På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

HMS Falken 120920

gladanochfalken

Resebrev 120920

Pos N 41?10,3’ W 008? 41’

Kurs Stillaliggandes

Fart 0 knop

Land i sikte!

Nåja, för att vara noggranna så har vi land i mycket mer än så, för i skrivande stund ligger HMS Falken med besättning samt kadettelever tryggt ankrade precis utanför en lång vit sandstrand och hamnstad ca 10 km ifrån Porto, Portugal. Land siktades någongång vid 01-tiden natten tills idag vilket var en moralhöjare då vi inte sett skymten av amfibiekårens domäner på ungefär en vecka. Hurra! Nu sitter jag (kadett Brandin) och kadett Abrahamsson på halvdäck för att påbörja en härligt varm och ljummen natts ankarvakt. Vi är först ut och skall genomföra bl.a maskinrond, slå glas samt pejling, utöver att beskåda stjärnorna, känna lukten av fiskebåtarnas verksamhet när de glider förbi alldeles för nära vår akterspegel och känna stadens puls här på säkert avstånd. Morgondagens agenda är desto mer suddig i kanterna vilket både förtjusar och förskräcker. Abrahamsson kan förvänta sig en stenhård del bedömning i den omtalade mustaschkampen. Han har redan försökt komma med diverse förslag i form av mutor vilket vi i den kvinnliga juryn i hemlighet tar noga i beaktande. Vi får nog låta han hållas på sträckbänken så vi ser vad som kan erbjudas väl på kaj i Las Palmas.

Förmiddagen innebar bärgning av segel vilket krävde hela manskapet och även stor precision för att få det riktigt snyggt och respektabelt då vi om ett dygn anlöper till hamn och representerar den stolta svenska flottan. Vi har lagt stor vikt vid varje litet tillfälle att putsa alla mässingsdetaljer här ombord samtidigt som de flesta försökt att tjuvträna inför det stundande tampförhöret. Vi kan tillägga att det inte är lätt att läsa på vilka tampar som gör vilket samtidigt som man håller i en putsduk, en flaska metallputs och försöker parera vägbulorna på havet. Vid lunchtid så kom vi in till hamnen och ankrade och hade ivriga åskådare från solbadare och surfare. Vi har också idag badat för första gången på resan – 23 grader i solen och ca 19 i vattnet! Vissa var mer badkrukor än andra men uppfriskande var det allt!

Vi har avslutat dagen med skeppsbåtsgenomgång, tampförhöret (vilket inte var så skrämmande som vissa hade föreställt sig) och filmförevisning av ”Jakten på Röd oktober” på trossbotten. Imorgon är en ny dag!

Adjöss till er alla och en särskild hälsning till familjen Brandin och alla husdjuren, det är dags att säga god natt då jag märker att Abrahamsson börjar bli uttråkad och går iväg och letar efter mat!

Med Vänliga Hälsningar/ Kadett Amalia Brandin och Kadett Fredrik Abrahamsson

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • inger wiberg 21 september 2012 17:02

    Skönt att höra att ni är framme välbehållna! Jag förstår på era resebrev att det har varit en bra upplevelse för alla! Kram till elev Viberg från hans mamma. :-)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *