På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120530

HMS Falken

Position: N    O

Väder: N vind, 8-!0 m/s, Måttlig sjöhävning 1,5-2 m.

Hej Sverige,

Vi befinner oss nu fortfarande väst om Danmark, men vi klättrar så smått i nordostlig riktning längs med latituderna. För att vara lite mer exakt så är vår position väst om Limfjorden, vilket egentligen inte säger mig så mycket utan av att kolla i sjökortet, men kanske någon av er lite mer sjövana sjömän.

I början av seglatsen som startades i söndags kl 1500, gick det inte särskilt mycket sjö, utan det var i princip stiltje. Det var en och annan som kände av sjögången och att magen började krampa en aning, men mer än så var det inte.

Däremot imorse, när min vakt (styrbordsvakten) skulle vakna, var det inte direkt den lättaste matchen att stå stilla på durken på trossbotten. Nordsjön började visa vad den går för. Det var inte många ur vakten som var nere på trossbotten i mer än någon enstaka minut, innan sjösjukan kom smygande. Väl på däck stod det åtta ”glada gossar på raken längs med relingen på styrbord sida och matade fiskarna med stor entusiasm. Det var inte första gången, men inte heller sista. Om jag räknat rätt mådde alla elever illa förutom tre stycken, vilka var helt euforiska av de höga vågorna enligt dem själva. Ett citat som alltid kommer är ” Wow, det måste vara10 meterhöga vågor nu, helt otroligt! aldrig sett något liknande” o.s.v., och svaret som tillhör är inte heller särskilt chockerande ”Nja, men kanske når dem upp till två meter i vågtoppen”.

Det var inte den mest glädjerika dagen igår faktiskt, sjön tog på allas krafter betydligt mer än väntat och sälkolonierna av elever på däck blev bara större och större. Och värmen var inte heller optimal. Fint väder, ja, men vinden gör att du känner nackhåren resa sig även om du har på dig så mycket att du ser ut som en Michelin-gubbe.

I skrivande stund kan jag inte heller påstå att det är behagligt att stå ute på däck. Det blåser, är kallt och blött. Det är ju inte som på sydliga breddgrader.

Trevlig dag!

101 Palmeborn

103 Kannerstål

Sekondens inlägg: Idag får 3.O njuta av segerns sötma. Han vann över 2.Sk i

kortbyxe-tävling. Kölden knäckte 2:an.

Ja nu märks det att vi börjar närma oss Sverige. Blåsigt, kallt och skurar ibland. Men en

fördel har vi här hemma, det ljusnar tidigt. Tom dagvakten är helt i dagsljus. Kanonskönt.

Vi fortsätter i hög fart (7-9 kn) mot Svensk kust. En kuling, kanske mer, kommer att komma från norr bakom oss. Vi tänker smita ”hem” innan den drabbar oss för mycket.

Utsikterna är sedan att det under fredag och lördag kommer en ny nordlig kuling på Västkusten. Då tänker vi ligga till ankars och ha utbildning.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Annika 31 maj 2012 09:50

    Hej!
    Har varit kul att fortsätta följa er resa på väg till Sverige. Min son är elev på Bernadottegymnasiet i Stockholm och var med er från Las Palmas till Lissabon. Han pratar mycket om seglingen med Gladan och skulle gärna vilja komma tillbaka. Stort tack för att han fick vara med! Fam. Österlund

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *