På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120529

HMS Falken

Position: N 55 15 O 004 43. Nordsjön

Väder: NNV vind, 8-!0 m/s, Måttlig sjöhävning 1,5-2 m.

Ute ur dimman!

I och med att vi fortfarande ej satt segel, har det gångna dygnet kunnat gå i utbildningens tecken. Vi har haft lektioner om block och hisstyg samt sjömaning. Det var väldigt intressant att få klarhet i vad det är som får de olika taljorna och ginorna att fungera som de gör. Till exempel så har vi ombord en talja kallad ”Femte Kvarteret”. Med hjälp av denna kunde en person vinna enkelt i en dragkamp mot tre andra. Femte Kvarteret används ofta för att få lite mer utväxling i tampen vid styvare vind och med lite folk på däck. 
Sjömaning innebär till exempel splitsning och tagling. Vi håller på att göra en elevtamp var. På denna skall det sitta lite olika splitsningar och även två olika taglingar; sydda och lagda. Det är ett rofullt arbete som tillåter att vi i besättningen kan sitta och lära känna varandra bättre.

Under hela det gångna dygnet har mistluren sårat vår hörsel samt förstört vår nattsömn. Mistluren har vi använt för att tala om för andra fartyg var vi befinner oss, något som inte är helt självklart vid dimma.

Övrigt har vi rengjort skeppet inombords samt på däck. I och med att vi går för motor så har vi bara ett kvarter på däck i sänder. Alltså var vi utvilade nu när vi i andra kvarteret förfångade posterna för gång. I skrivande stund navigerar vi kring oljeriggarna mitt i Nordsjön, vilket är trevligt då det är mycket att titta på. Det har blåst upp till ungefär 8m/s, vilket har gjort att fartyget hajar lite mer i motsjön.

Nu längtar vi till att få sätta segel!

Ohoj!

232 Rosell
202 Larsson
GSS-elever

Sekondens inlägg: Ett par timmar efter det att resebrevet skrevs så ökade vinden till 10-13 m/s. Snabbt växte sjön och det dröjde inte länge förrän ”kameltrålen” utnyttjades flitigt.

(se bild).

Hört på halvdäck: Elev  Rosell kom upp på halvdäck, vit i ansiktet och ett snett leende.

Sekonden frågade- ”hur känns det?  Rosell svarade – ”Det känns bra men självförtroendet är

borta!” . Någon sa- ”Åkte det med ut i havet….?”

Nu ska vi under förmiddagen sätta segel och då kommer troligen sjörullandet att lugna sig ombord.

Solen skiner och den fuktiga dimman är borta.

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *