På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121203

gladanochfalken

Resebrev 2012-12-03
Kompasskurs: 294 º
Fart: 7,5 Kn
Position: N 16º 46,0? W 49º 08,1?
Tid: 05:45
Temperatur Luft: 26º C
Temperatur Vatten: 28º C
Antal dagar till sjöss: 16
Distans kvar: 790 NM

VÄRME! För ovanlighetens skull är vi nästan lite avundsjuka på nära och kära hemma i Sverige som har fått ta del av den ack så friska kylan. Fast bara nästan. Vi börjar verkligen känna att vi har tagit oss till varmare breddgrader och vi måste hela tiden spola däcket med vatten för att inte bränna oss när vi går och dessutom blir det en (knappt märkbar) kylande effekt nere på trossbotten där vi bor. Som tur väl är började dessutom osmosen som tillverkar sötvatten krångla samtidigt, så vi får den stora förmånen att svalka våra törstiga gommar med vatten som smakar bräckt och är ljuvligt ljummet/varmt. Hälsan är dock inte i fara då brassen tillsammans med sjukvårdsansvariga ombord hela tiden håller ett vakande öga på salt- och bakteriehalten i dricksvattnet. Men som sagt, gott är det inte.

I övrigt fortsätter vi att bygga på julstämningen med lite julmusik och maltbröd. När vi vaknade igår morse hade någon tänt det första ljuset i vår elektriska adventsljusstake och vi fick avnjuta pepparkakor till frukost. Samtidigt blir känslan av att vi nu börjar närma oss vårt första delmål blir allt mer påtaglig. Vi gissar att startsignalen för ship shape då vi putsar upp fartyget inför hamnbesök inte är långt borta och snart är det troligtvis dags att säga farväl till sextanten och återuppta den efterlängtade bekantskapen med den gamla putstrasan.

Dagarna rullar på, vi har våra fasta rutiner varje dag, men små saker som förgyller vardagen får dagarna att bli olika. Igår när vi i tredje vakt gick på posterna kl 20.00 satt, jag Emmelie, frälsarkranspost bak på halvdäck. Att sitta där i kolsvartsvart mörker med hela himlen fylld av stjärnor och se hur en gyllengul måne stiger upp ur havet samtidigt som den svenska flaggan vajar i skenet från akterlanternan och det sprids en pepparkaksdoft på däck, är få förunnat. Jag kom på mig själv med att sitta och le! Vi är så långt borta hemifrån, mitt ute på ett stort hav och ändå får jag känslan av att allt är nära. Ni hemma tittar på samma stjärnor, samma måne och ni har säker också börjat baka pepparkakor!

Jag, Emmelie, vill passa på att skicka en hälsning hem till min kära familj, nu ska jag klättra upp till utkiken och se när solen går upp, samma sol som inte ens når ner på gården hemma nu i vintermörkret... Tänker på er!

Slutligen vill jag, kd Stenberg, skicka min första hälsning hem till nära och kära. Jag saknar er och tänker på er!

Soliga hälsningar från 3:e vakt!

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

11 kommentarer

  • Anders Ericsson 3 december 2012 19:41

    Hej Malin! Här kommer en hälsning från Manni och pappa, vi är på väg mot Bollnäs Manni för att hälsa på Gumpan och jag kör vidare mot Norge då jag skall på ett möte imorgon.Fikar nu i Armsjön där det är 15 grader kallt o ca 30 cm snö.Ingen bikini här inte! Kramar från oss- var rädd om dig!

  • Mikael Arding 3 december 2012 19:42

    Hej på er!
    Skulle ni höra om vi ropade upp er på MF\HF? Hur får ni nyhetsrapporterna från MaRa?
    /2.O HIG

  • Lena Holmberg 3 december 2012 23:01

    Hej där ombord på Falken. Tack än en gång för all information ni ger oss i er blogg, vi uppskattar det verkligen. Och Anton, tusen tack för Skonertogramet, vilken överaskning. Det är det finaste julkortet vi någonsin fått.
    Nu i helgen var vi ju till Tallbacka, massor med snö, kyla och vind.... Rosella behövde hjälp av en bogserbåt för att komma ut ur Kapellskärs hamn, sen fick vi gunga rejält på Ålandshav fast det blåste bara 15-16m/sekund. Det var värre mot finska fastlandet 30m/sek i byarna och en våghöjd på 9m. Lördag och söndag bjöd på vacker decembersol och skogen såg ut som en tavla av Sjisjkin. Nu är vi och julgran hemma. Idag har mormor flyttat till Glasbygatan. Kramar från Per och Lena

  • Bo Stenberg 4 december 2012 00:10

    Hej igen alla sjömän. Första julesnön har fallit över Göteborg med påföljd att stora delar av stan har stått stilla idag. Idag fick jag längta efter ert resebrev länge. Men den som väntar länge.....Fortfarande ingen vind? Men ni ser ju glada ut ändå. Har bara sett en enda badbild. Går det för fort för bada? Avslutningsvis en bamsekram till min Henrik (Stenberg) för födelsedagsgratulationen!!!!

  • Lotta Ramel 4 december 2012 02:23

    Bästa Jim! Börjar bli mer och mer avundsjuk på er fantastiska resa!! Den måste vara omtumlande(bokstavligen) på många sätt.
    Här lunkar allt på , förutom att Lycke blivit sjuk i Argentina och besökt doktor och sjukhus. Var väldigt oroligt där ett tag men allt verkar bättre nu.Härligt att ni snart anländer S:t Barth. Kolla om dom har fina pareos, ett tips bara.Vill också passa på att tacka för den eminenta kursen jag har fått mig till livs via bloggen. Tusen tack, blev inte alls uttråkad utan tvärtom taggad och än mer nyfiken.
    Ta hand om dig bästa så hörs vi snart!?!
    Kärlek
    Mami

  • Eva Timelin 4 december 2012 10:57

    Hej, här kommer en vintrig hälsning från Stockholm, snö och -16 grader. På 1:a advent var jag och Richard i Storkyrkan i Gamla Stan och lyssnade på Händels "Messias" för att få lite julstämning. Det var underbart och vackert! Passade även på och strosa runt lite på julmarknaden där, en del julklappsinköp blev det såklart. Jennifer, du vet hur stämningsfullt allt är och vi skänkte naturligtvis en tanke till dig och vi saknade dig bredvid oss i bänkraden i kyrkan! Det är helt fantastist att få följa er på bloggen, vilken resa:) Ni verkar trots alla mödor med dålig vind och bräckt vatten att hålla modet uppe och för det beundrar jag er alla ombord på Falken. Hoppas ni får ett härligt mottagande när ni når hamn! Stor kram till Jeniifer från Eva

  • Kerstin Jobs 4 december 2012 12:17

    Hej alla och speciellt hej Viktor!

    Har hälsningar att vidarebefordra från morfar, Eta och Pelle som var och hälsade på helgen som var. De ville att jag skulle skriva och hälsa så mycket till dig.
    igår kväll var det -22 här i Uppsala. Njut av värmen så länge ni kan för snart är ni hemma i kylan igen. Det är riktigt vinterlandskap med snö och ibland strålande sol. Mycket bättre såhär än mörker, regn och slask. Det är så urbota trist... Ha en fortsatt bra tur önskar mor Jobs och kram på dig Viktor

  • Inger Andersson Kagios 4 december 2012 13:29

    Även jag läser regelbundet er blogg och uppskattar era trevliga beskrivningar av livet ombord på ett skepp mitt ute på Atlanten. Ni är på väg mot varmare trakter och hos oss har kylan kommit ordentligt, just nu - 14 gr C här i Älvsjö. Hittills ungefär 2 dm snö och nu snöar det sakta.
    Igår kväll fick vi boende i södra Stockholm en annorlunda upplevelse. Det var strömavbrott och ungefär 81 000 abonnenter drabbades. Det ställde till besvär i trafiken förstås och det inträffade i rusningstid. Även fjärrvärmeleverans och mobilnätet på vissa ställen påverkades enligt Fortum. Vi här i Älvsjö fick sitta i mörkret med tända stearinljus ungefär två timmar, men i andra förorter var avbrottet ungefär fem timmar enligt radion. Det ger tid till eftertanke och tankar på hur skör vår levnadsstandard egentligen är. I stort sett allt är beroende av el.
    Med förhoppning om fortsatt god färd för er. En särskild hälsning och kram till Helena Andersson från (faster) Inger

  • Johanna Libäck 4 december 2012 13:49

    Hejsan allihopa, kul att höra att även ni smittats av julstämmning i värmen. Här på västkusten har vi haft snöstorm och runt minus fem grader. En hälsning till Joel C; Jag har äntligen tvättat din bil! Även om jag tycker att julpynt är fult så har jag pyntat för din skull så det är mysigt när du kommer hem. Saknar dig!
    // Johanna Libäck

  • Jenny Johrin 6 december 2012 06:32

    Hej Emmelie
    Spännande att läsa om er resa, ni ser ut att ha det riktigt gott. Hoppas ni ser land snart :-)
    Här hemma är det snö i massor nu och kallt så njut av värmen och solen!

    Sköt om dig!

    Kram Jenny, Fredrik och Wendela

  • Anton och Malin 10 december 2012 21:03

    Hej Malin! Tänker på dig här i mörka och kalla umeå. Det har vräkt ner snö hela helgen och nu bitit åt med iaf 10 minusgrader. Hoppas du har det lika bra som det ser ut på bilden :) Jåppe hälsar!
    Ha det bäst. Stora kramar/ Malin och Anton.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *