På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 121120

gladanochfalken

Kompasskurs: 250
Fart: 0.8 kn
Position: N 24º 14? W 018º 25?
Tid: 08:30
Temperatur Luft: 23º C
Temperatur Vatten: 23.4º C
Nautiska Mil: 2505 Nm vilket är ca 4 gånger Sveriges östkust (Från Luleå till Smygehuk är det ca 660 Nm)
Restid Kvar: ca 90 dagar i den här farten…

Dagarna rullar på, idag är det redan tisdag och fjärde dagen till sjöss. Nu har vi börjat komma in i alla rutiner ombord. Det jobbas flitigt med sextanten för att beräkna vår position och öva upp våra färdigheter inom astronomisk navigation. Dagarna består av att sätta poster, lösa astronomiska uppgifter, lära oss tampar och mycket mer!

För er alla oroliga mammor (och pappor) där hemma som följer vår AIS position så kommer vi snart att komma utanför VHF räckvidden för AIS, detta innebär att vår position inte kommer att uppdateras förrän vi närmar oss land igen. Istället får ni följa oss här på bloggen, som vi skriver i så ofta vi kan!

Tyvärr är inte vinden med oss, det senaste dygnet har vi inte snittat högre än 2-3 kn. I den här farten är vi framme om ca 90 dagar.. Men vi är vid gott mod och är hoppfulla om att vinden snart kommer och vi kan öka farten!

I vakten är humöret på topp och vi har njutit av härliga dagar till sjöss med strålande väder. Vi har haft turen i vår vakt att klara oss ganska så bra från sjösjukan, vi smittar varandra med skratt och ett gott humör som får både sjösjukan och hemlängtan på andra tankar!

Även idag fick vi lite sällskap runt fartyget då delfinerna simmade och hoppade runt oss!!

Hälsningar från vakt 3 genom Emmelie Olsson!

Vakt 3: Emmelie Olsson, Caroline Bäckström, Philip Niclason, Henrik Stern, Henrik Stenberg och Marko Grbavac.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

5 kommentarer

  • anne bjurholm 20 november 2012 20:12

    Det verkar som sjösjukan lämnar er efter vart. Njut av gradantalet i luft-vatten. Hemma kallt halt. Cykling går bra än. Annars trist innan snön kommer. Kramar till Nina må så gott till fkd

  • Dragana Grbavac 21 november 2012 08:57

    Härligt att läsa er blogg! Vilka fina, unga människor är ni allihopa. Fantasktiskt! Varma hälsningar till alla och sköt om varandra! Kram till Marko från hans madre Dragana!

  • Jocke Stuxgren 21 november 2012 23:39

    Hälsning till alla på systerfartyget med ett litet tips till alla som vill se vart Falken är efter VHF-räckvidd. Kopiera positionen i dagsbloggens inledning och klistra in den i google maps sökruta. Då får du en snygg grön pil i kartbilden där hon är!

  • Jozo Grbavac 22 november 2012 01:46

    Marko, zelim ti mirno more sa malo vjetra i puno pozdravi sve te divne ljude oko tebe.
    Puno te voli tvoj Papili!

  • Birgitta Borin 22 november 2012 12:29

    Trevligt att följa er på resan, tack Emmelie
    för din uppdatering av bloggen. Hoppas nu att ni får vind i seglen.
    Kram Birgitta Las Palmas

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *