På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Resebrev HMS Falken 120601

gladanochfalken

Resebrev HMS Falken 2012-06-01/02 Karlskrona-Skåne

GSS tillhörande 3e Sjöstridsflottiljen

God morgon kära läsare!

Klockan 21.00 i torsdags kastade vi loss från Örlogshamnen i Karlskrona. Och efter ett lugnt dygns segling ner runt Skånes vackra kust så har vi nu precis överlevt den förhoppningsvis värsta natten under vår resa med HMS Falken. Utanför Trelleborg bjöd vädergudarna oss på3 meter(kändes som 13) höga vågor och vind i kulingstyrka. Det bjöds även på kaskadspyor från flertalet av oss elever. Förutom att man inte kunnat äta eller sova så är allt lugnt för tillfället. Dock så kan vi nog vänta oss tilltagande vind och högre vågor när vi går mot Göteborg nu under dagen.

Under gårdagskvällens hårda vindar så ville det sig inte bättre än att revringen på storseglet slets loss. Detta gjorde att vi var tvungna till att bärga seglet så det inte skulle gå sönder ännu mer än vad som var nödvändigt. Detta skedde under kontrollerade former tack vare våra erfarna och kunniga instruktörer här på båten. Även många av de elever som mådde dåligt deltog i arbetet med bärgningen, sin sjösjuka till trots. Istället för det vanliga storseglet så satte vi en såkallad stormstor (ett lite mindre trekantigt storsegel som vanligtvis används vid hårdare väder). Vi tog även ner klyvaren (ett mindre försegel) för att minska gungningarna.

Natten förlöpte sedan utan några incidenter. Även fast vädergudarna fortsatte att slå på oss med oförändrad styrka. Framåt de tidiga morgon timmarna lugnade vädret ner sig. Och när vi nu går genom Öresund så är det nästan plattvatten och vindarna är svaga.

Vi passerade under Öresundsbron strax innan klockan sju. Vilket var en ganska häftig upplevelse att åka under den istället för över den. Nu har vi precis varit inne i Malmö med den ena skeppsbåten och hämtat upp FC (Fartygschefen) som haft andra arbetsuppgifter de senaste dagarna.

Nu kallar frukosten för våran del!

Stay tuned!

Vid tangenterna:

Sjömän L. Henning och J. Olsson

 

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Dennis 4 juni 2012 14:34

    "Utanför Trelleborg bjöd vädergudarna oss på3 meter(kändes som 13) höga vågor och vind i kulingstyrka. Det bjöds även på kaskadspyor från flertalet av oss elever. Förutom att man inte kunnat äta eller sova så är allt lugnt för tillfället"

    Då skulle ni varit med på Gladan på Biscaya :)
    12 meters vågor och 28 M/s :)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *