På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120601

HMS Falken

Position: Till ankars vid Marsstrand

Väder:  Mulet, duggregn, kallt och NO vind ca 10 m/s.

Äntligen hemma!

Vi sitter just nu i värmen i officersmässen och blickar ut över Marstrand. Det är väldigt skönt att vara i Sverige igen. Vädret är inte det bästa just nu men jämfört med Nordsjön så ska man inte klaga.

Vi har legat vid ankare sedan sjutton tiden igår och vi har alla fått lite välbehövlig vila. Under morgonen och förmiddagen så har vi haft lite blandade sysslor. Vi började med att rengöra fartyget både invändigt och utvändigt för att sedan gå över till lite utbildning.

Då vi fått ordentligt med sömn inatt så var de ovanligt lätt att hålla sig vaken under lektionen. Utbildningen var både teoretisk och praktisk om hur man förtöjer fartyget snabbt och säkert. I de praktiska så ingick det bland annat att kasta ett kast tåg så att tamparna kan dras i land för förtöjning. I sann försvarsmakts anda så övergick detta till en tävling i prickkastning, med markan som stolt sponsor. Tävlingen gick ut på att pricka en livboj och inte helt oväntat så sopade styrbordsvakt banan med barbordsvakt.

Under fortsättningen av dagen skall vi elever informera nyckelbesättningen om vår GMU-utbilldning, så att de kan berätta för kommande civila elever om vägen till att jobba inom Svenska flottan. Annars ser detta ut att kunna bli en ganska lugn dag då vi ska jobba med våra elevtampar och öva på knopar inför söndagens knoptävling

I övrigt så är stämningen god på fartyget. Vi är nu mätta och utvilade och i morgon så är de tänkt att vi ska fortsätta vår färd mot Göteborg för att på söndag möta upp Falken. Om allt nu går som planerat så har vi tre dagar kvar ombord på Gladan.

Nu ska vi återgå till våra tampar och knopar nere på trossbotten och njuta av lugnet.

Vid tangentbordet,

331 Gustavsson och 121 Liljegren

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *