På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121204

gladanochfalken

Kompasskurs: 290 º
Fart: 7,5 Kn
Position: N 16º 43,6 W51º 00,5
Tid: 2106
Temperatur Luft: 27º C
Temperatur Vatten: 28º C
Distans kvar: 685 NM
Restid kvar: 3 dagar 12 timmar med nuvarande fart.

2012-12-03 till 2012-12-04

Klockan är 2106 (0006 UTC) och det är kolsvart ute. 2:a vakt har satt poster och jag går just nu som fritörn. Vår vakt sträcker sig från 2000-0000. Vi började dagen med att sätta segel, men fick bärga allt igen framåt eftermiddagen, då vinden inte riktigt ville vara på vår sida idag heller. Just nu går vi för motor, men har ett storstagsegel uppe för att få lite stabilitet. Atlanten kan bjuda på en hel del stora dyningar och fartyget rör sig nästan onaturligt i sjön när vi inte går för segel. Solen har gassat hela dagen och temperaturen har legat på omkring 30 grader. Utomhus och nere på trossbotten, där vi elever sover, är det samma temperatur.

För några dagar sedan gick jag som eldare under ett dygn. Vi elever turas om i tur och ordning att gå som eldare, något som blir ett kul avbrott i den normala verksamheten. Eldare är ett gammalt namn på ”maskinarlärling” här ombord. Förr var det en värnpliktsbefattning, men nu kan vi elever alltså rotera som det under resans gång. När man är eldare går man i Brassens (maskintjänstchefens) fotspår under dagen. Arbetsuppgifterna varierar från dag till dag, men jag fick till exempel laga ett elfel i en morselampa, gå de vanliga morgonronderna, där man kollar drifttider och brännolja, samt rengöra vår lite krassliga osmosanläggning tre gånger. Utöver detta hänger man som vanligt med när skepparen behöver hjälp på däck med segelsättningar och vändningar. Dessutom fick jag ett avbrott kring lunch för att ta en övre meridianpassage, en ÖMP. När vi tar en ÖMP mäter vi helt enkelt höjden till solen och kan med hjälp av detta göra en latitudsbestämning. Får vi ett bra värde lägger vi ut det i vårt plottingkort och använder oss av den i vår ordinarie navigering som bygger på astronomiska observationer och död räkning.

Just nu sitter jag, Helena Andersson och VO2 Jennifer Svensson, inne i navhytten och lyssnar på bruset från HF-radion. Nyss försökte VO få kontakt med MARA, marinens radio, hemma i Sverige, detta för att få övning i radiotelefoni och frekvenshantering på långa avstånd. Tyvärr fick vi inget svar denna gång, kanske går det imorgon.

Igår såg vi valar för första gången, så nu kan vi även bocka av detta på vår lista över exotiska djur. Nu saknas bara en haj. Skepparna fiskar för fulla muggar och fick idag upp en 10 kg barracuda, som de sedan släppte tillbaka igen.

Nu har vi äntligen kommit så långt på vår resa att vi fått byta till ett sjökort där man både ser vår egen position och land. Vilken känsla! Det blev en riktig motivationshöjare, så nu kör vi full fart framåt!

Varma hälsningar från 2:a vakt, via Helena Andersson och Jennifer Svensson.

Ps. Tack för alla fina inlägg, många kramar till er hemma i Sorsele, jag tänker på er! Extra många kramar till Oslo och Kristoffer, saknar dig massor! / Er Helena Ds.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

4 kommentarer

  • Kristina Bengtsdotter 4 december 2012 19:55

    Vad det ser skönt ut i solen. Annat är det här -15 imorse och mer snö under dagen. Går det att sova när det är så varmt? Hur är det med vattnet? Drickbart hoppas jag. Håller ni er friska?
    Linnea, härlig bild på dig. tack. Maria och Mats kommer till Fort Laudertale runt den 22/12. Dom bor där över jul.
    Kram från mor Kristina

  • Birgitta Sandqvist-Andersson 4 december 2012 20:40

    Barracudor och valar - vad mycket spännande ni får se! I Sorsele var det i morse bitande -25 grader C. Lite snö ca 1 dm på marken. Adventsljusen i fönstren lyser upp lite men det är mörkt dygnet runt.Ni är på bättre breddgrader! Tack för skonertogram Helena! Så fint! Varma hälsningar från Birgitta - och Tage

  • Kerstin Jobs 5 december 2012 10:45

    Hoppsan! Fick just syn på en son som blivit skäggig och blivit brun/rödbränd ;O) Kram på dig älskade unge från mor Jobs

  • Inger Andersson Kagios 5 december 2012 22:19

    Tack Helena för det fina skonertogrammet som kom igår.Spännande att ni börjar närma er land efter så många dagar på öppet hav. Vilket äventyr!

    Idag har vi blivit totalt insnöade. Kaos förstås i trafiken. Men det är inte så kallt.

    Hälsningar från oss här i Älvsjö - vi tänker på dig och dina kamrater.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *