På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig. Läs om kakor och hur de används på forsvarsmakten.se.

Läs mer

Inställningar för kakor

På forsvarsmakten.se använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera så bra som möjligt för dig.

Läs mer

Hantera inställningar

Nödvändiga kakor används för grundläggande funktioner på webbplatsen. Webbplatsen fungerar inte korrekt utan dessa kakor.

Funktionella kakor används för att spara information om dina inställningar och val på webbplatsen.

Kakor för lokal lagring används för att webbplatsen inte ska behöva ladda samma innehåll flera gånger.

Kakor för statistik används för att förstå hur besökare interagerar med webbplatsen genom att samla och rapportera information anonymt.

Kakor för marknadsföring används för att mäta och analysera marknadsföringskampanjer.

Myndigheten

Var finns vi och vad gör vi just nu? Vilka är Försvarsmaktens uppgifter från riksdag och regering och hur arbetar vi för att lösa dem? Här finns även fakta om myndighetens ekonomi, upphandlingar och tillståndsgivning.

till myndigheten

Jobb & utbildning

Flygmekaniker, skyttesoldat, kock eller sjöofficer? Nå ditt mål genom en militär grundutbildning, eller sök något av våra hundratals civila jobb.

till jobb & utbildning

bloggportalen

Från den enskilda soldaten till myndighetens högre företrädare, läs personliga betraktelser om livet i Försvarsmakten genom någon av våra bloggar.

Du är här

Gladan resebrev 120528

HMS Falken

Position: NV Holland

Väder: Fantastisk morgon, vindstilla.

Hej alla där hemma!

Äntligen har vi nu kastat loss och lämnat fast land bakom oss! Den ovana känslan av att sova i sängar som rör sig börjar lägga sig och vi börjar kanske lite smått ana hur ett liv till sjöss ser ut.

Vi anlände lördag morgon med den gränslösa, billiga och bekväma bussen, till hamnen i Oostende. Klockan var strax innan åtta och solen sken. Frukost serverades på däck och följdes av olika orienterande lektioner ombord.

En stor del av dagen gick till att lära känna fartyget och de olika regler som finns ombord.

Efter en god middag så beviljades permission och vi gav oss ut på stadens gator och torg. Båtfestivalen var något som inte gick att missa på vägen in till staden. Där besökte vi både en stor kyrka, stranden och en restaurang där det serverades belgiska våfflor.

För några kallade plikten i form av vakttjänst redan klockan tio, för andra i form av Belgiens kvällsliv

Nästa dag började vi direkt efter frukost med de sista lektionerna, samt att iordningställa fartyget inför losskastning. Mässing skulle putsas, däck skulle skrubbas och tampar skulle snyggas till.

Klockan tre på eftermiddagen kastade vi loss och begav oss genom hamnen. På de olika kajerna stod folk och vinkade och fotograferade.

Vi lämnade snabbt Belgien bakom oss med strålande sol och lugn sjö. Några kände trots det av sjön mer än andra.

Några timmar har gått sen dess och vi i tredje kvarter har klivit upp  klockan fyra för att påbörja vår posttjänst. Dimbankarna skymmer horisonten, men man kan ändå ana solen som sakta men säkert kryper fram. En ny dag gryr och innan den är slut ska motorn vara avstängd och seglen hissade, hoppas vi alla.

Hoppas ni håller med om att en tidig måndagsmorgon aldrig känts bättre!

På återhörande

325 Lagerqvist och 331 Gustavsson

GSS-elever

Personlig blogg

Skonertdivisionen är en utbildnings och rekryteringsdivision. Divisionen består av HMS Gladan och HMS Falken. Utbildningen bedrivs med inriktning på sjömanskap och praktisk navigation.

Vi håller både praktiska och teoretiska lektioner som kan bli både fysiskt och psykiskt krävande då de sker på havets och vädrets villkor. Den speciella miljön som för de flesta är helt ny, bidrar till att eleven utvecklas som individer och som besättningsmedlemmar.

1 kommentar

  • Christina Lagerqvist 28 maj 2012 20:06

    Hej ! Först av allt, Tack för fina hälsningar från Gladan! Jättekul att vi här hemma kan följa er resa via er blogg. Roligt att höra att ni har det gott.Vilka fina foton förresten. Önskar er alla en trevlig resa, och fint väder.
    Soliga hälsningar från Björkarnas stad
    Varma kramar till Gustav Lagerqvist
    Christina (Gustavs Mor)

delta i diskussionen

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *