På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121119

gladanochfalken

Datum: 2012-11-19

Kompasskurs: 210

Fart: 5,7 kn

Position:

Skeppstid: 05:15

Temperatur Luft: 23º C

Temperatur Vatten: 24º C

Nautiska mil kvar: Jättelångt

Restid Kvar: veckor…

Segelsättning: Stormstoren, gaffelfock, stagfock, förtopp, jagare, bredfock, fisherman.

Det tredje dygnet till sjöss har precis börjat och det är fortfarande mörkt ute. Det är vad vi nautiker kallar för nautisk gryning, dvs. så pass mörkt att man fortfarande kan se stjärnorna, men tillräckligt ljust för att se horisonten.

Det känns som om vi äntligen börjar hitta lite rutiner igen efter den snabba losskastningen i fredagsnatt från Las Palmas. Det tar en stund att komma på plats och komma in i rutinerna ombord. För vår vakt har det varit lite svårare än vanligt då sex av vaktens sju medlemmar har varit mer eller mindre sjösjuka och stundtals utslagna. Dock måste jag tillägga att det börjar se ljusare ut och de flesta börjar nu få sjöben och tur är väl det då vi har ytterligare ett par tusen sjömil innan vi är framme!

Diskussionerna som går ombord handlar om bästa möjliga kurs, minsta fart mot mål, ta ner solhöjder, månhöjder och stjärnor, räkna på horisontalazimuter, föra besticksjournalen, segelsättningar och hur lång tid det kommer att ta innan vi är i St Barthélemy. Min personliga gissning är på 20 dagar och 14 timmar, men jag har inget emot att ha fel (så länge det är mindre än min egen gissning).

Just nu sitter jag vid storluckan och lyssnar på hur vinden spelar i tågen. Inte ett fartyg så långt ögat kan nå och inget land heller för den delen. Vi är ombord på ett litet fartyg långt ute till sjöss på väg ännu längre ut till sjöss och det här har vi taggat för i månader (fast många har undrat varför när vi har hängt över relingen). Personligen så undrar jag det varje gång jag går till sjöss, men så kommer man över den där tröskeln och får se en vacker soluppgång, en stjärnklar himmel eller en helt vanlig solig dag till sjöss och då kommer man ihåg varför man går till sjöss, varför man står ut med sjösjuka, lite sömn och trånga utrymmen. För när det är bra så är det så otroligt bra till sjöss. Ord kan inte beskriva känslan av att känna däcket röra sig under fötterna, höra vinden spela i tågen, se solen gå upp och veta att man är ensam här ute på havet.

Vi vet att många följer vår resa över Atlanten och det är vi glada över! Vi får era hälsningar så läser ni bloggen och känner någon ombord eller bara vill skicka några uppmuntrande ord, skriv en kommentar och hälsa till oss! Era ord värmer oss och gör att ytterligare 17 dygn, eller vad det nu blir, till sjöss inte känns lika långa och ensamma. Nu ska vi göra den fösta elevpositioneringen genom att ta ner stjärnor och planeter.

Vi som ingår i första vakten är flaggkadetterna Robert Öhlund, Jim Ramel Kjellgren, Kim Henriksson, Viktor Jobs, Rebecka Östrand, Joel Cohn och Nina Bjurholm.

GMY
Flkd Nina Bjurholm

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

15 kommentarer

  • David Falk 19 november 2012 17:47

    Green To Green
    Red To Red
    All Is Well Go Ahead
    If In Danger Or in Doubt
    Run In CIrcles Scream And Shout!!

    1ste. Falk

  • Kerstin Jobs 19 november 2012 17:55

    Hej på er alla!
    Så trevligt att kunna följa med på er rutt och läsa om hur ni har det. Tycker synd om er som mår dåligt och hoppas att ni vänjer er snart. Ni kan ju inte kliva av direkt... ;O) Och Viktor - vad du än gör, spy inte i motvind. Ömma kramar från mor Jobs

  • Jakob Stern 19 november 2012 18:18

    Jag följer er seglats med spänning och försöker föreställa mig livet ombord. Era beskrivningar är både talande och målande. Kul att läsa även om jag förstår att det finns många prövningar också. Sonen Henrik syntes på en bild - hoppas han sluppit sjösjukan!
    Lycklig fortsatt segling önskar Jakob Stern

  • Johan H:son Kjellgren 19 november 2012 20:10

    En vaktstyrka 1 från Karlskrona
    På HMS Falken betona
    "Det är värt det, känns rätt
    för jag är Flaggkadett .
    Trotts att spyorna är unisona"

    Vi är alla stolta över er
    Med vänlig hälsning,
    Johan H:son Kjellgren
    (Pappa till Jim)

  • Bo Stenberg 19 november 2012 20:39

    Hej alla i besättningen. Det är trevligt att följa er logg, se och läsa hur ni har det. Försöker också följa er marinetraffic.com men ni har försvunnit från kartan. Jag hittar heller ingen positionsangivelse ovan. Är ni på hemligt uppdrag? I övrigt ber jag att få skicka en speciell hälsning till kadett Stenberg. Hoppas han inte är sjösjuk varje dag.
    Mvh
    /Bo Stenberg

  • Andreas 19 november 2012 22:21

    Hej
    Sitter här hemma i kalla fuktiga Sverige o läser om er upplevelse. Killar o Tjejer Lycka till på resa jag är grön av avund och ni är gröna av sjösjuka....Fånga dagen njut av detta äventyr. Önskar jag var där!

  • Johanna Levander 19 november 2012 23:16

    Härligt att följa bloggen! :D jag hoppas ni alla har det bra där ute, ser väldigt härligt ut på bilderna! Hälsa Robert Öhlund från mig, hans flickvän :)

  • Martina 20 november 2012 08:16

    Härligt att höra från er och att allt verkar vara bra. Hoppas att vädergudarna är med er så att resan blir snabb och lärorik. Ffa kortare än 250 dagar...
    Ser fram mot er hemkomst och så länge håller jag mig gärna uppdaterad med bloggen!
    Ta väl hand om varandra och en extra varm hälsning till Philip =)

  • Martina 20 november 2012 08:18

    Härligt att höra från er och att allt verkar vara bra. Hoppas att vädergudarna är med er så att resan blir snabb och lärorik. Ffa kortare än 250 dagar…
    Ser fram mot er hemkomst och så länge håller jag mig gärna uppdaterad med bloggen!
    Ta väl hand om varandra och en extra varm hälsning till Philip =)

  • Marie Olsson 20 november 2012 11:08

    Vilka härliga bilder, jag önskar att jag fått åkt med. Kram till er alla och en speciell kram till Emmelie från hennes mamma.

  • Jan Cohn 20 november 2012 11:45

    Hej allesammans!
    Tack för intressant läsning om er ombord. Lycka till på fortsatt seglats. Hälsa Joel från hans familj genom hans pappa Jan.

  • Martin Svärd 20 november 2012 14:56

    Hej!

    Kul att få följa er på eran spännande resa nu över Atlanten, hoppas ni får en underbar vistelse ombord igen på Falken, och kul att se att ni kommit så långt i eran utbildning :)

  • Calle Nordbäck 20 november 2012 19:52

    Härligt att följa Er på resan och trevligt att läsa om livet ombord.
    Vi, jag och barnen, plottar er på Google Earth och saknar position den 19/11 skulle gärna vilja ha den om det går.
    Vill skicka en stor kram till SjvO Lena från Linn, Tove o Calle

    Fair Winds and following seas
    Calle

  • Lotta Ramel 20 november 2012 23:45

    Sjöben kanske är bättre än Lingonben :) (Jim Ramel Kjellgren fattar )
    Njut av havet och må bäst allihop.
    Lotta (Jims mamma)

  • Elna Svensson 2 december 2012 17:51

    Hej Jennifer , här kommer en liten hälsning från farmor. som följer dig på havet. Ha det nu så bra. Många kramar från farmor.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *