malmö i SV bäring 236 grader. Tack för alla Bloggar. Dagens morgon händelse Meat Loaf byttes ut mot Andrew sisters.

Med vänliga hälsningar Robert Lange

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

11 kommentarer

  • Mamma Niclason 7 december 2012 19:38

    Vad ni är duktiga!
    Jag saknar dig så mycket Philip att jag igår fick gå på Martinas Friskis & Svettis pass för att komma närmare dig!
    Tack för Skonerttelegrammet som jag tror var avsett för Martina så detta har hon fått.
    Idag har det varit en stor dag för mig som jag berättar mer om senare :):):)

  • Johan H:son Kjellgren 7 december 2012 21:05

    Jim och alla.
    Fick just mail från Marine Traffic att ni anlänt Gustavia. HURRA!!! Bra seglat!!
    Hörde av Elisabeth att du Jim mår bra.
    Längtar ihjäl mig av att få höra hur ni haft det. Fortsätt att njuta av värmen och kamratskapen. Snart blandar vi några goda drinkar ihop, gör Punsch, äter gott, och bara är nära varandra. Längtar så efter dig och Älskar dig.
    Puss Pappa
    Johan H:son Kjellgren

  • Marie Olsson 7 december 2012 21:38

    Jag ser att ni nu nått hamn. Skönt för er att få känna fast mark under fötterna igen efter en så lång resa ute på havet. Hoppas jag snart får telefonkontakt men min "lilla" Emmelie.
    Kram till er alla från Emmelies mamma

  • Bo Berg 7 december 2012 22:23

    Härligt att läsa hur ni hanterar materielen känns fint som materielansvarig i marinen. Robert, 25 år sedan seglingen till Skottland och jag känner igen alla termer ; )
    Jerker, akta Min Mokes på St Bart.

    Ha en underbar fortsatt seglats.

    Bosse

    • jerker schyllert Bo Berg 10 december 2012 01:05

      Hallå Bosse,

      Robban hälsar tillbaka. Tyvärr är det sällsynt med MiniMokes 2012 på St Barth. Kanske var det så att tidigare besök av svenska kadetter reducerat flottan av MM på St Barth;) ? Gladan och Falken är finare än på många år. Du har ett bra gäng som arbetar med underhåll osv.
      MVH Jerker

  • Lotta Ramel 7 december 2012 23:32

    Skörade en storklyvare i halshornet !? Är det nåt man sen äter :)
    Det måste vara en fantastisk känsla att se land efter så lång tid och kanske en märklig känsla att sätta ner fötterna på densamma?
    Önskar er alla världens fest och gamman när ni väl är i land, det är ni så väl värda!
    Längtar massor efter dig Jim!!!!
    Nu ska jag sköra några stora kotletter i halsen.
    Må bäst alla
    Lotta

  • Bo Lange 8 december 2012 10:58

    Hej Robban, kul att du skriver så vi landkrabbor förstår avstånden. Det känns bra att ni snart är framme tycker mamma, som tycker att det har varit för mycket vatten under båten. Vi har fortfarande försmak av vinter. Men mamma och jag vill ha vår och sommar nu, framförallt är det för mörkt. Må så gott och hälsa dina kompisar från oss i Bjärred.
    Mamma och Pappa

  • Per Larsson 8 december 2012 11:32

    GÖTT MOS!!!

  • Ragnar 8 december 2012 12:04

    Ja du Robban, har just tittat på bilden från 1980 längs Norrlandskusten, då du m fl halar ett skot. Jag skickar bilden till Jerkers mailadress. Jag tog en "förtöjnings" i går kväll. Ha nu en mycket välförkänt avkoppling!!

  • Lena Holmberg 8 december 2012 19:44

    Hej där ombord på Falken. Härligt att höra att ni närmar er land, är det rom och coca cola som gäller nu till tonerna av Andrew Sisters? Är nyfiken på vilket vaktlag som först fick se land, och hur gick det i skägg-kampen? Anton, mamma tycker du ser ut att passa i skägg. I morgon går vi till Högalidskyrkan för att avnjuta årlig konsert med Järnvägens Musikkår och 150 körsångare. Längtar efter att få höra din röst igen. Kramar från Per och Lena

  • Catarina - Henric 9 december 2012 02:02

    Tjena! Gött med land under fötterna. Trevligt att det bara är det vanliga stohejet till havs och inga större kaos i köket. Vi tänker på er med 15 minus och snöstorm på väg. Jacob & Robin & Lyman håll grytan kokande. Är det så här bloggen fungerar? Ta hand om dig Jacob njut av alla resmålen. Arsenal och Villa tog poäng :-) kram Henric & Catarina

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *